Kvinner i fagbevegelsen forteller om hvordan de ble seksuelt trakassert
Fagbevegelsen er ikke noe unntak. Seksuell trakassering skjer også i LO og forbundene.
Colourbox.com
frifagbevegelse@lomedia.no
Vi har vært i kontakt med en rekke ansatte og tillitsvalgte i LO og LOs forbund. Alle har historier om det samme: Det foregår seksuell trakassering i fagbevegelsens egne rekker.
Våre kilder forteller om episoder med både fysisk trakassering og ubehagelige kommentarer. Ofte har hendelsene funnet sted på kurs, konferanser eller reiser, etter at det faglige programmet er over. Noen av historiene gjengir vi her.
• Delta i Fontenes førjulsquiz
Bare to av dem vi snakket med vil stå fram med navn.
De andre kvinnene det gjelder vil ikke stå fram med navn, men noen av historiene har vi fått lov til å gjenfortelle anonymt.
Historie 1: Middagstreff
På et faglig middagstreff møtte en kvinnelig ansatt i et forbund en mannlig topptillitsvalgt i et annet LO-forbund. Under bordet kom en hånd og strøk henne på låret. Han sa at han ville være med henne hjem. Hjemme hos ham ventet kone og barn. Hun ble satt ut og stakk fra festen, men turte ikke å konfrontere ham. Hun orket ikke all «dritten» det ville medføre. Nå spør hun alltid kjente i fagbevegelsen om de kommer på festene hun vil på. Hun ønsker trygge og gode folk rundt seg.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
Ikke bare hyggelig
Det var anklagene mot den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein som fikk ballen til å rulle. De siste ukene har tusener av kvinner verden over brukt emneknaggen #metoo i sosiale medier for å fortelle om overgrep og seksuell trakassering.
Også i norske medier har kvinner i mange bransjer fortalt sine historier. Om beføling, klåing og slibrige kommentarer, om menn som ikke tar et nei for et nei. I baren etter konferansen, på puben etter møter. Også i LO, forbundene og fagforeningene møtes folk i sosiale lag. Det er ikke alltid bare hyggelig. Spesielt ikke for kvinner.
Historie 2: På kurs
Hun var på et tillitsvalgtkurs da hun møtte en mannlig tillitsvalgt med høye verv i forbundet og i bedriften sin. Fordi hun hadde tatt over en sak mot hans vilje, ville han diskutere dette med henne. Han kalte henne inn til hotellrommet sitt og fortalte hvordan alle lo av henne og hvordan folk så på henne.
Han fortalte at han og alle andre visste hvordan hun hadde kommet så langt i organisasjonen; på grunn av kropp og sjarm og måten hun kledde seg på. Han kommenterte bildene på Facebook-profilen hennes. At hun så ut som et voldtektsoffer på et av bildene. Da hun gikk derfra, tvilte hun på seg selv.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
• Pasienter i rusbehandling sluses inn i jobb tidligere enn før. Morten får Jobb Først
Historie 3: Mannsdominans
Hun er ansatt i et mannsdominert forbund, og får stadig vekk kommentert at hun ikke må være så prippen, og at hun må ha det som plommen i egget med tilgang på så mye mannfolk hun bare kan ønske seg på kurs og konferanser.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
Tatt på brystene
En av dem som vil fortelle er Christiane Solheim. Hun har mer enn 20 års fartstid i fagbevegelsen, som tillitsvalgt og som ansatt ungdomssekretær, rådgiver og distriktssekretær i LO. Solheim sluttet i LO for fem år siden. I dag er hun ansatt som rådgiver i Trondheim kommune. Nå har hun sagt det høyt, det som mange kvinner opplever, også i fagbevegelsen.
Solheim skriver på Facebook:
«#metoo. Selvsagt. Av menn med makt, små og store gutter, medelever, kolleger, partyvenner, kjente og fremmede. Og selv om jeg ikke føler skam eller skyld, så vet jeg hva det er når jeg ser det. Og jeg blir forbanna!»
