JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har du en FO-leder i magen?

FO søker ny leder. Valgkomiteen søker kandidater i hele FO-apparatet.
24.02.2010
10:18
16.12.2013 12:41

mia.paulsen@lomedia.no

Valgkomiteens leder Solveig Nysether sier til Fontene at komiteen har følere ute på flere hold, men at de det gjelder har situasjoner som ikke er avklarte. Nå ønsker komiteen seg innspill fra alle som kjenner dyktige FOere og har sendt ut et brev via forbundskontoret.

”Vi leter etter en som kan være en helhetlig leder. Vi vil gjerne ha forslag på folk som er kjent i FO-systemet, og som kjenner organisasjonen. Men vi tar også gjerne imot kandidater som har annen erfaring, for eksempel ledererfaring fra offentlig sektor, organisasjoner eller annet,” skriver valgkomiteen.

Nestlederne

FO har tre nestledere. Nysether vil ikke si noe om hvor nestlederne står i kabalen. Det kan tyde på at valgkomiteen ikke finner opplagte kandidater blant nestlederne. Solveig Nysether sier at valgkomiteen først må få avklart om nestlederne stiller seg til disposisjon, og at det i neste omgang eventuelt blir spørsmål om til hvilke verv.

Ønsker ledererfaring

Den nye lederen skal velges på FOs kongress i november i år når Randi Reese går av som leder. Valgkomiteen er forsiktig med å kreve spesifikke kvalifikasjoner. De ønsker ikke at noe skal låses fast. – Men de bør nok ha ledererfaring på et visst nivå, sier Solveig Nysether.

FOs to ledere hittil har vært kvinner, sosionomer og SV-ere. Må den neste være det? – Evne til å jobbe for FO er viktigere enn partimedlemskap. Å velge noe annet enn en kvinne vil nok være kontroversielt i valgkomiteen, selv om jeg selv ikke synes det ville være problematisk. Men det er ikke noe krav om å være sosionom. Å velge en sosionom var kanskje nødvendig da organisasjonen var ny. Det var flest sosionomer som hadde innsigelser da profesjonene ble samlet i ett forbund. Nå har vi en annen tid, sier Solveig Nysether.

Alder ingen hindring

FO har ingen begrensninger når det gjelder valgbarhetsalder. Men Nysether understreker at det skal en viss pondus til for å ha et lederverv på dette nivået.

Det er heller ingen formelle begrensninger oppad. Men å velge en 60-åring ville etter all sannsynlighet bety å velge en person som bare kan sitte en periode, en situasjon som er lite ønskelig.

Ønsker åpenhet

Solveig Nysether sier at valgkomiteen ønsker en størst mulig åpenhet rundt valgprosessen i FO. Den skal ikke være noen parallell til valgene på LO-kongressen, hvor alt er hemmelig til en time før valgene, som et ledd i maktstrategier. – Sånn vil vi ikke ha det, sier Solveig Nysether.

Eventuelle forslag, gjerne begrunnet, sendes til valgkomiteen på e-postadresse snysether@hotmail.com, på mobil 95927181, eller til Fellesorganisasjonen: kontor@fo.no

24.02.2010
10:18
16.12.2013 12:41