Lovendring:
Barn får rett til barnevern
Tirsdag vedtar Stortinget ny barnevernlov, som gir barn rett på barnevern. – En enorm seier. Vi gråt av glede da vi så innstillingen, sier leder Vilde Adolfsen i Landsforeningen for barnevernsbarn.
HURRA: FO inviterte til feiring og kake tirsdag formiddag. Vilde Adolfsen (t.v. i enden av bordet) takket FO for godt samarbeid.
Solfrid Rød
solfrid.rod@lomedia.no
– Nå blir barnet rettssubjekt, ikke bare et objekt. At barn har en rettighet er noe annet enn at tjenesten har en plikt til å hjelpe, sier Vilde Adolfsen, leder i Landsforeningen for barnevernsbarn (Lfb).
Tirsdag formiddag var hun invitert på kake hos FO for å feire en seier de to organisasjonene har jobbet sammen for i årevis.
SEIER: - Vi lykkes når vi samarbeider med de som har skoa på, sier Kathrine Haugland Martinsen, som her får kake av Vilde Adolfsen i Landsforeningen for barnevernsbarn.
Solfrid Rød
– Bare starten
Selve vedtaket kan trekke ut fordi en viss byggeskandale også behandles i Stortinget i dag. Men komiteens innstilling til Stortinget er enstemmig: Barnevernloven blir en rettighetslov.
Lovendringen er et viktig signal, og den gir barn en helt ny status, mener Adolfsen.
– Men dette er bare starten på å bygge en enda bedre barnevernlov. Ingen seire er vunnet for alltid. Jeg er her i dag for å forplikte dere. Jeg håper dere fortsatt vil stå sammen med oss for et bedre barnevern, sa Adolfsen i sin hilsen til ansatte og politisk ledelse i FO.
• Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor
FO: – En seier for barna
Ansatte i barnevernet blir viktige når lovendringen skal virkeliggjøres, understreker Kathrine Haugland Martinsen i FO-ledelsen.
– Barnevernet endres ikke bare fordi noe står på et papir. Men for oss som jobber for et bedre barnevern gir lovendingen en ny kraft. Når Stortinget vedtar at barn og familier har rett til barnevernstjenester, forplikter det kommunene til å tilby riktige tiltak. Dette er en seier først og fremst for barn, unge og familier som trenger hjelp fra barnevernet, sier Martinsen.
– Vil det bli mange rettssaker i framtida fra voksne som ikke fikk de tjenestene de hadde rett på som barn?
– I så fall tenker jeg det er en fordel om de som opplever seg sviktet av samfunnet kan få prøvd det for retten. Jeg mener at det forplikter og er med på å styrke tjenestene.
• Regjeringen ønsker kommersielt barnevern velkommen
– Manglende ettervern er en ny omsorgssvikt
Et skår i gleden er at ettervernet ikke rettighetsfestes.
– Mangel på ettervern er selve grunnlaget for at Lfb ble startet for 21 år siden. Flere og flere forstår behovet for ettervern. Vi lykkes ikke denne gangen, men vi gir oss ikke, sier Adolfsen.
Selv er hun 22 år og har ettervern i form av en kontaktperson som hun kan snakke med om stort og smått i hverdagen.
– En trygg voksen, det er akkurat det jeg trenger. Men det er ikke noe jeg har rett på, og det varierer fra kommune til kommune, sier Adolfsen.
Hun kaller mangelfullt ettervern for en ny omsorgssvikt.
– Andre «barn» slutter ikke å ringe foreldrene sine når de fyller 18 eller 23.
• Les også: Barnevernsbarn vil ha et hjem å gå til også når de er voksne
• Les også: Kvinner tjener i snitt 13 prosent mindre enn menn
Flere saker
Statsminister Jonas Gahr Støre var den første profilen som ble intervjuet i A-laget. NRK har allerede bestemt seg for å lage en ny sesong.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger? Vi har spurt seks vernepleiere
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega