Varsler mer i Karmøy
Barnehage, skole og helsesøstre har blitt flinkere til å ta kontakt med barnevernet i Karmøy og ifølge Barnevernsleder Liv Haga får de nå flere meldinger om yngre barn.
Haugesund Avis var tilstede da barnevernsleder Liv Haga orienterte formannskapet i kommunen om situasjonen i barnevernet i går kveld. Liv Haga sa blant annet at antall har meldinger økt gradvis de siste to-tre årene. Det som skiller seg ut, er at de får mer meldinger om yngre barn.
- Det betyr at vi kan gi tidligere hjelp til yngre barn. Vi kan bistå foreldrene og snu situasjonen tidligere, sa Liv Haga. Barnevernet har som oppgave å ta vare på de mest utsatte barna i kommunen. Det skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barna lider fysisk og psykisk overlast.
Aktive tjenestemenn
Ifølge Haugesund Avis trakk hun spesielt fram at barnehage, skole og helsesøstre har blitt flinkere til å ta kontakt med barnevernet. Mange barnevernsaker starter ved at foreldrene selv tar kontakt, men offentlige tjenestemenn, naboer, familier og andre kan også melde fra til barnevernet dersom de er bekymret for et barn. Alle meldinger blir vurdert innen ei uke, og hvis det er grunn til det, blir de undersøkt nærmere for så å bli vurdert i forhold til eventuelle hjelpetiltak. Ifølge Haugesund Avis sa Haga videre at de driver forebyggende tiltak og samarbeider med hjemmet. 170 barn får hjelp i hjemmet, mens 100 barn fra Karmøy er i fosterhjem eller på institusjon. 20 prosent er hos nærmeste familie. Det er krav om at barnas nettverk og familie skal vurderes før andre.
Siste nytt
Kongsvinger er en av fem kommuner som har vært med i et pilotprosjekt der de har testet ut familieråd i høykonflikt- og voldssaker. Det er Lise Lundby (t.h.) som tok initiativ til prosjektet etter at hun hospiterte i England. Her er hun sammen med Kristin Midtsund, er enhetsleder i Kongsvinger barneverntjeneste.
Hanna Skotheim
Før måtte Kongsvinger ofte akuttplassere barn og familier. Etter at de begynte med familieråd i voldssaker, skjer det sjeldnere
Da Kjersti Flakstad (37) var på sin første dag på tegnspråkkurs, var hun mest opptatt av å lære seg å si: «Jeg er glad i deg». Idet hun sier det, legger hun hendene på hjertesiden og artikulerer ordene «Jeg er glad i deg». – Det er det viktigste jeg må kunne si til barna mine, sier hun.
Adrian Nielsen
Kjersti Flakstad (37) er i ferd med å miste hørselen: – Jeg har grått mye over ordet «ufør»
Mest lest
Coreene (18) og Dennis (17) er to av ungdommene vi møter når Helene sjekker inn på barnevernsinstitusjon.
Anders Leine/NRK
Helene Sandvig måtte kaste egne fordommer da hun sjekket inn på barnevernsinstitusjon
Hvis du skal hjelpe folk, må du faktisk snakke med dem. Det hjelper ikke å krysse av at en digital henvendelse er besvart, sier «Kari».
Eirik Dahl Viggen