Sosialhøgskolen snakker ikke til meg
Dødt språk svekker interessen for sosialfag.
KRYPTISK SPRÅK: Høgskolen i Oslo og Akershus var åsted for FORSA-konferansen 2017. Mange interessante temaer ble sannsynligvis diskutert.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Ordvalg får konsekvenser. NAV, flere kommuner og statlige etater har skjønt at de må ordlegge seg sånn at folk forstår. I senere tid har de hatt rundvask i språket sitt. Akademia bør følge etter.
FORSA, foreningen for forskning i sosialt arbeid, hadde nylig konferanse ved Høgskolen i Oslo og Akershus. For å finne stoff til fagbladet Fontene, hvor jeg har vært ansatt som journalist i ti år, gløttet jeg på programmet: «Det sociale arbejdes udvikling: Fra strukturel analyse til ’den indre kerne’». Mystisk. «Sosialt arbeids plass i det funksjonelt differensierte samfunn». Er ikke alle samfunn delt inn (=differensiert) i ulike funksjoner? Neste: «Å ville en framtid, å gjøre en nåtid». Er ikke det noe Jonas Gahr Støre og alle vanlige folk gjør hele tiden?
Ordene vokste seg lange: «En diskursiv studie av sosialarbeidernes skjønnsutøvelse i brukeres løp mot arbeid i Navs kvalifiseringsprogram», «Samarbeidsrelasjoner, anerkjennelse og institusjonelle barrierer - NAVs kvalifiseringsprogram som aktiveringspraksis».
Videre: «Mediering av teori i sosialt arbeids lærebøker». Wikipedia definerer mediering som «at språklige tegn trekkes inn i forholdet mellom stimulering og handling». Det kan være det samme, jeg forstår ikke likevel.
I gamle dager hadde universitetene og høgskolene et opplysningsideal. Jeg liker i alle fall å tro det. Men når jeg leser nye tekster fra sosialhøgskolen, sliter jeg ofte med å forstå. Jeg føler meg dum. Jeg får ikke lyst på mer kunnskap. Jeg spurte en av arrangørene fra FORSA om konferansen var ment å vekke interesse fra media eller politikere. Eller å gi studenter lyst til å ta høyere grad og forske på sosialt arbeid. Nei, det hadde de ikke tenkt på. Konferansen var mest for forskere, til intern bruk.
Flere saker
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
LO og NHO er enige om ny lønn: – Et godt utgangspunkt for offentlig sektor
Tonje Brenna legger fram forslag om å heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år.
Leif Martin Kirknes
Vil heve aldersgrensen i staten til 72 år
Har du lurt på hva du kan gjøre av aktiviteter når du er borte fra jobb på grunn av sykdom eller skade?
Kinga Howard / Unsplash (Illustrasjonsfoto)
Hva er greit å gjøre hvis du er sykmeldt?
– Dette føles som å komme hjem, sier Jannicke Larsen.
Solfrid Rød
Hun er ny nestleder: – Jeg føler meg heldig som får fronte FOs politikk
Bufdir vil overta styringen av fagutvikling innen barne- og familievern.
Hanna Skotheim
Ti nasjonale fagmiljøer i barne- og familievernet avvikles
Det tok tid før det gikk opp for Elisabeth Lied at hun faktisk fikk sosialarbeiderprisen. (Arkivfoto)
Hanna Skotheim