JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomspris til Stavanger

Halvert ungdomskriminalitet og etablering av Ungdommens Bystyret som gir ungdommen reell innflytelse. I dag ble Stavanger kommune kåret til årets barne- og ungdomskommune.
22.10.2012
15:23
14.12.2013 13:01

vibeke.liane@lomedia.no

– Stavanger utmerker seg som en kommune som tar barn og ungdom på alvor. De lytter til meninger og innspill, og har flere arenaer for dialog og påvirkning for ungdom, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding.

Hun er spesielt begeistret for Ungdommens Bystyre som hun mener gir ungdommen mulighet for å påvirke de kommunale beslutningsprosessene. – Dette er en anerkjennelse av de som jobber på feltet og for måten kommunen jobber på. Prisen er fortjent og motiverer til videre innsats, sier John Petter Hernes i en pressemelding. Han leder kommunalstyret for oppvekst i en pressemelding.

Samarbeider med ungdommen

Kommunen har omlag 30 000 barn og unge og har visjonen «Sammen for en levende by». De mener satsingen på barn og ungdom er en viktig forutsetning for å få det til.

Departementet mener kommunen er flinke til å gripe raskt og tidlig inn når behovene melder seg. Blant annet har de halvert kriminaliteten blant unge under 18 år.

Kommunen forebygger gjennom SLT (Samordningsmodell for lokale, forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet), hvor blant annet Ungdommens Bystyre og politiet deltar. – Vi har laget tiltakene i samarbeid med ungdommene. Blant annet har vi laget plakater som forteller at «Nei er et Nei» og «Ingen bestemmer over kroppen min», forteller fagsjef for barn og unge Mona Kopperstad. Hun er på Barne- og ungdomskonferansen i Tromsø for å motta prisen sammen med tre medlemmer i Ungdommens Bystyre.

Modige ansatte i barnehagene

De tre siste årene har kommunen hatt et observasjonskorps som besøker barnehager. De diskuterer observasjonene med barnehage-ledelsen. – Målsettingen er å komme inn med tiltak så tidlig som mulig. De ansatte får en felles kompetanse som skal gjøre dem tryggere på å tørre å gjøre noe med det de ser, forteller Kopperstad.

Fremdeles utfordringer

Uteseksjonen i Stavanger bruker metoden «Hurtig Kartlegging og Handling» noe som ifølge juryen sikrer treffsikre tiltak.

Arbeidsinnvandrere får tilbud om foreldreveiledning fra helsestasjonen. Gjennom et samarbeid med muslimsk råd får barnevernet hjelp til å kommunisere bedre med muslimske innvandrere.

Juryen trekker fram STOPP-aksjonen som et vellykket fellestiltak mot overgrepsbølgen. I aksjonen har kommunen samarbeider kommunen med Natteravnene og Ungdommens Bystyre.

En utsatt bydel skal satse på fritidstilbud for ungdom for å skape trygghet og trivsel. – Selv om vi får denne prisen betyr det ikke at alt er bra. Vi bruker resultatene fra Ungdomsundersøkelsene til å sette inn tiltak. Neste undersøkelse er i 2013 da setter vi inn nye tiltak ut fra svarene vi får, soer Kopperstad.

Prisen er på 250 000 kroner og skal brukes på arbeidet for barn og unge. – Vi vet ikke hva vi skal bruke pengene til. Det er nok av muligheter. De skal vi finne fram til sammen med Ungdommens Bystyre, sier Kopperstad.

22.10.2012
15:23
14.12.2013 13:01

Mye lest