JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uredde stemmer rulles ut

FOs Uredde stemmer skal runge over landet fram mot høstens valg. I disse dager skoleres avdelingsrepresentanter i å holde politisk workshop.
13.05.2011
11:13
14.12.2013 12:50

Hver fylkesavdeling har valgt en representant som får opplæring i Uredde stemmer. Opplæringen foregår på nettverkssamlinger denne uka og neste.

Deretter kan FO-klubbene rundt omkring i landet bestille noen til å komme og holde politisk workshop.

600 000 første året

Så skal det politiske påvirkningsarbeid settes i gang.

Det er det Uredde stemmer handler om. Varsling i henhold til arbeidsmiljøloven er noe helt annet, understreker prosjektleder Karoline Bakka Hjertø.

Uredde stemmer ble lansert på FO kongressen i november i fjor og ble tatt et steg videre på avdelingskonferansen i april.

Landsstyret har vedtatt at avdelingskonferansen er referansegruppe for prosjektet. 600 000 kroner er bevilget til kampanjens første år.

Synliggjøre svikt

Uredde stemmer har til hensikt å synliggjøre svikt i velferdsstaten, for igjen å styrke den.

Hvordan kan dere være så sikre på at nettopp FO ser svikten?

– Fordi FOs medlemmer jobber i mange tjenester hvor vi finner de mest sårbare og utsatte menneskene.

Er dere ikke redde for å bli oppfattet som ensidig negative og sytete?

– Nei, for vi skal også vise løsninger der det er mulig. Dessuten er visjonen vår en styrket velferdsstat.

Lokal lobbyvirksomhet

– Det nærmer seg valgkamp, så nå skal vi hjem å jobbe. Det har vært veldig inspirerende å møte resten av referansegruppa, sa Sølvi Solvang etter avdelingskonferansen 12. april.

Hun er fylkessekretær i FO Sogn & Fjordane og gløder for Uredde Stemmer.

Solvang forteller at hun sammen med tillitsvalgte og andre FO-medlemmer allerede har brukt metodikken mot politikere i to av fylkets 26 kommuner. Dette mener hun har effekt, det er målrettet arbeid.

– Det er viktig å få fram hva som blir realitetene av deres egne politiske vedtak. Våre medlemmer har gitt oss en god tilbakemelding på at dette er en arbeidsform som vi kan bruke, sier hun.

– Hvordan reagerer politikerne?

– De ser at de får en type informasjon de har manglet. Dette er jo en form for lobbyvirksomhet på lokalt nivå. At politikerne forteller oss at dette er viktig for dem, er tilbakemelding god nok for meg. For FO-medlemmer og tillitsvalgte fungerer dette også som en bevisstgjøringsprosess rundt viktige politiske og faglige saker som vi er opptatte av, sier hun.

Også Solvang er klar på at Uredde stemmer ikke handler om varsling, en aktivitet hun mener ikke er lett i et fylke med så små forhold som i Sogn & Fjordane.

Tror på prosjektet

På en avdelingskonferanse for et drøyt år siden ble det gjennomført en spørreundersøkelse om Uredde stemmer. Den hadde som formål å kartlegge organisatoriske utfordringer i prosjektet.

Respondentene tror kampanjen vil gi resultater, men påpeker at Uredde stemmer må ha en tydelig forankring både ved forbundskontoret og i fylkesavdelingene.

Videre mener mange at Uredde stemmer kan omhandle strategisk påvirkningsarbeid innenfor både det helse- og sosialpolitiske området og feltet for lønns- og arbeidsforhold.

13.05.2011
11:13
14.12.2013 12:50