Glassjenta:
– Det var systematikk i sviket
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne gjentok sin beklagelse til «Glassjenta», men leverte ikke mange nye tiltak for å hindre at historien gjentar seg under dagens debatt i Stortinget.
GLASSJENTA: Kjersti Toppe stilte spørsmål til barne- og likestillingsminister Solveig Horne i Stortinget onsdag.
Vidar Ruud / NTB scanpix
hans.henrik@lomedia.no
Senterpartiets Kjersti Toppe hadde reist spørsmål til barne- og likestillingsministeren i interpellasjonsdebatten i Stortinget tirsdag. I sitt innlegg gikk Toppe langt for å kreve politiske konsekvenser av saken som ble kjent gjennom Stavanger Aftenbladds historie i februar i år.
– Man kan si at det var Stavanger Aftenblad som var den virkelige tilsynsmyndigheten i denne saken, sa Toppe fra Stortingets talerstol, etter å ha gått gjennom alle instansene som hadde sviktet i sin håndtering av barnevernsbarnet «Ida», eller «Glassjenta» som hun også er kjent som.
– Svik satt i system
– Mange har snakket om systemsvikt i denne saken, og jeg er ikke helt enig. Dette var ikke en systemsvikt, sa Toppe.
– Det var rett og slett svik satt i system. Det var systematikk i sviket. Både fra helsevesen, politi og tilsynsmyndigheter. Alle instanser som egentlig er til for å hjelpe. De har bidratt til det motsatte. Det er trist, uendelig trist, og dette sviket kan ikke fortsette, fortsatte hun.
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) gjentok sin unnskyldning til «Ida» og medgikk at det har sviktet i mange ledd.
– Ida sin historie har gjort sterkt inntrykk på meg, og President, jeg har sagt unnskyld til Ida for det hun har opplevd. Dette er en alvorlig sak, og det er alvorlig at Ida har vært så mange år i barnevernet uten at hun har fått den hjelpen hun skulle hatt, innledet Horne sitt svar til Toppe med.
– Har en vei å gå
Tidligere i høst leverte fylkesmennene i Hordaland og Troms en felles rapport om hva som har gått galt i «Glassjentas» sak. Fredag arrangert Solveig Horne og helse- og omsorgsminister Bent Høie et stormøte med alle involverte etater om hva man kan lære av saken, og hvordan man skal unngå at noe lignende skjer igjen.
– Forslaget til ny barnevernlov er nettopp framlagt. Bakgrunnen var å sikre rettssikkerheten til barn og lage en mer forståelig og tilgjengelig lovverk. Utkastet er svært relevant til rapporten som fylkesmennene i Troms og Hordaland har kommet med, fortsatte Horne.
Les også: Trampeklapp for forslag til ny barnevernlov
Hun beskrev hvordan tilliten til barnevernet, tross saker som denne, er voksende, og at så mange som åtte av ti som er i kontakt med barnevernet er fornøyde.
– Vi må erkjenne at det fortsatt er en vei å gå før alle barn i barnevernet får beskyttelsen de har behov for, sa Horne fra talerstolen.
– Barn skal ikke oppleve det samme som «Ida». Tiltakene vi nå gjør er viktige bidrag til å utvikle tjenestene. Erfaringene fra Ida-saken må få betydning for tilbudet til andre barn og ungdom i hennes situasjon, sa Horne.
Ba om sak fremmet for Stortinget
I sin replikk til Horne ba Kjersti Toppe om at barne- og likestillingsministeren legger fram «Glassjente-saken» som egen sak for Stortinget. Også andre stortingsmedlemmer meldte seg på i debatten.
SVs Kirsti Bergstøl stilte spørsmål ved om grepene man tar og har tatt er nok.
– Jeg tror på statsrådens oppriktige beklagelse til «Ida», og jeg synes det er sterkt å høre, men jeg savner likevel signalene om materielle grep for at mennesker skal kunne ses i det livet de lever, og som burde vært endret, og kunne få hjelpen som de trenger, i tide, sa Bergstøl.
Flere saker
– Det er krise at barnevernstjenesten ikke har kapasitet til å møte fast i U16 som skal stoppe kriminalitet, mener Jonny Røsbak Hanssen.
Marius Fiskum
Ungdomskriminalitet: – Det er absurd at barnevernet ikke er med
Hovedkravet for lønn er økt kjøpekraft for LOs medlemmer, ifølge leder Peggy Hessen Følsvik.
Brian Cliff Olguin
Snart får du en lønnsøkning. Her er LOs krav til lønnsoppgjøret 2025
Her ved Romerike Krisesenter har de testet ut felles botilbud for menn og kvinner siden 2022.
Hanna Skotheim
På dette krisesenteret har kvinner og menn bodd sammen i tre år. Se hvordan det gikk
Isak Arvola Kvammen, Marte Rowene Utby og Benjamin Salomonsen er klubbledere og mentorer i Tromsø.
Marius Fiskum
De blir betalt for å være kule storebrødre og søstre
Sosialarbeidere er kjent med at ungdom tar kontroll på hverandre med Snap.
Anne M. Odland
Kjærestevold: Unge krever at man skrur av snapkartet
Brian Cliff Olguin