JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer forbundslederen

Randi Reese framstår ikke som noen samlende leder når hun legger lokk på utdanningsdebatten. Det mener flertallet i barnevernpedagogenes seksjonsråd.
26.11.2009
12:13
14.12.2013 12:44

mia.paulsen@lomedia.no

Fire representanter fra barnevernpedagogenes seksjonsråd går nå hardt ut mot FO-leder Randi Reese i forbindelse med FOs utdanningsdebatt.

De støtter Olav Sannes Vika, som nylig gikk ut i Fontene med kritikk av FO-ledelsens håndtering av denne saken. Hvis ikke barnevernpedagogene får lov til å utvikle faget sitt, er det fare for FOs framtid som profesjonsforbund, sa Sannes Vika.

Beklagelig

Barnevernpedagogene Heidi Ingebrigtsen Bordi, Wivian Pettersen, Anne Grønsund og Leena Husmo reagerer sterkt på at forbundslederen sier det er frekt å mene at bachelor-utdanningen ikke er god nok utdanning til barnevern.

"At bacheloren ikke holder, er veldig frekt å si, men vi hører det stadig vekk. FO har alltid ment at svikt i tjenestene skyldes svikt i rammebetingelsene, ikke svikt i yrkesutøvernes kompetanse. Inntil noe annet er vedtatt, må vi stå fast på det", sa Reese i sin innledning på FO-studentenes årsmøte i helgen.

– Hvis Reese er riktig sitert på at hun mener det er frekt å si at bachelor-utdanningen ikke er nok, så framstår hun ikke som noen samlende leder. Det synes jeg er veldig beklagelig, sier Anne Grønsund, som representerer seksjonsrådet i landsstyret.

– Vi mener utdanningen må forbedres og at det må være lov å diskutere utdanningen vår.

– Stempler medlemmene

Heidi Ingebrigtsen Bordi sier at Reese med slike ord stempler en stor del av FOs medlemmer.

– Vi har registrert at Reese synes det er problematisk at Seksjonsrådet for barnevernpedagoger mener sterkt om egen profesjon. Vi har ønsket en åpen dialog, og har invitert henne til seksjonsrådsmøte for å være med på vår diskusjon. Det er nesten ett år siden, men vi har ennå ikke fått noen respons. Dette er noe vi beklager, sier Ingebrigtsen Bordi.

Ikke rom for forskjellighet

Wivian Pettersen, vararepresentant i landsstyret, sa på landstyremøtet i juni at det var vanskelig å målbære barnevernpedagogenes synspunkter, fordi hun ikke følte det var rom for forskjellighet. Nå opplever hun at den følelsen har økt.

– Det er beklagelig når vi har tre ulike utdanninger at vi må ha samme synspunkter. Det bør være berikende med forskjellighet. Vi ønsker en god debatt fram mot kongressen, sier hun.

Leena Husmo understreker at barnevernpedagogene har diskutert utdanningen sin i mange år, noe enhver kan lese i seksjonsrådets sakspapirer. Hun synes nå at frontene er blitt så harde at det er vanskelig å diskutere utdanning i eget forbund.

Fortsatt mulig å snu

Pettersen påpeker at seksjonene i FO har som mandat å snakke om profesjonsspesifikke tema, som for eksempel utdanning. Hun tilføyer at barnevernpedagogene ikke er kategoriske på at det bare er 5 år utdanning som kan innfri behovet for en bedre utdanning. Dette skal diskuteres videre med barnevernpedagoger i FO som har ulike syn på utdanningslengde.

– Vi synes det er problematisk at arbeidsutvalget ikke har etterspurt seksjonsrådets synspunkter i denne debatten. Det har derimot landsstyret gjort. Seksjonsrådet vet at landsstyrepapirene kommer på bordet samme dag som møtet settes, noe som gjør det vanskelig å involvere seksjonsrådet i saker som angår dem.

Betyr dette at dere ikke har tillit til Randi Reese som leder?

– Hun har kommet skjevt ut i denne debatten, men det er fortsatt mulig å snu. Nå kan hun bidra til å skape den takhøyden og åpenheten som diskusjonen krever, sier Heidi Ingebrigtsen Bordi.

Vil ikke ha profesjonskamp

Olav Sannes Vika sier at sosionomene driver profesjonskamp. Er dere enige med ham?

– Hans opplevelse er kanskje knyttet til debatten i landsstyret. Det får han stå fritt til å mene. Men vår agenda er ikke å drive profesjonskamp, og vi ønsker ikke noen profesjonskamp, sier Husmo.

Hun understreker at hun unner sosionomene at de har fått en mastergrad i sosialt arbeid, og at det også er behov for å kunne ta master i barnevern. I øyeblikket finnes en slik mulighet bare i Bergen.

– Vi synes det er naturlig å diskutere hvordan vår egen utdanning skal være. Og så overlater jeg til sosionomene og vernepleierne å mene noe om sin utdanning. Vi konkurrerer ikke. Tvert om, vi vil helst samarbeide, sier hun.

Full tillit til Ostling

Hvorfor er ikke lederen for seksjonsrådet med på dette utspillet?

– Kjetil Ostling sitter i forbundsledelsen. Rollen som leder av seksjonsrådet og medlem av AU gjør det vanskelig for å han å uttale seg om en slik situasjon Jeg vil gjerne understreke at vi har fullt tillit til ham og at vi mener han gjør en formidabel jobb for barnevernpedagogene, sier Heidi Ingebrigtsen Bordi.

Selv sier Ostling at han ble orientert om utspillet, men at han valgte å avstå fra å delta i noen uttalelse.

Vil sprenge seg fram

Barnevernpedagogene mener ikke at de med sitt utspill bidrar til å splitte FO.

– Vi er enige med Olav Sannes Vika i at man ikke kan legge lokk på meninger og debatter. De vil sprenge seg fram. Dessuten tror vi ikke denne diskusjonen oppleves som vanskelig på avdelingsnivå. Der jobber vi side om side, sier de fire barnevernpedagogene.

Forbundsleder Randi Reese er gjort kjent med kritikken. Tross gjentatte henvendelser har det ikke lyktes Fontene å få en kommentar fra Reese.

26.11.2009
12:13
14.12.2013 12:44