JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En skeivere fagbevegelse

Ikke alle er streite. Noen er skeive, det vil si lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner. Det bør verden være klar over, mener Anna-Sabina Soggiu i FO-ledelsen.
07.03.2011
10:43
16.12.2013 15:32

mia.paulsen@lomedia.no

Hun ønsker at mangfoldet i befolkningen skal bli bedre reflektert på arbeidsplassene og vil gjerne ha innspill fra medlemmene om hvordan det kan gjøres.

Anna-Sabina Soggiu er oppnevnt som FOs representant til LOs homoutvalg.

– Hvordan synes du vi bør jobbe for å gjøre arbeidsplassene mer inkluderende, og har du innspill om ting vi bør tenke på i forhold til klientene? spør hun FOs medlemmer. Hun ønsker at FO som fagforbund skal være aktive på området.

Gode strategier i Oslo

Soggiu sier at en del arbeidsplasser har laget gode strategier for å inkludere lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt). En av dem er Oslo kommune, som har planer for mangfold og integrering, og jobber med å skape gode holdninger.

– Ved ansettelser er det viktig å ha et bevisst forhold til at sammensetningen av ansatte skal reflektere befolkningen som helhet, både når det gjelder etnisitet, kjønn og seksuell orientering, sier Soggiu.

Nå vil hun ha fram gode tiltak på området. Hun er overbevist om at de finnes.

Usynlige i tjenestene

Også når det gjelder forholdet til brukere av velferdsstatens tjenester som er lhbt ønsker Soggiu innspill. Hun peker på at de kan være usynlige for helsetjenestene, og at det kan ha negative konsekvenser.

Hvordan jobber FOere med lhbt i barne- og familievernet? Hva trenger de mer kompetanse på?

Soggiu har registrert at lhbt er en av målgruppene når barnevernet i år vil øke satsingen på å rekruttere fosterhjem. Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) er en av samarbeidspartnerne i kampanjen.

I sin tid var Karin Enderud, daværende kontorsjef på FOs forbundskontor og selv FO-medlem, med og dro i gang LOs arbeid for homofiles rettigheter.

LOs homoutvalg har laget brosjyren Åpen på jobben, som har tips om hvordan du kan legge til rette for et inkluderende, hensynsfullt og hyggelig arbeidsmiljø.

Skjult på jobben

I 2005 kom NOVA-rapporten Lesbiske og homofile arbeidstakere – en pilotundersøkelse, som ble laget på initiativ fra LO.

Den viste at mange holder sin legning skjult på jobben. De gjør karriere «i skapet». En del lhbt opplever sin situasjon som problematisk, og skårer høyt på alkoholforbruk og psykiske problemer.

I slutten av juni blir det arrangert skeive dager i Oslo, med parade den 25. juni. Anna-Sabina Soggiu oppfordrer flest mulig FOere til å delta sammen med henne.

07.03.2011
10:43
16.12.2013 15:32