Christiane Solheim bekrefter at hun selv har blitt utsatt for seksuell trakassering i fagbevegelsen. Det er mange år siden, men opplevelsen glemmer hun aldri. Etter et seminar var det tid for sosialt samvær.
– Jeg sto i baren med to mannlige tillitsvalgte, en eldre og en yngre. Plutselig tar den eldste meg på puppene med begge hendene og sier noe som skal være morsomt. Jeg blir målløs. Men den yngste mannen har heldigvis vett til å si ifra om at dette er uakseptabelt.
• Tillitsvalgte i LO befølte og kløp servitørene på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet
• Nye FO Trøndelag strekker seg 40 mil fra Namsskogan til Oppdal
Eldre menn, unge jenter
Solheim forteller at hun har sett mange andre jenter som har blitt utsatt for lignende ting. Det har skjedd i forbindelse med møter og konferanser i regi av LO, LO-forbund og fagforeninger.
– Det har veldig ofte vært eldre menn som ikke har tatt signalene fra yngre jenter. Jeg har sett at jentene har opplevd det ubehagelig; menn som har tatt dem på rumpa eller kommentert korte skjørt. I fagbevegelsen er det mange skjeve relasjoner. Det er mye makt, menn med makt, som sier og gjør som de vil, sier hun.
Solheim har ved flere anledninger grepet inn.
– Jeg har opplevd å måtte være litt hurpete for å avverge noen situasjoner, forteller hun.
Historie 4: «Mektig mann»
– Vet du ikke hvem jeg er?
– Jo…
– Jeg kan gjøre mye for å få deg opp og fram, men jeg kan også gjøre mye for å ødelegge for karrieren din.
Replikkene falt på en restaurant ved Youngstorget. De to som satt der, var blitt sittende igjen etter at resten av selskapet hadde forlatt stedet.
Han var en betrodd medarbeider i LO-systemet. Hun var en tillitsvalgt i 20-årene som nettopp var blitt valgt inn i et forbundsstyre. Hun syntes det var stas å kunne diskutere med toppene i fagbevegelsen.
Det hadde begynt med at en gruppe gikk ut for å ta en hyggelig pils etter møtet. Men da hun ikke ville sette seg ved siden av ham, hadde stemningen brått snudd.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
Historie 5: Hånda på rumpa
På LO-forbundets konferanse tar han seg friheten til å legge en arm rundt livet til den kvinnelige tillitsvalgte, klype henne i sida, og mer eller mindre bevisst la hånda gli over rumpa. Hun føler seg invadert, både kroppslig og personlig. Når en godt voksen mann nettopp har tatt henne på rumpa på en slik måte, står hun flau, ydmyket og forvirret tilbake. Hun lurer på om denne handlingen egentlig var tilsiktet eller en tilfeldig glipp.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
Passet på
Seksuell trakassering var et tema blant ungdomssekretærene i LO på 90-tallet, forteller Christiane Solheim. Hun var en av dem.
– Vi diskuterte rollene våre. Som ungdomssekretærer ble vi gjerne sett opp til. Da var det for eksempel ikke greit å forsøke å sjekke opp noen på kurs. Vi var dessuten opptatt av å ha et ekstra blikk på de unge jentene, for å passe på at de ikke ble plaget av menn, sier hun.
Seksuell trakassering rammer ikke bare kvinner. Det kan Solheim bekrefte.
– Jeg har også snakket med menn i fagbevegelsen som har opplevd det. En mann fikk ikke være i fred for en kvinne. Det skjedde gjentatte ganger nattestid under kurs og konferanser. Det måtte vi ta opp med henne og sette en stopper for, forteller Solheim.
Sa Christiane Solheim noen gang i fra?
– Én gang. Personen det gjaldt utøvde dårlig dømmekraft overfor yngre kursdeltakere. Det ble det varslet om, og vedkommende fikk en god samtale med en i ledelsen. Det ble bra for alle, og en uheldig utvikling ble stanset. Men da jeg selv ble utsatt for seksuell trakassering og observerte episoder, så jeg ikke noe trygt varslingssystem.
Historie 6: To unge jenter
Den kvinnelige delegasjonslederen har gått og lagt seg etter middagen, mens de øvrige deltakerne har dratt en tur på byen. De er på seminar i utlandet.
Klokka er tre om natta da det banker hardt på døra til hotellrommet. To unge jenter i delegasjonen står utenfor. De har blitt antastet av mennene i delegasjonen. Først var det en hånd på låret i drosja, så intens kroppslig tilnærming på diskoteket. Nå satt jentene fortvilet på delegasjonslederens sengekant og gråt. De orket ikke å gå på seminaret dagen etter med mennene som hadde klådd på dem.
Tilbake i Oslo oppsøker delegasjonslederen en av mennene på dennes kontor. Han er gift og beklager uforbeholdent det som har skjedd. Noen dager etter får delegasjonslederen en bukett blomster på kontoret: «Takk for at du ikke sladret.»
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
Historie 7: Oppringt på natta
Hun står oppført med mobilnummer på et konferanseprogram, fordi hun er kontaktperson om noe skulle skje. Som en spøk spør tillitsvalgte om de kan ringe henne midt på natta dersom det er noe de trenger. Ettersom hun har hørt historier fra andre kvinnelige kolleger som faktisk har blitt oppringt og fått henvendelser på hotellrommet under tidligere konferanse, blir hun redd.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
– Uakseptabelt
Andrea Odden, leder i Handel og Kontors ungdomsråd, har også opplevd seksuell trakassering. På byen, etter et møte i HK, kom en annen tillitsvalgt med kommentarer til Oddens utseende, og fortalte hva han ville gjøre med kroppen hennes. Odden vil ikke gå i detaljer, men forteller at hun opplevde det som svært ubehagelig.
– Jeg ble sint, og sa at jeg ikke tolererte en slik oppførsel. Dagen etter tok jeg det opp med ham, og han beklaget oppførselen sin, forteller hun til HK-Nytt.
Odden har hørt andre unge jenter i Handel og Kontor fortelle lignende historier. Ingen av dem handler om menn i høyere posisjoner som forsøker å utnytte den, men om menn på samme tillitsvalgt-nivå.
– Jeg synes det er helt uakseptabelt. Man skal kunne jobbe sammen uten at utseende og kropp blir trukket inn. Mange ganger er alkohol med i bildet, men det er ingen unnskyldning. Dette handler om hver enkelt sine holdninger, sier hun.
Historie 8: Kvinner ble advart
Alle unge damer som begynte på denne jobben var blitt advart: «Pass deg for ham». En full dame var en ny mulighet, og på reiser var det plass i dobbeltsenga på hotellet.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
Historie 9: Mann søker dameselskap
Etter at hun har gått og lagt seg på hotellrommet etter en lang dag med konferanse og middag, kommer en tillitsvalgt og banker på rommet hennes. Han er full og vil ha «selskap». De har verken flørtet eller vist interesse for hverandre tidligere på kvelden, og hun tror grunnen til at hun får nattlig besøk er at hun er en av få damer på konferansen. Hun tør ikke å lukke opp.
Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.
• Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb
• Kutt gjør Likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering
Seksuell trakassering
er «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer», ifølge Likestillingsloven
kan være fysisk, verbal eller ikke-verbal
kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring
er forbudt ved lov
Flere saker
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen
Yrkesskaden var godkjent av Nav. Så fikk Ann-Sofie sjokkbeskjeden
De fleste av kollegene som Jonatan Hansen Lønnegreen streiker med, er medlemmer i Fagforbundet.
Hanna Skotheim
Jonatan streiker i solidaritet med kolleger som tjener mindre enn ham
Seksuell trakassering
er «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer», ifølge Likestillingsloven
kan være fysisk, verbal eller ikke-verbal
kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring
er forbudt ved lov