Etterlatte etter Vollen-drapet mener reaksjonen mot Små Enheter er for svak
Små enheter har fått 200.000 kroner i foretaksbot etter drapet på sosionom Anna Kristin Gillebo. Familien mener boten er for liten og vurderer å klage.
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo var på nattevakt hos Små Enheter på Vollen i Asker da hun ble drept i oktober 2014.
isabel.bech@ntb.no
– Vi hadde en klar forventning om at det skulle komme en reaksjon mot Små Enheter, men vi er ikke fornøyd med størrelsen på reaksjonen, sier Amund Gillebo, som er bror til den drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30).
– En bot på 200.000 kroner er så godt som ingen reaksjon, mener han.
Statsadvokaten ila barnevernsinstitusjonen Små Enheter en foretaksbot på 200.000 kroner, fordi institusjonen burde hatt en egen skriftlig instruks for nattevaktens arbeid.
Miljøterapeuten ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014, av en 15 år gammel beboer. Backlund var alene med den 15 år gamle jenta da drapet skjedde.
Både Arbeidstilsynet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus samt tingretten og lagmannsretten i straffesaken påpekte brudd på arbeidsmiljøloven hos Små Enheter.
Imidlertid mener statsadvokaten at institusjonen har gjort det arbeidsmiljøloven krever for å forebygge vold fra beboerens side. Denne delen av siktelsen er derfor henlagt.
Vurderer klage
Familien reagerer på henleggelsen. De mener Små Enheter kunne gjort mer for å forhindre at drapet kunne skje. Gillebo sier familien nå vurderer å klage inn vedtaket fra statsadvokaten.
– Vi mener reaksjonen på ingen måte samsvarer med konsekvensen av det som skjedde. At vår Anna Kristin ble drept og en ung jente ble dømt til forvaring, sier Gillebo.
– Det er viktig at myndighetene i en så alvorlig sak gir et klart signal til arbeidsgivere om at arbeidsmiljøloven er viktig og at lovbrudd får konsekvenser. Det føler vi ikke er tilfelle nå, og det er uheldig.
• Sosionom sluttet i frykt for egen sikkerhet
For lang behandlingstid
I april 2017 ble etterforskningen mot institusjonen oversendt statsadvokaten for påtalemessig avgjørelse. Familien mener det har tatt altfor lang tid for statsadvokaten å ferdigstille en tiltale, og har klaget dette inn til Riksadvokaten.
– Saken er så pass alvorlig selv om det bare gjelder brudd på arbeidsmiljøloven. Når den får disse konsekvensene, bør den prioriteres høyere enn den har blitt, mener Amund Gillebo.
• Legger ned institusjon der sosionom ble drept
(©NTB)
Flere saker
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin