Sterkt møte med kvinner i Sør-Sudan
Kvinner i Sør-Sudan forsørger familien samtidig som de kjemper mot kulturelt forankret vold og undertrykking. FOs fire ambassadører er imponerte og ydmyke i møte med dem.
EMPOWERMENT: Det er tøft å være kvinne i Sør-Sudan. De FO-støttede prosjektene har som mål å bidra til at kvinner kan sikre seg økonomisk samtidig som de inngår i et kvinnefellesskap der de kan snakke om sine problemer. Absolutt i FOs ånd, mener ambassadørene, her representert ved Synne Barding og Halvor Ravn Holøyen, som får en innføring i såpeproduksjonen i Magwi, en liten landsby helt sør i landet.
Solfrid Rød
solfrid.rod@lomedia.no
– Det er sterkt å se på nært hold hvor langt det er å gå både for samfunn og individ, og samtidig imponerende hva disse kvinnene får til med veldig begrensede ressurser og under politisk ustabilitet, sier Halvor Ravn Holøyen, ambassadør fra FO Hedmark.
– Jeg er fascinert og rå-imponert over hva de får til og ikke minst at de har guts til å kjempe slik de gjør, supplerer Synne Barding, ambassadør fra FO Akershus.
Annerledes kvinnekamp
Sammen med sine med-ambassadører Kai Smeby (Hedmark) og Ellen Anne Marit Utsi (Akershus) er de på en ukes reise i Sør-Sudan for å se FOs nyeste solidaritetsprosjekt i praksis og møte lokale partnere.
FO har i første omgang gitt 200.000 kroner til Norsk Folkehjelps prosjekter for å styrke kvinners rettigheter i verdens yngste land.
Penger og fellesskap
Synne Barding (35) sier det gjør sterkt inntrykk å møte kvinner på sin egen alder som har åtte barn og har tatt til seg et par ekstra.
Flere av prosjektene handler om å bidra til at kvinner kan starte egen virksomhet, som å dyrke og selge grønnsaker, lage såpe eller starte en liten lokal kiosk som selger matolje og mais.
Enten de driver for seg selv eller dyrker jorda sammen med andre, inngår de i et kvinnenettverk der de kan diskutere sine erfaringer og problemer.
– Det liker jeg veldig godt, at de både sikrer seg økonomisk og samtidig styrker seg selv og blir et fellesskap, sier Barding.
Universelle verdier
For henne er et engasjement for kvinner i Sør-Sudan en naturlig forlengelse av FOs virksomhet hjemme.
– Det ligger i faget vårt å hjelpe og styrke andre. Rettferdighet, likeverd og etikk er viktig for meg. På en måte er dette en annen spinn på det jeg driver med til daglig, sier Barding, som er vernepleier.
Det er helt logisk at FO går inn i et slikt prosjekt, mener også Ellen Anne Marit Utsi.
– Det er nettopp det vi jobber for hjemme, å bedre velferden for alle. Her er det jo ingen velferd. Det er grunnen til at jeg er medlem i FO, at det er mer enn en ren fagforening, sier hun.
Halvor Ravn Holøyen påpeker at Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens solidaritetsorganisasjon og at ethvert bidrag utløser midler fra Norad, slik at FOs lille skjerv igjen genererer ressurser.
En evig krig
Sør-Sudan er et patriarkalsk samfunn og et av Afrikas minst utviklede land, herjet av krig siden 1950-tallet.
Frigjøringen fra Sudan i 2011 ga håp til et krigstrøtt folk, men allerede i desember 2013 brøt det ut ny krig. Fredsforhandlinger pågår i disse dager.
Barneekteskap
Kvinner har tradisjonelt ingen rettigheter i Sør-Sudan. De anses som mannens eiendom og er ekstremt utsatt for vold.
Tradisjonen med barneekteskap innebærer at jenter loves bort til sine ektemenn allerede som seksåringer. Når de kommer i puberteten giftes de bort, mot betaling i form av kyr.
Barnekompensasjon
Det er generelt mye vold i det sørsudanske samfunnet. Også når menn dreper hverandre går det utover kvinnene. Drapsmannens familie må da gi den dreptes familie en av sine døtre.
Kampen mot den såkalte barnekompensasjonen, barneekteskap og vold mot kvinner er blant hjertesakene til et mangfold av kvinneorganisasjoner som FOs ambassadører møter denne uka.
Sterke møter
Mens analfabetismen blant kvinner er på langt over 90 prosent, er kvinneaktivistene blant de få som har fått utdanning, og som nå kjemper en innbitt kamp for å bevisstgjøre både menn og kvinner om at også jenter må gå på skole og at menneskerettighetene også gjelder for kvinner. Møter med disse kvinnene gjør inntrykk på sosialarbeiderne fra nord.
– Det sørsudanske folket, særlig kvinnene, har tatt en bit av hjertet mitt. Det er veldig sterkt for meg å møte disse kvinnene, sier Kai Smeby.
Han angrer ikke et øyeblikk på at han sa ja til å reise som FO-ambassadør til et urolig strøk.
Tidskapsel i Afrika
Synne Barding hadde praksis i Tanzania og Halvor Ravn Holøyen har bodd i Kenya i perioder. De er begge overrasket over hvor fattig og underutviklet Sør-Sudan er.
Mens andre land i Afrika har hatt vekst og framgang, har Sør-Sudan stagnert omtrent der Kenya var på 1960-tallet, mener Holøyen.
Grønnsaker og såpe
Ambassadørene har et tett program i Sør-Sudan. De har hatt møter med en rekke lokale partnere og kvinneaktivister, der de har fått innføring i organisasjonenes arbeid og presentert FO.
Sammen med Folkehjelpas ansatte har de reist rundt og besøkt kvinnene som har nytt godt av prosjektene.
De har sett hvordan en kvinnegruppe dyrker grønnsaker i et ryddet minefelt, besøkt en kvinne som driver en liten kiosk utenfor hjemmet sitt og fått innføring i såpeproduksjon ute på landsbygda.
Et tøft liv
– Aller sterkest inntrykk gjør det å møte dem som står i den daglige kampen for å overleve, sier Holøyen.
– Jeg har jo hørt om kvinner som forsørger 14 barn, men å få møte henne og få et lite innblikk i hennes liv og tenke på at hun jobber hele dagen. Bare det å skaffe vann er et helt prosjekt. Jeg er veldig heldig som fikk anledning til å reise hit, fastslår Utsi.
En ambassadør nær deg?
Ambassadørene opprettet blogger før avreise som de har oppdatert i Sør-Sudan i den grad et svært ustabilt nett har tillatt det.
De skal fortsette å informere om prosjekt når de kommer hjem, for eksempel i klubber og avdelinger. De håper mange FO-ere vil engasjere seg i dette.
Du finner lenke til bloggene på FOs nettsider.
Mer om Sør-Sudan og FO-støttede prosjekter i Fontene nr. 2.
Flere saker
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød