FO reagerer på Hellelands utsagn om bedre barnevern i store kommuner
– Å bruke problemene i Steigen barnevernstjeneste som et kronargument i kommunesammenslåing er en avsporing, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
– Det er ingen tvil om at barnevernet trenger flere ansatte, men det betyr ikke nødvendigvis større barnevernstjenester, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
Leif Martin Kirknes
solfrid.rod@lomedia.no
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener barnevernet i små kommuner sliter med å gi et godt tilbud til barna. Hellelands uttalelser kommer i kjølvannet av NRKs sak om at små kommuner topper statistikken over barn som blir tatt fra foreldrene. Den lille kommunen Steigen i Nordland er ett eksempel på dette. Her bor det 438 barn, og barnevernet har tatt 19 av disse barna fra foreldrene, ifølge NRK.
Helleland: – Viktig med full fart i kommunereformen
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier at en grunn til dette er at de mindre barnevernstjenestene har større utfordringer med å gi et godt tilbud til barna.
– Det er helt avgjørende at kommunereformen får fortsette med full kraft. På den måten får vi sterkere kommuner og en barnevernstjeneste som har bred kompetanse, som har god innsikt og som har erfaring med mange saker og som kan sette i verk mange ulike tiltak på et tidlig tidspunkt så man slipper å gå til det skrittet å flytte barn ut av familien sin, sier Helleland til NRK.
– Det er helt avgjørende at kommunereformen får fortsette med full kraft. På den måten får vi sterkere kommuner og en barnevernstjeneste som har bred kompetanse, sier statsråd Linda Hofstad Helleland.
Sissel M. Rasmussen
FO: – Barnevernet må være nært
Leder i Fellesorganisasjonen (FO), Mimmi Kvisvik, reagerer på Hellelands utspill. Hun mener bildet er langt mer sammensatt.
– Å bruke problemene i Steigen barnevernstjeneste som et kronargument i kommunesammenslåing er en avsporing, sier Kvisvik i en pressemelding.
– Det er ingen tvil om at barnevernet trenger flere ansatte, men det betyr ikke nødvendigvis større barnevernstjenester. Barnevernet må også være nær, til stede i lokalsamfunnet og i tett samspill med andre tjenester, sier Kvisvik.
• Kripos er bekymret for sikkerheten til 300 barn
Krever opptrappingsplan over flere år
FO mener regjeringen burde møte utfordringene i barnevernet med en real opptrappingsplan over flere år.
Forbundet foreslår å bruke 250 millioner kroner årlig for å ruste opp det kommunale barnevernet.
– Til tross for noe mer midler i 2018, er barnevernet fortsatt er underfinansiert. Flere barn som vil trenge hjelp, flere oppgaver, samt regjeringens ambisjoner for et barnevern på barns premisser, krever økt finansiering, sier Kvisvik.
– Trenger en maksgrense
FO har i lengre tid bedt regjeringen innføre en bemanningsnorm, en grense for hvor hvor mange barn en ansatt i barnevernet kan ha ansvar for.
– En kontaktperson i barnevernstjenesten bør ikke ha ansvar for mer enn mellom 9-15 barn. Våre medlemmer forteller om en hektisk arbeidshverdag der de må jobbe med altfor mange barn på samme tid. Vi kjenner til ansatte som har hatt ansvar for å følge opp 40-50 barn samtidig, sier Kvisvik.
– God nok bemanning er avgjørende for å sikre et faglig forsvarlig tilbud til barn som trenger hjelp. Og det haster, sier Kvisvik.
• Horne: Nei til bemanningsnorm, tja til autorisasjon
– Autorisasjon vil heve kvaliteten
FO mener også at en autorisasjonsordning for sosionomer og barnevernspedagoger vil bidra til bedre kvalitet, økt tillit og profesjonalitet i tjenestene.
– I tillegg til nok ansatte, er det avgjørende at de som jobber i barnevernet har den nødvendige kompetansen slike stillinger krever, sier Kvisvik.
• Lovendring: Barn får rett til barnevern
• Innkjøp av private tjenester trekkes inn i lønnsoppgjøret i Oslo
Flere saker
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
Barnevernspedagog Marius Ruud har brukt 120 døgn på World of Warcraft
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin