JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enkel og grei

Bent Hougaard: Curlingforeldre og servicebarnGyldendal akademisk 2005
28.06.2005
12:53
15.12.2013 21:05

Har vi fullstendig mistet grepet på å oppdra barn? Det kan man få inntrykk av når Bent Hougaard beskriver episoder fra samspill mellom barn og foreldre. Han har funnet opp begrepet ”curlingforeldre”, foreldre som koster og koster for at barna skal slippe motstand og smerte i livet. Det går sjelden bra: etter hvert klarer ikke foreldrene å sette grenser, og barna på sin side har verken respekt for voksne eller for andre barn.Dette vil Hougaard bøte på med sin håndbok i barneoppdragelse.

Hougaard skriver at oppdragelse alltid medfører konflikter og frustrasjon. Straff er uunngåelig i enkelte tilfeller, mener han. Det vil si den type straff som også kan kalles ”konsekvens”. Men det mest effektive er belønning av positiv atferd.Boka inneholder også klar og tydelig kritikk av barnehage-institusjonen, som ifølge forfatteren legger altfor stor vekt på kvantitet av typen antall kvadratmeter pr. barn, og for lite på kvalitet.

Hougaard skrivet at barna har tre helt grunnleggene psykiske behov: Stimulans, bekreftelse og struktur. Oppdragelsen må ta utgangspunkt i disse behovene. Boka beskriver de vanlige metodene vi bruker i barneoppdragelsen, og gir dessuten en del eksempler til inspirasjon. Butikk-situasjoner og legge-situasjoner, velkjente for de aller fleste foreldre, beskrives med tips om hvordan de kan ende mer konstruktivt.Boka er i slekt med ”Nanny-TV” når det gjelder de verktøy som brukes. Den er konkret, den er enkel, og den er sikkert til hjelp for en del foreldre. Men du kan ikke regne med å bli barnepsykolog av å lese den, og det heller ikke meningen. Dette er en håndbok. For den fulle forståelse må du finne andre kilder.

Mia

28.06.2005
12:53
15.12.2013 21:05