JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkomiteen ber om innspill

FOs valgkomite har begynt på oppløpet til neste FO-kongress. Før kongressen i 2010 skal de ha klare kandidater til en rekke råd og utvalg samt FOs toppledelse.
17.11.2008
10:32
16.12.2013 07:41

I januar setter de i gang samtaler med arbeidsutvalget. Hensikten er å avklare hvem som stiller til gjenvalg og hvem som eventuelt ikke gjør det. FOs toppledelse består av en forbundsleder og en nestleder fra hver av de tre yrkesgruppene.

– Denne FO-ledelsen har hatt en markert og tydelig rolle inn i LO. De har markert utdanningsgruppene på en god måte. Vi forutsetter at ledelsen for neste periode også vil gjøre det, sier valgkomiteens leder Solveig Nysether.

Alle kan gjenvelges

Alle de fire som nå sitter i ledelsen kan i prinsippet velges på nytt. FO har ingen øvre aldersgrense for toppverv i organisasjonen, slik LO har. Men mange posisjoner, også lenger nede i organisasjonsstrukturen, er knyttet til yrkestilhørighet. Dessuten er geografi og kjønn viktige faktorer når folk skal velges inn i verv for FO.

Nesten 84 prosent av medlemmene er kvinner. Men det er uforholdsmessig mange menn i sentrale verv. Valgkomiteen er på jakt etter gode kvinnelige kandidater der det er mulig. Det finnes imidlertid ikke noen regel om at FOs leder må være en kvinne.

Mange muligheter

Valgkomiteens leder, Solveig Nysether ser lyst på mulighetene. – Dette er en organisasjon med et fantastisk spenn av mennesker, fra unge og nyutdannede til noe eldre folk som har vært engasjert for forbundet hele yrkeslivet sitt, sier hun.

På FOs avdelingskonferanse i forrige uke hadde valgkomiteen representert ved leder Solveig Nysether og medlem Arvid Uleberg invitert seg selv til å holde innledning. Der bød de seg fram for alle FOs fylkesavdelinger som ønsket besøk på sine representantskapsmøter, og innbød avdelingene til samarbeid om å få fram kandidater.

Noen avdelinger er ambivalente til å tipse valgkomiteen om gode kandidater i eget fylke. De trenger dem jo selv. Iblant opplever fylkesavdelingene at folk de har tipset valgkomiteen om, bare «forsvinner» inn i arbeid for FO sentralt.

Gode erfaringer

Fylkessekretær Solfrid Hjertø i Sør-Trøndelag FO kunne imidlertid fortelle om gode erfaringer med å rekruttere til verv sentralt i forbundet. Det var Sør-Trøndelags daværende fylkessekretær Siv Karin Kjøllmoen (nå første nestleder) som spilte inn navnet Randi Reese til valgkomiteen før kongressen i 2002. Flere av FOs sentrale fagansatte er opprinnelig fra Sør-Trøndelag. Men først og fremst siktet hun nok til fritidsverv.

– Avdelingen har satset på at det skal være minst en fra Sør-Trøndelag i sentrale råd og utvalg, og det har vi fått til de siste åtte åra, fortalte Hjertø. Hun fortalte at avdelingen med jevne mellomrom innkaller folk i sentrale verv til arbeidslunsjer. Slik kan fylkesavdelingen få noe tilbake i form av informasjon. Dermed synes avdelingen ikke i samme grad at de «avgir» kapasitet til FO sentralt.

Valgkomiteen oppfordrer alle som kunne tenke seg et verv om å melde fra til sin avdeling. Telefonnumrene finner du blant annet bakerst i Fontene og på FOs nettsider. – Ikke tenk «dette er jeg ikke kompetent til». Tenk heller at «her kan jeg kanskje gjøre nytte for meg», sier Solveig Nysether.

17.11.2008
10:32
16.12.2013 07:41