Kongen av Youtube
Dennis Vareide gikk til sak mot en 19 år gammel youtuber for å stoppe hat og ærekrenkelser, og vant.
RAKKERFILM: Dennis Vareide er daglig leder i firmaet Rakkerfilm. Når kanalen «Dennis og Prebz» legges ned i mars, fortsetter Dennis med kanalen «Dennis er teit».
Nadia Frantsen
anne@lomedia.no
– Det er veldig stor forskjell på å kritisere og å spre usanne anklager.
Da Dennis Vareide (27) ble hengt ut i flere videoer på Youtube og ble beskyldt for usannheter, var han ikke i tvil om at saken måtte tas til retten. Han hyret en advokat med media som spesialfelt.
• Politiet huker tak i barnevernet
– Det var veldig ubehagelig å få falske anklager mot seg, hat og hets. Jeg var redd folk skulle si «har du hørt at Dennis har gjort det og det?» For meg var det viktig å sette ting på plass. Ikke minst få forklart til barn og ungdom at det er forbudt å spre usanne ting om andre! Rettssaken mellom Vareide og en 19 år gammel youtuber har vært mye omtalt i mediene og har vært en stor «snakkis» på norsk Youtube. I januar kom dommen. 19-åringen ble dømt til å betale til sammen 140 000 kroner i erstatning og saksomkostninger.
I STUDIO: Dennis og Prebz har nærmere 250 000 abonnenter. På fritiden drifter Dennis kanalen «Dennis er teit» med 70 000 følgere. Totalt lager firmaet Rakkerfilm 11 videoer i uka.
Nadia Frantsen
– Kritikk skal man tåle, men ikke falske anklager! Det er en viktig forskjell. Å bli ærekrenket handler ikke om at jeg er blitt såret eller fornærmet, men at en person bevisst har prøvd å ødelegge min karriere. 19-åringen utga seg for å være en slags vaktbikkje for å avsløre ting om meg, men han fabrikkerte bevis. I denne Trump-tiden må alle være mer kritiske!
Dennis oppfordrer voksne til å sette seg godt inn i ungdomskulturen på sosiale medier.
– Jeg har lært veldig mye av saken, om ytringsfrihet og ærekrenkelser. Vi må snakke mer om hva som er god oppførsel og hvor grensene går for hva man kan si offentlig, sier han.
• Shahram klarer pappajobben takket være hjemmebesøk
• Kari Killén: – Barnevernet er i krise. Det gode med kriser er at de tvinger fram endring
Youtube-studioet
Hverdagen begynner å komme tilbake igjen, etter det Dennis mener har vært et sjukt medietrøkk. Han sier han har følt seg litt som i rettssaken mot Cappelen og Jensen.
– Det var mediefolk og kameraer rundt hele tiden, sier han.
BLIR FORGUDET: – Gutter med egen Youtube-kanal blir lettere forgudet. Jenter derimot, blir lett kritisert, sier Dennis.
Nadia Frantsen
Dennis er daglig leder i firmaet Rakkerfilm, som har kanalene «Dennis er teit», «Prebz og Dennis» og «Rakkerstreker». Fontene møter ham i studioet hvor han jobber sammen med fire kompiser, inkludert lillebror Ruben. Gutta sitter i myke lenestoler foran hver sin skjerm med headset på og redigerer innhold. Dennis har krøpet inn i en hettegenser og labber rundt i raggsokker og slippers. Rommet ser som et middels rotete gutterom, med unntak av noen potteplanter i plast som pynter opp. Ellers ligger det strødd med sponsor-effekter, en ødelagt drone og ting de har brukt i videoer. Dennis har akkurat gitt ut boken Kongen av gutterommet, men har ikke fått opplaget til kontoret ennå.
– Jeg gikk fra å jage jenter og spille fotball til å tilbringe hele dagen på gutterommet. Det var spill hele dagen, det. Jeg hadde teknologivennlige foreldre som lot meg holde på, sier han.
Stengte seg inne på rommet
På den ene armen har han tatovert inn breddegradene og lengdegradene som viser hvor faren er begravet. Dennis hadde et nært forhold til faren sin, selv om foreldrene skilte seg da han var to år gammel og faren flyttet mange mil nord. Dennis og storebroren besøkte faren i feriene og snakket med ham på telefon. Da faren fikk kreft og døde, gikk Dennis siste året på videregående. Det var en av grunnene til at han stengte seg inne på gutterommet.
