Varmer opp stemmene

– Stadig flere av våre medlemmer kjenner anbudssamfunnet bokstavelig talt på kroppen, sa FO-leder Rigmor Hogstad da hun sparket i gang den faglige valgkampen i formiddag.
21.06.2011
15:13
16.12.2013 16:27

solfrid.rod@lomedia.no

Høstens valg er avgjørende for ansatte i og brukere av kommunale tjenester. Anbudssystemet rammer både faglige rettigheter og kvaliteten på tjenestene, mener FO.

Konkurranseutsetting presser ned lønna og gjør faglige suksesshistorier til bedriftshemmeligheter, påpekte Hogstad.

– Når en autist eller en ung jente med psykiske problemer legges ut på anbud, går det utover tryggheten og stabiliteten, sa hun til 400 LO-organiserte i kommunal sektor som hadde møtt fram til Kommunalkonferansen i Folkets Hus i dag.

Sirkeltrening

I rommene rundt storsalen bidro forbundene i LO Kommune med sirkeltrening, stands, debattkafe og andre aktiviteter som skulle inspirere og engasjere medlemmene til å drive valgkamp.

FO-ere lagde ropert av prinsipprogrammet akkompagnert av “You´re the voice”, tema-låten til Uredde stemmer. Og delte ut brosjyrer og FO-pastiller til å smøre stemmen med.

– Er dine lokalpolitikere klare for samhandlingsreformen? spurte nestleder Mimmi Kvisvik fra en improvisert Speakers Corner.

Kulturplikt

I storsalen fikk de frammøtte andre tips om hva de bør utfordre lokalpolitikerne på:

– Spør dem om de har tenkt å heve sosialstønaden til de forskningsbaserte satsene fra SIFO, foreslo Rigmor Hogstad.

– Eller spør dem om de vil sikre at barnetrygden går til barna, og ikke trekker den fra sosialstøtten, slik mange kommuner gjør i dag.

– Spør dem om de kjenner til Kulturloven fra 2007, som pålegger kommunen å legge til rette for kulturaktiviteter, slik at barn og unge får de mulighetene jeg fikk, sa Renée Rasmussen, leder i Musikernes Fellesorganisasjon.

Oppgjør med test-skolen

Stein Grøtting, leder i Skolenes landsforbund, tok et oppgjør med Høyres skolepolitikk slik den utfolder seg i hovedstaden. Barna kunne ha lært mye mer hvis de ikke brukte så mye tid på testing, mener Grøtting. Og vil ha LO-organiserte lærere til å bruke erfaringen sin politisk.

– Læring handler om motivasjon. I alle mine år som lærer har jeg aldri møtt en elev som har blitt motivert av dårlige karakterer, sa han.

Et spørsmål om demokrati

Bjørn Fornes, forbundssekretær i El & IT Forbundet, mener fagbevegelsen fortsatt har de gode argumentene, men har mistet språket. Modernisering og effektivisering er bare andre ord for privatisering, sa han.

– Privatisering betyr å miste den demokratiske kontrollen over de kommunale tjenestene, som er helt avgjørende for alle innbyggerne.

Jan Davidsen, leder i Fagforbundet, mener høstens valg maner til folkemakt mot kapitalmakt. Multinasjonale konsern har gjort sitt inntog og komplisert velferdsstaten.

– Vi må styrke vår evne til å rekruttere i det nye arbeidslivet. I dag har LO kommune 400 000 medlemmer. Det gir oss stor makt hvis vi bruker den riktig, sa Davidsen.

21.06.2011
15:13
16.12.2013 16:27