Internasjonale demonstrasjoner mot norsk barnevern
2000 demonstrerte i Sacramento
Biskop Ron Allen ber president Barack Obama om å overtale statsminister Erna Solberg til å gripe inn i Bodnariu-saken. Andre demonstranter oppfordrer til full boikott av Norge.
MED GUD - MOT Norge: Folk demonstrerte lørdag mot det norske barnevernet i 15 byer i USA. De religiøse overtonene var sterke i Sacramento, California.
Britt Schumann
– Det er nøyaktig 150 dager siden barna ble tatt fra Bodnariu familien. Datoen 16. april ble valgt for å markere dette. Vi har fastet og bedt i 40 dager for at de skulle få sine barn tilbake, men til nå har ingenting skjedd. Derfor holder vi denne verdensomspennende demonstrasjonsdagen, sier Alin Bob, senior pastor for den rumenske Emanuel-kirken i Sacramento.
Arrangørene har samlet inn penger siden nyttår, og har blant annet kjøpt en kampanje-bil.
Britt Schumann
Mobilisert via slekt og kirkesamfunn
Pastoren har akkurat ledet en forsamling med vel 2000 voksne og barn gjennom en to timer lang demonstrasjon med oppildnende taler, musikk, sang og slagord foran Capitol- bygningen i Californias delstadshovedstad Sacramento.
– Vi valgte Sacramento fordi det bor mange rumenere her, men det er demonstrasjoner i over 60 byer over hele verden i dag, hvorav 15 i USA.
Han nevner spesielt de største: Washington DC, Chicago, Los Angeles, Seattle, Phoenix, Atlanta, Houston og Portland.
Les også: Barnevernet utløser global protest
– Hvorfor så mange i USA?
– Mairus Bodnariu (faren til de fem barna, red.anm.) har store deler av sin nære familie i USA, han har søsken og foreldre i Atlanta, og søsken i Chicago og Portland. De har alle bidratt sterkt til å mobilisere den rumenske befolkningen i USA, som er stor. I denne saken har vi også fått mye støtte fra andre østeuropeiske nasjonaliteter tilknyttet våre felles kirkesamfunn, sier Alin Bob.
Flere valgte å ta med barna på demonstrasjonen mot det norske barnevernet.
Britt Schumann
Med Gud - mot Norge
Visste vi ikke bedre ville vi kanskje trodd at det var en tidlig 17.-mai feiring i gang på plassen foran Capitol-bygningen; med korps, sangkor og norske flagg. Når vi nærmer oss forstår vi raskt at dette er en markering mot Norge.
Biskop Ron Allen holdt en følelsesladet appell.
Britt Schumann
De religiøse overtonene er sterke. Prester fra 12 forskjellige kirkesamfunn i området rundt Sacramento holder flammende taler mot det norske barnevernet og Norge. Forsamlingen slutter seg til slagord som «Norway - stop kidnapping children» og «Norway – listen to God, for He has the last word».
Biskop Ron Allen, leder for den Internasjonale menigheten i Sacramento, holdt en følelsesladet appell, der han ba president Barack Obama om å overtale statsminister Erna Solberg til å snu denne saken.
Les også: – Regjeringen tar demonstrasjonene på alvor
– Boikott Norge!
Sergej Chimonenko, leder for Nord-Californias slaviske samfunn, får forsamlingen med på å rope slagord om boikott av Norge. Hele forsamlingen roper taktfast: Boikott turisme til Norge, boikott norske produkter, boikott fisk fra Norge
Den ene presten mer oppglødd enn den andre slynger ut anklager mot Norge: Den norske stat mener den står over familien, den norske stat kidnapper barn for å oppdra dem etter et slags nazistisk lebensborn regime, Norge er en kommuniststat på linje med det gamle Sovjet, der barna tilhører staten, som derfor gladelig tar dem fra familiene.