– Jeg var også blitt avhengig av dataspillet Age of Conan, men fant ikke lenger noe glede i spillet. Man blir jo venn med de man spiller med på nettet, men selv de gadd jeg ikke snakke med. Det var helt krise, jeg gadd ikke gjøre noe. Jeg begynte å skulke skolen, sier han.
EN DAG MED HEADSET: Fra å være tumleplass, ble Youtube plutselig yrke.
Nadia Frantsen
Dennis strøk i tre fag og måtte fullføre videregående som privatist flere år senere.
– Det var meningsløst å stryke i gym, men jeg fikk fort for mye fravær i et så lite fag, sier han.
Han tror ikke foreldrene skjønte hvilken vei det bar, før det var for sent. Men da Dennis sa til moren at han ville ta seg et år fri etter videregående, satte hun foten ned. Dennis søkte tre forskjellige folkehøgskoler og har aldri angret. Han takket ja til den første han fikk svar fra, og det var medielinjen på Jeløy folkehøgskole. Der møtte han blant annet vennen Preben Fjell, og han forelsket seg i en jente slik at han gikk maks inn for å skjerpe seg.
• FO Oppland: – Vi har stadig flere saker fra arbeidsplasser uten tariffavtale
• Manglet opptil 70.000 kroner i lønn
– Jeg kan ikke få rost folkehøgskoler nok. Når man har kommet skjevt ut, trenger man en ny hverdag og noe som er givende. Jeg fikk utfordrende oppgaver på medielinjen, sier han.
– Hva tenker du nå om ungdom som sitter i timevis og spiller data, er det krise?
– Både ja og nei. Det kan jo være grunner til at man sperrer seg inne, men hvis man har et sunt forhold til spilling, gjør lekser, har venner og har en annen aktivitet, så er det vel ok.
En gamer
Dennis sier han alltid har vært en «gamer». Da brettspill var in, lagde han sine egne gangster-versjoner av monopol. Da handlet det om å kjøpe narkotika i stedet for gater.
– Jeg og bruttern lagde også Pokémon i papp. Sånn hadde vi det i Bamble, sier han og flirer.
Bamble i Telemark hadde en rulletrapp da Dennis vokste opp. Men så ble verden moderne. Kjøpesenteret fikk to nye rulletrapper, og Nettby dukket opp. De første sosiale mediene kom da Dennis begynte på videregående, og noen år senere kom Youtube.
BRØDRE: Ruben og Dennis er brødre og jobber sammen i firmaet Rakkerfilm.
Nadia Frantsen
– Jeg er glad jeg var blitt relativt voksen da jeg la ut de første videoene mine. Jeg tror jeg har klart å holde beina på jorda. Gutter med egen Youtube-kanal blir jo lettere forgudet. Det er verre for jenter, noen blir kritisert for ingenting! 14 år gamle jenter som lager videoer om sminke, må lese at de er «en støgg kjerring» i kommentarfeltene. Er det så vanskelig å være grei og snill mot hverandre? spør Dennis.
– Hva er det beste og verste med Youtube?
– Det beste er kreativiteten og mestringsfølelsen når man får sin første abonnent. Det skumle er hatet og at folk kan si hva de vil om deg, og det er ikke så gøy. Folk glemmer vel at det er et menneske bak karakteren på Youtube. Ytringsfriheten står sterkt i Norge, men man skal ikke krenke andre med hat og usanne anklager, understreker Dennis.
Yrkesliv på Youtube
Da han var 20 år, laget han sin første Minecraft-video. Han jobbet på Rema og tenkte på hvordan han skulle lage den mens han satte varer på plass i hyllene. I løpet av en uke hadde den fått 100 000 visninger. Fra å være tumleplass ble Youtube plutselig yrke.
I 2013 var han og Preben Fjell på Spillexpo på Lillestrøm. På datatreffet TG (The Gathering) på Hamar året før, hadde ti fans hilst på dem. På messen på Lillestrøm var det et konstant kaos. Yo! Folk hadde reist fra hele landet for å treffe duoen.
• Kollegene våre sextrakasserer mer enn klientene
– Der og da skjønte vi at kanalen vår ble tatt seriøst. Det var et vendepunkt, sier han.
I fjor tok han ut ca 600 000 kroner i lønn. Rakkerfilm har på det meste omsatt for 3,9 millioner kroner.
– Du har tjent en del penger, bruker du dem smart?
– Hehe, jeg har mine historier. Når du får en million i hendene så tror du at det alltid skal være sånn. Jeg satt plutselig i saksa med en del restskatt. Jeg hadde verken regnskapsfører eller IQ akkurat da. Men jeg var åpen med skatteetaten og vi fant en løsning.
