JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger sterkere barnevern

FO-leder Randi Reese er glad for at barnevernet er i fokus når Helga Pedersen tar til orde for å slå sammen kommuner med tvang. Men tvangssammenslåing går hun ikke uten videre god for.

Det var på Arbeiderpartiets landsstyremøte i går at Helga Pedersen kom med et utspill som åpner for å slå sammen kommuner med tvang. Hun snakket om at mange små kommuner er lite attraktive som arbeidsplasser.

Kommunene vil ha godt av mer robuste fagmiljø, et sterkere barnevern og et fagmiljø som kan styrke skolen og barnehagen, sa Pedersen til NRK.

Nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet mener større kommuner kan gi mer robuste fagmiljøer. Hun nevner barnevernet som ett viktig område.

--Ser utfordringene

– Det viser at Pedersen ser de store utfordringene i det kommunale barnevernet, sier FO-leder Randi Reese.

FO-lederen er glad for dette fokuset på barnevernet. Hun viser til at mange har et interkommunalt samarbeid om barnevernet. Fagmiljøene er små i mange kommuner.

– Det kan være komplisert å være fagperson på grunn av alle båndene mellom folk, sier Reese og har blant annet kompliserte barnevernsaker i tankene. Det er vanskelig med omsorgsovertakelse når det kanskje er naboens barn som skal hentes.

Sånn sett er Reese glad for at Helga Pedersen setter problematikken på dagsorden. Hun mener det ikke alltid har vært like greit med penge- og ansvarsdeling i det interkommunale samarbeidet.

– Men vi i FO har ikke tatt noe standpunkt til om det som trengs er bedre samarbeid i det inter-kommunale arbeidet eller kommunesammenslåing, sier FO-leder Randi Reese, som ønsker seg øremerkede midler til barnevernet når statsbudsjettet legges fram om få uker.

Lokaldemokrati

Geir Mosti som er nestleder i Fagforbundet er opptatt av lokaldemokratiet og kommunen som samfunnsutvikler.

– I små kommuner har politikerne god kontakt med innbyggerne, sier Mosti til LO-Aktuelt.

Han erkjenner at rekruttering kan være et problem, men han mener problemet løses ved interkommunalt samarbeid.

– Samarbeid på tvers av kommunegrenser kan også dreie seg om å dele på stillinger for ingeniører. Planleggere kan man ha ulikt behov for i ulike perioder, og kan gjerne spre seg på flere kommuner, mener Mosti.

Han nevner også felles innkjøpsordninger og ikke minst fellesprosjekter i forbindelse med samhandlingsreformen. Samarbeid om lærlinger, næringsutvikling og næringsfond er andre områder kommuner kan samarbeide om, ifølge Geir Mosti.