Et barnekor deltok under den to timer lange demonstrasjonen i Sacramento.
Britt Schumann
Flere av talerne hevder at Bodnariu-familien ble fratatt omsorgen på grunn av sin kristne tro. Norske myndigheter er imot kristen barneoppdragelse, fastslo flere, blant dem en advokat presentert som ekspert på saker som involverer barn.
– Den eneste kriminelle handlingen som ble begått i denne saken var at familien oppdro barna etter kristen tro. Da er vi alle skyldige, og Norge må bygge kjempefengsler for å få plass til alle som oppdrar barna sine til å bli lydige kristne, skrek han.
– For drøyt
Presten i den rumenske Baptistkirken har et noe mer forsonende budskap. Han siterer Bibelen og mener at det må gå an å finne en løsning sammen og finne et grunnlag for forsoning mellom familien og norske myndigheter.
De rumenske prestene Alin Bob og George Munteon var arrangører i Sacramento.
Britt Schumann
George Munteon, representant for arrangørene og leder for Romanian Christian Fellowship i Sacramento, tar avstand fra de sterkeste anklagene mot Norge. Han mener det er for drøyt å snakke om nazimetoder og at Norge er kommunistisk. En generell boikott er han heller ikke enig i. Han understreker at det saken skal dreie seg om er barnevernets adferd mot denne familien og fokus på å få barna tilbake igjen.
– Har det norske generalkonsulatet i San Francisco vært invitert til dette møtet?
– Ikke denne gangen, men vi hadde en stor markering med 2800 deltakere foran konsulatet i San Francisco 13. februar, hvor vi også fikk møte konsulen og lagt fram vårt budskap. Konsulatet lovte å formidle våre synspunkter videre til norske myndigheter. Utenfor den norske ambassaden i Washington demonstrerte 1000 rumenere i januar, hvor de fikk legge fram sitt budskap til en representant som også her lovet å videreformidle det til norske myndigheter, sier Munteon.
Han forteller den amerikanske kampanjens leder, pastor Cristian Ionescu, snart reiser til Norge for å ha møte med norske barnevernsmyndigheter. En rumensk politikerdelegasjon har tidligere vært i Sogn og Fjordane for å møte lokale myndigheter.
Samlet inn penger siden nyttår
De fleste deltakerne i Sacramento har t-skjorter med slagord mot barnevernet på. I tillegg til bannere og plakater, korps og kor, er det rigget et stort lydanlegg. Sikkerhetsvakter er på plass, og kampanjen har egne biler med logo.
– Hvordan finansierer dere arrangementet?
– Vi får masse støtte gjennom våre menigheter og støttegrupper, de har samlet inn penger helt siden nyttår for at vi skal kunne holde denne demonstrasjonsdagen, avslutter Alin Bob og George Munteon.
Flere saker
– Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier FOs Ina Libak.
Hanna Skotheim
Ansatte i private barneverns- og omsorgstjenester streiker
– Jeg hadde mistet håpet og trodde jeg ikke kom til å få jobbe med bil, forteller Ahmed, som nå er lærling i billakkering.
Simen Aker Grimsrud
Nav mekka drømmejobben til Ahmed
Tor Oddvar Torjussen har telt ned til taxien kommer for å hente ham til bingo i Arendal. Anne Siri Ubostad hjelper til med sixpencen.
Erling Slyngstad-Hægeland
Dette sykehjemmet er bare for utviklingshemmede
Illustrasjonsfoto: Organisasjoner på rusfeltet krever penger til minst 100 flere døgnplasser for rusavhengige.
Hanna Skotheim
Ber om penger til 100 flere døgnplasser i rusomsorgen
Simen Aker Grimsrud
Gerd forlot bankjobben etter 33 år. Nå hjelper hun unge i barnevernet
Mohammed Shamsaddin og Tulla Qagimi snakker sammen ved hjelp av tolk på telefon.
Fartein Rudjord