JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fredrikstad innførte «masterlønn» for noen år siden, men det har ikke gitt flere kvalifiserte søkere på stillingene som lyses ut.

Fredrikstad innførte «masterlønn» for noen år siden, men det har ikke gitt flere kvalifiserte søkere på stillingene som lyses ut.

Brian Cliff Olguin/Privat

Nye krav i barnevernet: – Vi får ikke tak i folk med mastergrad

I Fredrikstad mangler 85 prosent av de ansatte mastergrad, sju år før de nye kompetansekravene i barnevernet trer i kraft.
22.03.2024
09:11
02.04.2024 12:09

simen@lomedia.no

Barnevernsleder Ingrid Blindheim i Fredrikstad erkjenner at det kan bli en utfordring å nå målet om master om sju år.

Da kreves det at ledere og saksbehandlere har mastergrad. Ansatte som innen 2031 har en bachelorgrad og en relevant videreutdanning, og i tillegg kan dokumentere fire års erfaring, oppfyller også kravet.

– Men når jeg ser viljen til å ta mastergrader blant de ansatte, håper jeg vi kommer i mål, sier Blindheim.

Får ikke kvalifiserte søkere

Nå har SSB kartlagt hvor stor andel av de ansatte i de forskjellige barnevernstjenestene som oppfyller kompetansekravet.

Ifølge tallene fra SSB har kun 17 av 119 årsverk i barnevernstjenesten i Fredrikstad kompetanse som oppfyller kravene. Det utgjør 14,3 prosent av de ansatte.

I tillegg holder 15 ansatte på med master- eller videreutdanning ved siden av jobben i barnevernstjenesten.

– Vi har lagt til rette for fri med lønn når de studerer. Høyskolen i Østfold har opprettet en master i barnevern, så de slipper lang reisevei, sier Blindheim.

Noen av de ansatte studerer også master ved andre studiesteder.

Kompetansekrav ti største barnevernstjenester.

 

Blindheim forteller at barnevernstjenesten vil sende ansatte på master- og videreutdanning hvert år fram til 2031.

– Det er selvsagt krevende når vi samtidig skal opprettholde driften av tjenesten. Da det var eksamen i desember, var det et problem å holde trykket oppe, sier Blindheim.

– Ansetter dere bare folk med mastergrad nå?

– Det hadde vært en luksussituasjon, men de søkerne finnes ikke. Vi får ikke tak i folk med mastergrad. Vi sliter med å få besatt stillinger som blir lyst ut.

LES OGSÅ: Gikk opp 100.000 kroner i lønn

Flere uten høyere utdanning i fylket

I barnevernstjenesten i Fredrikstad får ansatte med mastergrad automatisk «masterlønn». Det ble innført for noen år siden. Slik er det ikke i alle kommuner.

Men lønnsgrepet har ikke hjulpet på søkertallene, ifølge barnevernslederen.

– Men det har fått ned turnoveren og gjort at flere blir i jobben. Lønn betyr mye for folk, sier hun.

– Hvorfor sliter Fredrikstad med å få tak i kvalifiserte søkere?

– Det handler nok om demografi. Østfold er et fylke som scorer lavt på høyere utdanning. Det tar tid å omstille et gammelt industrifylke til å bli et akademisk fylke, sier barnevernslederen.

I Folkehelseinstituttets folkehelseprofil scorer Østfold fylke lavere enn landsgjennomsnittet når det gjelder andel av befolkningen som har videregående skole eller høyere utdanning. 74 prosent har dette i Østfold, mot 81 prosent på landsbasis.

Men Blindheim gleder seg over at de yngre ansatte gjerne vil ta mastergrad.

Lurer du på hvor stor andel som har mastergrad i barnevernstjenesten i din kommune? Sjekk i tabellen under.

Kompetanse barnevernet andel

Store forskjeller

Blindheim mener det er forskjeller også i Østfold. Hun var tidligere leder i Moss barnevernstjeneste i flere år. Der var situasjonen en annen.

– Der kunne vi få søkere fra Oslo, som kun ligger 35 minutter unna med tog. Her i Fredrikstad er Østfold vårt nedslagsfelt, sier Blindheim.

Tallene fra SSB viser at nettopp en Østfold-kommune ligger svært godt an.

I barnevernstjenesten i Råde kommune i Østfold, oppfyller samtlige ti ansatte kompetansekravet. De har videreutdanning og lang erfaring.

– De fleste har jobbet her i mange år, noen i 18 år, forteller barnevernsleder Lill-Iren Skage Isaksen.

Selv har hun bare lyst ut ett vikariat i løpet av sine 2,5 år som barnevernsleder.

Lill-Iren Skage Isaksen, barnevernleder i Råde.

Lill-Iren Skage Isaksen, barnevernleder i Råde.

Privat

Bare en med master

Barnevernslederen i Råde forteller at tjenesten i dag består av seks saksbehandlere, to familieveiledere og en barnevernsleder.

Isaksen forteller at det nå er åtte av ni ansatte som oppfyller kravene. SSB-tallene er fra 2023.

Det er kun Isaksen som har mastergrad. De øvrige ansatte som oppfyller kravet ved at de har en bachelor og en videreutdanning og minimum fire års erfaring.

– Hvordan har dere klart å holde på medarbeiderne så lenge?

– Både jeg og min forgjenger har vært opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø for å holde på dem, forteller Isaksen.

Godt arbeidsmiljø

Det er det nemlig ikke lønnsnivået som har gjort. Barnevernslederen forteller at de ansatte tjener mindre enn kolleger i nabokommunene.

– Det er en stor bragd at vi har holdt på folk. Men det viser at det er andre ting enn lønn som er avgjørende også. Det betyr noe å ha gode kolleger og en leder som er opptatt av hver enkelt, sier Isaksen.

– Hvor viktig er det med stabilitet i tjenesten?

– Det er veldig viktig med tanke på å ivareta barna som trenger hjelp. Flere av saksbehandlerne har fulgt et barn i mange år. Det er viktig for oppfølging av familie, fosterfamilie og barnet. Det blir en rød tråd i det som gjøres.

22.03.2024
09:11
02.04.2024 12:09