JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO: - Nei til uførekutt

FO-kongressen kaster seg inn i uføredebatten og har nå et forslag til uttalelse om uføretrygd på bordet.
25.11.2010
17:00
16.12.2013 14:44

I forslaget slår forbundsleder Randi Reese fast at en omlegging av uføretrygden må forbedre levekårene for dem som er fattige, ikke svekke dem. Reese viser til LO-kongressen i 2009.

Klart signal fra LO-kongressen

- Den ga et tydelig signal om at hele LO ønsker en styrket uføreytelse som sikrer folk mot fattigdom. LO-kongressen gikk tydelig mot levealdersjustering av alderspensjonen og krevde fortsatt pensjonistskatt og behovsprøvd barnetillegg.

På den måten kaster også FO seg direkte inn i den interne LO-striden om saken som har versert de siste dagene.

Varig ytelse

I forslaget krever FO at uføretrygden beholdes som en varig ytelse. Randi Reese polemiserer mot de som mener at kutt i uføretrygden vil få flere i arbeid:

- Det eneste som er sikkert er at slike kutt vil forverre økonomien til folk med store helseproblemer som allerede har lite penger. Når man må snu hver krone for å få hverdagen til å gå opp blir man verken friskere eller bedre i stand til å arbeide. Erfaring viser tvert imot at folk blir sykere og mer utslått av det.

Det heter videre at det er strenge medisinske kriterier for å få uføretrygd i Norge, og at det ikke er mulig å ”velge” uføretrygd i stedet for arbeid. FO mener en levealdersjustering av de uføres alderspensjon vil føre til 18 prosent lavere uføretrygd ved fylte 67 år.

Forslaget til uttalelse er oversendt en av kongressens redaksjonskomiteer.

25.11.2010
17:00
16.12.2013 14:44