JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellom etikk og politikk

01.07.2005
13:38
15.12.2013 21:05

I kjølvannet av regjeringens kommunepolitikk sitter tusenvis av offentlig ansatte med stort ansvar og toer sine hender. Det er ille både i sosialtjenesten og i omsorgen for andre svake grupper. Det som har skjedd de siste årene er at færre ansatte skal betjene og løse flere og større problemer, med mindre ressurser. Barneverntjenesten i mange kommuner er som en krystet sitron, der man febrilsk søker å lappe på bristeferdige demninger av problemer. Feltet er snart utarmet både for tiltak og mulighet for faglighet.

FOS YRKESETISKE GRUNNLAG påpeker at ansatte skal si ifra når klientene ikke får hjelp. Redaksjonen i Embla og Fontene har heiet på dette yrkesetiske prinsippet. Nå toner vi det ned et lite øyeblikk fordi vi har erfart at det blant annet i landets hovedstad, som ofte er meningsdannende for andre deler av landet, foregår skremmende ting. Ansatte som varsler blir straffet! Det er blitt en Kafka-situasjon der varslerne blir utstyrt med munnkurv og kan bli ansett som vanskelige medarbeidere. Også de som lojalt varsler tjenestevei blir sett på som illojale og blir tiet i hjel.

EMBLA OG FONTENE arbeider etter Vær Varsom-plakaten og lekker ikke sine kilder. Vi er imidlertid blitt klar over hvilke alvorlige forhold som utspinner seg ute i virkelighetens verden, og er dypt rystet. Det er en stor fare for demokratiet når overordnede og styrende politikere har en slik holdning at problemer skal ties i hjel. Mediene fotfølger nå feltet. FO i Oslo har satt saken på dagsordenen og det skal nedsettes et granskningsutvalg for å se om noen ikke har fått hjelp på grunn av dårlig økonomi.Kanskje må FO s fylkesavdelinger opprette lokale fora der for eksempel barnevernsansatte får komme fram med sine frustrasjoner under taushetsløfte – for å avdekke sovjetiske tilstander i offentlig sektor.

Eva Mona Malm

01.07.2005
13:38
15.12.2013 21:05