JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varmer opp stemmene

– Stadig flere av våre medlemmer kjenner anbudssamfunnet bokstavelig talt på kroppen, sa FO-leder Rigmor Hogstad da hun sparket i gang den faglige valgkampen i formiddag.
21.06.2011
15:13
16.12.2013 16:27

solfrid.rod@lomedia.no

Høstens valg er avgjørende for ansatte i og brukere av kommunale tjenester. Anbudssystemet rammer både faglige rettigheter og kvaliteten på tjenestene, mener FO.

Konkurranseutsetting presser ned lønna og gjør faglige suksesshistorier til bedriftshemmeligheter, påpekte Hogstad.

– Når en autist eller en ung jente med psykiske problemer legges ut på anbud, går det utover tryggheten og stabiliteten, sa hun til 400 LO-organiserte i kommunal sektor som hadde møtt fram til Kommunalkonferansen i Folkets Hus i dag.

Sirkeltrening

I rommene rundt storsalen bidro forbundene i LO Kommune med sirkeltrening, stands, debattkafe og andre aktiviteter som skulle inspirere og engasjere medlemmene til å drive valgkamp.

FO-ere lagde ropert av prinsipprogrammet akkompagnert av “You´re the voice”, tema-låten til Uredde stemmer. Og delte ut brosjyrer og FO-pastiller til å smøre stemmen med.

– Er dine lokalpolitikere klare for samhandlingsreformen? spurte nestleder Mimmi Kvisvik fra en improvisert Speakers Corner.

Kulturplikt

I storsalen fikk de frammøtte andre tips om hva de bør utfordre lokalpolitikerne på:

– Spør dem om de har tenkt å heve sosialstønaden til de forskningsbaserte satsene fra SIFO, foreslo Rigmor Hogstad.

– Eller spør dem om de vil sikre at barnetrygden går til barna, og ikke trekker den fra sosialstøtten, slik mange kommuner gjør i dag.

– Spør dem om de kjenner til Kulturloven fra 2007, som pålegger kommunen å legge til rette for kulturaktiviteter, slik at barn og unge får de mulighetene jeg fikk, sa Renée Rasmussen, leder i Musikernes Fellesorganisasjon.

Oppgjør med test-skolen

Stein Grøtting, leder i Skolenes landsforbund, tok et oppgjør med Høyres skolepolitikk slik den utfolder seg i hovedstaden. Barna kunne ha lært mye mer hvis de ikke brukte så mye tid på testing, mener Grøtting. Og vil ha LO-organiserte lærere til å bruke erfaringen sin politisk.

– Læring handler om motivasjon. I alle mine år som lærer har jeg aldri møtt en elev som har blitt motivert av dårlige karakterer, sa han.

Et spørsmål om demokrati

Bjørn Fornes, forbundssekretær i El & IT Forbundet, mener fagbevegelsen fortsatt har de gode argumentene, men har mistet språket. Modernisering og effektivisering er bare andre ord for privatisering, sa han.

– Privatisering betyr å miste den demokratiske kontrollen over de kommunale tjenestene, som er helt avgjørende for alle innbyggerne.

Jan Davidsen, leder i Fagforbundet, mener høstens valg maner til folkemakt mot kapitalmakt. Multinasjonale konsern har gjort sitt inntog og komplisert velferdsstaten.

– Vi må styrke vår evne til å rekruttere i det nye arbeidslivet. I dag har LO kommune 400 000 medlemmer. Det gir oss stor makt hvis vi bruker den riktig, sa Davidsen.

21.06.2011
15:13
16.12.2013 16:27