JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fylkesnemndene gir barnevernet rett i 86 prosent av omsorgsovertakelsene:

Advokat: – Medholdsprosenten er misvisende

– Medholdsprosenten er lavere enn statistikken viser, hvis man tar med saker som blir trukket og de som omgjøres i tingretten, sier Advokat Olav Sylte om tallene fra Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker.
Uenig. Advokat Olav Sylte mener statistikken fra Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker ikke forteller hele sannheten.

Uenig. Advokat Olav Sylte mener statistikken fra Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker ikke forteller hele sannheten.

Hans Henrik Torgersen/Advokatfirmaet Sylte

hans.henrik@lomedia.no

Han mener tallene kan være så lave som 50 prosent. Altså mener han at statistikken ikke gir et godt bilde på hvor mange ganger barnevernet gjør feil.

Reaksjonen kommer etter at Fontene tirsdag publiserte statistikken for omsorgsovertakelser behandlet i Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker for årene 2014 og 2015.

– Viser ikke hele sannheten

– Den medholdsprosenten som blir presentert viser ikke hvor mange saker som blir avvist eller trukket før en behandling i Fylkesnemnda. Det tas heller ikke høyde for at en del av sakene blir omgjort etter behandling i tingretten, sier advokat Olav Sylte, som har representert en lang rekke familier i saker der barnevernet har gått inn for omsorgsovertakelse.

Bakgrunnen: Barnevernet får medhold i 86 prosent i sakene om omsorgsovertakelse

Han understreker at påstanden som gjelder omgjøring i tingrett først og fremst bygger på hans egen erfaring, og det han hører fra advokat-kolleger som fører denne typen saker for retten.

– Det er en betydelig andel som ender med omgjøring. Totalt, når man både regner med saker som ikke blir behandlet, og antallet som blir omgjort, så tror jeg medholdsprosenten er så lav som nærmere 50 prosent, sier Sylte.

– Utrolig vanskelig spørsmål

Ifølge direktør for Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, Pernille Pettersen Smith, viser medholdsprosenten at barnevernet ute i kommunene kjenner godt til hvilke krav som stilles for at det skal vedtas en omsorgsovertakelse.

I fjor reagerte hele verden på norsk barnevern: Utløste global protest

– Det betyr at erfaringene kommunene får med arbeid i fylkesnemndene, og den informasjonen og opplæringen som Bufdir og Fylkesmennene gir, gjør at kommunenes barneverntjenester arbeider mer likt enn tidligere. Det er en ønsket utvikling, og sørger for at det er mest mulig likhet i forvaltningen. Jeg synes det er fint at det ser ut som det å bruke mer ressurser på informasjon og opplæring har fungert, sa Smith til Fontene i en kommentar til statistikken.

For advokat Olav Sylte, som jobber med denne typen saker på vegne av foreldre, mener det er vanskelig å lese det ut fra de tallene han presenterer.

– Dette er et utrolig vanskelig spørsmål. De tallene jeg ser forteller heller en historie om mange av sakene ikke holder.

– Kriteriene er for vage

– Medholdsprosenten er for høy når man ser på sakstypen. De kriteriene som stilles for å be om omsorgsovertakelse er for vage. Det er etter min mening for ofte generelle problemstillinger som kan forklares med dårlig helse, lite samarbeidsvillige foreldre også lignende, sier han.

– Hvis det var snakk om mer konkrete saker, som vold, overgrep eller alvorlig psykiatri, så burde jo medholdsprosenten vært enda høyere, sier Sylte.