Kommersielle selskaper solgte på fem år barnevern for 13 milliarder kroner
Privatiseringen har nådd store deler av barnevernet, konstaterer FO.
VEKST: Omsetningen i kommersielle barnevernselskap er doblet på fem år.
Colourbox.com/LO Media
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
2016 ble toppåret så langt: Da solgte kommersielle aktører barneverntjenester for 3,8 milliarder kroner, ifølge tall Fontene har innhentet.
Ved å slå sammen selskapenes omsetning i 2012-2016, kommer vi opp i en total omsetning på 13,2 milliarder kroner.
– Økningen fra 2014 er betydelig, sier leder i Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik om kurven som tar en sving opp til høyre.
– Dette bekrefter det vi vet om at det skjer en opptrapping av private tjenester i sektoren, og at store deler av barnevernet nå er privatisert.
Tallene sier ikke noe om fortjeneste, men viser omfanget av private innslag i barnevernet.
KRITISK: FO, her ved leder Mimmi Kvisvik, driver kampanje mot kommersialisering av offentlig velferd, inkludert barnevernstjenester.
Ingrid Styrkestad
• Staten skaper B-lag i privat barnevern
1) ca. 60% av virksomheten er tjenester innen barnevern
2) omfatter de tidligere selvstendige Kvæfjord opplevelse og avlastning, Tiltak for ungdom Agder, Tiltaksgruppen, Løft, Birkelund barnevernsenter og Våre hjem
3) omfatter de tidligere selvstendige Hugin Barnevernstiltak, Vesterled, Boenheten, Kletten Fjellgård og Solhaugen Miljøhjem
4) omfatter Aberia Ung og fra 2016 Jentespranget as
5) omfatter Connexa Barnevern as, Barnevernkompetanse as, Linnea Kompetansesenter as, Familiehjelp as, Ditt Tiltak as, Den Skreddersydde Enhet as, Villa Vika Aktiv as, 1 Pluss 1 Bo og Omsorgsbaser as, Vangen Avlastning as, Bupa as, Fri-familia as, Oslo Sanitetsforening Brusetkollen as, Mestrings- og Læringssenteret as, Unicare Små enheter as, Otrera as, Villa Vika as, Villa Vika Aktiv as, Rena Ungdoms- og Familiesenter as, Trygg Start as og Roberg Gaard as
• Ansal (3) har opphold, men det har ikke mor
Velferdsindustri
De største kommersielle aktørene på barnevernsmarkedet er Aleris, Humana (også kjent som Human Care), Team Olivia og Aberia. Av de fire store aktørene er bare Aberia eid fra Norge. De tre andre tilhører utenlandske konserner.
Tallene Fontene har samlet, viser selskapenes innsats innen barneverntjenester – med unntak av Aleris Ungplan & BOI, som oppgir at 40 prosent av produksjonen er tjenester innen psykisk omsorg.
Institusjonsplasser er fortsatt selskapenes viktigste virksomhet, i tillegg til fosterhjemsformidling. Men også saksbehandling og hjelpetiltak til kommunale barneverntjenester står nå på lista over hva selskapene tilbyr.
Til og med ledelse av kommunale barneverntjenester.
• 1800 sosialarbeidere jobber på kanten av loven
– Svekker offentlig barnevern
– Min største bekymring er at det offentlige setter seg selv på sidelinja, sier Kvisvik.
– Tjenestene blir mindre robuste, mindre i stand til å endre seg og bygge opp sin egen kompetanse i takt med behovene.
– Selskapene bruker det rommet som ligger i ordninger som tillater arbeidstid som avviker fra arbeidsmiljøloven.
Også kjent som den på fontene.no mye omtalte medlever-forskriften. Ansatte arbeider mer per år uten å tjene mer. Bedriften kan så utføre samme jobb som staten, men med færre folk.
• Staten sparer 3000 kroner døgnet per ungdom i privat barnevern
Medlemmene vil jobbe lenge
Mange miljøterapeuter og miljøarbeidere i barnevernet ønsker seg lange arbeidsperioder, selv med begrenset lønnsuttelling. Privat turnus kan gi mer kontinuitet i miljøarbeidet, og i noen tilfeller lengre friperioder.
– FO opplever et press fra mange medlemmer om å gå god for disse turnusene. Vi sier at ja, men vil du ikke også ha betalt for det i form av lønn og pensjon?
– Hvis selskapene fikk krav om å regulere arbeidstiden etter tariffavtalene, er du ikke redd for at det ville bli mindre barnevern per krone?
– Det er et dilemma for staten på kort sikt. Så spørs det hva som er det lange regnestykket. Selskapenes kostnad til lønn og pensjon er rundt 30 prosent lavere enn i offentlig sektor. Man må se på hvor pengene går, til barnevern eller profitt.
Flere saker
Lisbeth Norshus er leder for FO Oslo og er med i lønnsforhandlingene med Norges største kommune.
Hanna Skotheim
Lønnsoppgjøret i gang: – Det oppleves litt som lotto
– Barn og unge blir værende i uheldige omsorgssituasjoner. Det er kritikkverdig, mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Mathias Fossum, Riksrevisjonen
Mye er gjort for å løse problemer i barnevernet, men det hjelper ikke
Hein Karlsvik og Charlotte Breidvik jobber i miljøtjenesten i Kinn kommune. Hun har maks ansiennitet, han er på vei inn i yrket.
Anne M. Odland
Blir det erfarne Charlotte eller ferske Hein som får mest uttelling i år?
FO-leder Marianne Solberg vil sikre at FOs medlemmer får økt kjøpekraft i år.
Hanna Skotheim
Hvor mye skal lønna til kommuneansatte øke?
FORHANDLINGER: LO Stat-leder Elisabeth Steen og de andre forhandlingslederne i statsoppgjøret startet forhandlingene torsdag.
Ole Palmstrøm
Alle statsansatte skal få samme sum i kroner, krever LO Stat
Samlet lønnsvekst i staten for 2024 er beregnet til 5,4 prosent.
Gorm Kallestad / NTB