JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubler i Trondheim

I Trondheim er fylkesleder Heidi Klokkervold stolt over FOs innsats i valgkampen. Hun ser lyst på de fire neste åra. Bergen gikk på en skikkelig blåmandag, beklager Kenneth Larsen.
13.09.2011
10:47
16.12.2013 16:59

solfrid.rod@lomedia.no

Trondheim ble den eneste røde storbyen. Ap-ordfører Rita Ottervik blir sittende.

Et godt utgangspunkt for gode velferdsordninger, men Arbeiderpartiet må hele tida holdes i ørene, fastslår leder i FO Sør-Trøndelag, Heidi Klokkervik.

– Det er viktig at fagbevegelsen ikke bare støtter partier fordi de har riktig farge, men at vi også evaluerer og minner dem på løftene de har gitt. Det har vi fått til i Trondheim, sier hun.

Øye med sosialhjelpssatsene

FO har hatt et særlig øye med sosialhjelpssatsene og boligene for utviklingshemmede. Den økonomiske sosialhjelpen ligger omtrent på nivå med veiledende norm.

Ifølge Klokkervik skyldes det at fagbevegelsen har passet på.

Bekymret for maksgrense

Nå er hun bekymret for størrelsen på boliger til utviklingshemmede. Bystyret i Trondheim har fattet et vedtak om slike boliger ikke skal huse flere enn ni personer.

– Jeg er redd for at slike maksgrenser blir malen, og vi ser allerede at grensa tøyes. Her skal vi være skikkelig vaktbikkje, forsikrer fylkeslederen.

Hun roser Rødt for å ha trukket Ap til venstre i mange saker. Og liker dårlig at Rødt har mistet et mandat i bystyret og at SV har gjort et elendig valg også i Trondheim.

Faglig samarbeid

Klokkervik er stolt over FOs rolle i valgkampen i Trondheim. Sammen med 27 andre fagforbund har de samarbeidet om et valgmanifest.

De har stilt alle partier en rekke spørsmål. På bakgrunn av svarene har fagbevegelsen anbefalt medlemmene å stemme Rødt, Sosialistisk venstreparti, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De grønne.

I de fire neste åra skal de styrende ikke få lov til å glemme hvem som hjalp dem til en ny periode, påminner Klokkervold.

De andre storbyene ble blå. Har du noen tanker om hvorfor Trondheim skiller seg ut?

– Vi har tradisjoner, Sør-Trøndelag er et rødt fylke. Og i Trondheim har vi hatt Høyre-styre. De solgte Trondheim e-verk, slik at vi mistet store inntekter. Og Ap overtok en by med offentlige bygg i elendig forfatning.

Blått i Bergen

Bergen forblir en blå by. Fylkessekretær Kenneth Larsen frykter for byens rusmisbrukere.

FO Hordaland har, ifølge Larsen, jobbet hardt for å få politikerne i Bergen til å tenke nytt om rusomsorg. Sprøyterom og heroinassistert behandling er blant sakene de har tatt opp.

– Vi har fått positiv respons fra røde partier og fra Venstre, som har gått fram her i Bergen. Ingen av de andre borgerlige partiene har vist noen som helst vilje til å gjøre noe med de store rusutfordringene vi har her i byen. Jeg frykter fire nye år med handlingslammelse, sier Larsen.

Kutter fritiden

Han er også bekymret for at kommunen kutter i budsjettet for støttekontakter for utviklingshemmede. Det betyr alvorlige begrensninger i fritidsmulighetene, mener han. Og er generelt urolig videre privatisering av kommunale tjenester.

– Høyre har gått til valg på private løsninger. FrP går tilbake, men Venstre er ikke prinsipielt imot privatisering.

Det høres ut som du ser mørkt på de fire neste åra?

– Ja, jeg gjør det. Dette ble en skikkelig blåmandag. Men vi skal brette opp ermene, avslutter Larsen.

13.09.2011
10:47
16.12.2013 16:59