JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
På en naken scene forteller Alexander Skadberg om de vondeste historiene fra barndommen sin i forestillingen «Mannen i speilet»

På en naken scene forteller Alexander Skadberg om de vondeste historiene fra barndommen sin i forestillingen «Mannen i speilet»

Nils Arne Rolland

Lager teater av vond barndom

En bror som ble narkoman som tenåring, alkoholisert far og seksuelle overgrep: I forestillingen «Mannen i speilet» legger ikke Alexander Skadberg noe imellom når han forteller sin historie.
31.05.2018
15:18
21.08.2023 17:14

Da Skadberg var tenåring var det den lille, livløse bamsen Nosse han snakket med om det vanskelige. Ellers var han tøff.

– Han sa ikke noe tilbake til meg om hva jeg burde gjøre og slikt, forteller Skadberg.

FAGARTIKKEL: Lærer å takle stress under soning

Det var derfor naturlig at bamsen Nosse skulle få sceneplass når Skadberg skulle lage teater av sin egen barndom. Skadberg er fra Bodø og jobber i dag blant annet som foredragsholder om psykisk helse for barn og unge. Som ung havnet Skadberg i et rusmiljø, ble utsatt for en pedofiliring hvor han ble seksuelt misbrukt og bodde en periode i en barnevernsinstitusjon. Det er denne barndomshistorien som nå har blitt til forestillingen «Mannen i speilet».

– Hver gang jeg står på scenen, så er det jo en retraumatisering. Hvis jeg må gråte mens jeg står på scenen, så gråter jeg, sier han.

En ærlig forestilling

Skadberg mener at det er ærligheten fra scenen som gjør hans forestilling annerledes..

– Det å få en historie om seksuelle overgrep hvor jeg forteller detaljert om det som skjedde, og viser at jeg er lei meg for at det skjedde, er noe annet enn å lese om temaet i en fagbok, sier Skadberg.

Han tror derfor forestillingen kan være nyttig for fagfolk som måtte jobbe med temaet. Ofte opplever han at publikum sender ham meldinger flere dager etter at de har sett forestillingen.

– Det er som om folk trenger å bearbeide det de har sett, forteller Skadberg.

Aleris-direktør: – SV feilinformerer bevisst om kommersiell omsorg

– Medlemmene våre trenger flere kollegaer

Blant annet har han fått meldinger fra mødre med ungdommer hjemme. På meldingene skriver mødrene at de har hatt samtaler med ungdommen sin på en måte de ikke har hatt tidligere, og at det skyldtes forestillingen. Når Skadberg får slike meldinger føler han at han har oppnådd noe.

– Dette er noe fra meg til samfunnet. Jeg brukte et år på å lage forestillingen og den betyr mye for meg. Da er det gøy å få slike meldinger, sier Skadberg.

I forestillingen «Mannen i speilet» forteller Alexander Skadberg om overgrepene han ble utsatt for.

I forestillingen «Mannen i speilet» forteller Alexander Skadberg om overgrepene han ble utsatt for.

Nils Arne Rolland

Vil ha mer åpenhet

Skadberg mener vi i dag lever i et lukket samfunn. Det kan man blant annet se i sosiale medier.

– Vi legger ut ting som bare er hyggelige og koselige, og skriver om hvor fint været er. Vi skal ikke snakke om det som er vanskelig og kjipt, sier han.

Selv er sier han at han er en del av generasjon prestasjon.

– Vi er så redd for hva folk skal tro om oss at vi ikke tør å være åpen og ærlig, sier Skadberg.

Han mener vi hele tiden blir fanget i spillet av å sammenligne oss med hverandre og at vi trenger å bevise våre prestasjoner overfor hverandre.

– Hadde jeg løpt en maraton, noe jeg nok aldri kommer til å gjøre, så hadde jeg følt at jeg måtte skrive det på facebook for å bevise at jeg har gjort det, sier Skadberg.

Han mener prisen for prestasjonsjaget og sammenligningene er høy.

– Vi går glipp av oss selv, rett og slett. Når vi hele tiden sammenligner oss og er slik vi tror vi skal være, så mister vi hvem vi ønsker å være. Noe av det viktigste for oss mennesker er å kunne være oss selv, forteller Skadberg.

6 av 10 i tannhelsetjenesten har meldt til barnevernet

Skadberg sier at budskapet i forestillingen er å kunne si til seg selv at man er god, flink og sterk nok som man er. Selv har han erfaringer fra å jobbe i et ungdomshjem i flere år, og tror mange som jobber innenfor sosialt arbeid kan ha godt av å se seg selv i speilet og si at man har gjort en god nok jobb.

Alexander Skadberg turnerer over hele landet med forestillingen sin. Her fra en oppsetning i Stavanger.

Alexander Skadberg turnerer over hele landet med forestillingen sin. Her fra en oppsetning i Stavanger.

Lene Vad

31.05.2018
15:18
21.08.2023 17:14