Exposed-sjangeren
Han anslår at hundre youtubere i Norge har egen kanal som heltidsprosjekt, men at bare tretti får nok sponsorinntekter til å leve av det.
– Hvordan har Youtube-kulturen endret seg de årene du har holdt på?
– Det er blitt mye mer business enn skaperglede ved å lage innhold. Og så har hatkulturen kommet til, da, sier han.
Dennis forteller at det var Leafy som startet «exposed-sjangeren» i USA for to år siden. Han lagde videoer som var langt mer mobbete og trakasserende enn man hadde sett før.
– Han ble stor på å henge ut barn, og gjorde blant annet narr av Marcus og Martinus. Han ble satt på plass, men dessverre inspirerte han flere youtubere til å fortsette trenden. Her i Norge fikk vi 19-åringen som jeg saksøkte, og noen i kjølvannet av ham, sier Dennis.
– Hva synes du om exposed-videoer?
– Jeg synes det er helt på trynet. Det er flaut at Youtube lar udokumenterbare påstander og anklager om andre ligge på plattformen. De som lager exposed-videoer er ikke vaktbikkjer som gjør noe nyttig for samfunnet, som de hevder selv. Det er fullstendig patetisk!
– Reflekterte du over egen virksomhet før du selv ble utsatt for det?
– Jeg har aldri vært særlig glad i å si stygge ting om andre. Det kunne ikke falle meg inn å være ondsinnet på den måten. Hvis man har noe uoppgjort med noen, får man ta det opp da. Jeg synes Kardemommeloven er ganske grei å følge, egentlig, sier Dennis.
• Marie (22) får 90.000 kroner mindre enn kollega Tone (70) i pensjon
• Fagartikkel: Hvordan skaper vi en trygg og god oppvekst for enslige mindreårigs flyktninger?
I mars avslutter Prebz og Dennis kanalen sin, og begge ser seg om etter nye ting å gjøre.
– Er du lei?
– Nei, men jeg vil bruke det jeg kan til å gjøre noe for tradisjonelle medier. Jeg håper det kommer en sjanse foran eller bak kamera. Jeg kunne også tenke meg å holde foredrag for ungdom, sier Dennis.
Fem kjappe:
Hvem var din barndomshelt?
– Ole Gunnar Solskjær. Som alle andre gutter drømte jeg om å bli fotballproff.
Hva er din unyttige viten?
– Den dummeste fun-facten er vel at Bamble kun hadde én rulletrapp. Vi gikk rundt og sa det, hehe.
Hva skulle du ønske du var god til?
– Jeg skulle ønske jeg kunne synge.
Hvilket husarbeid liker du best?
– Ingen! Kjæresten gir meg lapper hvor det står «heng opp klærne», «kast søpla».
Hvilken fordom gir du ikke fra deg?
– Jeg undervurderer folk, og så legger jeg alle krefter i å finne ut at de er smartere enn jeg tror.
Dette må du vite om ytringsfriheten:
Ytringsfriheten står sterkt i Norge og er beskrevet i Grunnloven. Likevel finnes det flere lover som begrenser hva man kan si offentlig om andre. Ifølge Straffeprosessloven er det ikke lov å si hatefulle og diskriminerende ting om andres hudfarge, religion, funksjonshemming eller legning. Det er heller ikke lov å spre usanne beskyldninger eller helt personlige opplysninger om andre. Noen ting er så alvorlig å si at man kan straffes med bot eller fengsel i inntil tre år.
Saker om ærekrenkelser, der man skader en annens navn og rykte, er gått ut av straffelovgivningen og tas som sivil sak uten at politiet involveres.
Kilder: Politiets nettpatrulje, Kripos og medierettsadvokat Jon Wessel-Aas.
Flere saker
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Fem kjappe:
Hvem var din barndomshelt?
– Ole Gunnar Solskjær. Som alle andre gutter drømte jeg om å bli fotballproff.
Hva er din unyttige viten?
– Den dummeste fun-facten er vel at Bamble kun hadde én rulletrapp. Vi gikk rundt og sa det, hehe.
Hva skulle du ønske du var god til?
– Jeg skulle ønske jeg kunne synge.
Hvilket husarbeid liker du best?
– Ingen! Kjæresten gir meg lapper hvor det står «heng opp klærne», «kast søpla».
Hvilken fordom gir du ikke fra deg?
– Jeg undervurderer folk, og så legger jeg alle krefter i å finne ut at de er smartere enn jeg tror.