JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehus måtte suspendere terapeut

13.08.2013
14:25
16.12.2013 23:28

mia.paulsen@lomedia.no

Sykehuset var svært tilbakeholdne med å iverksette tiltak mot mannen da de oppdaget at den mannlige terapeuten blandet roller og gjorde tilnærmelser til mødre som kom med barna for behandling hos mannen. Men både Fylkesmannen og Helsetilsynet mente at mannen ikke var skikket for jobben, skriver Hamar Arbeiderblad. Til tross for advarsler fra tilsynsmyndigheten, fortsatte han å blande roller.

«Dette er å anse som grove tillitsbrudd og et svik mot pasientene og deres familier. Dine handlinger er også egnet til å svekke tilliten til helsepersonell og helsetjenesten for øvrig», skriver tilsynsmyndigheten.

Sykehuset har nå midlertidig suspendert mannen fra klinisk arbeid.

Nødvendig med autorisasjon

Av FOs yrkesgrupper er det bare vernepleiere som har autorisasjon. Men etter det Fontene erfarer, skal ikke den mannlige terapeuten ha tilhørt de yrkesgruppene som FO organiserer.

Fylkesleder Olav Neerland i FO Hedmark mener det er ønskelig at alle FO-organiserte får autorisasjon. Han mener å ha registrert en økende bevissthet om nødvendigheten av autorisasjon.

– Da ville det vært mulig for fylkeslegen å stoppe vedkommende selv om arbeidsgiveren ikke ønsket å gjøre det, sier han.

Ønsker gode kolleger

Neerland skjønner det kan høres litt underlig ut at FO ønsker at det skal være mulig å sanksjonere FO-medlemmer.

– Vi ønsker å ha gode kolleger. Tråkker vi grovt feil, bør det være mulig å sanksjonere handlingene, sier han.

Han mener at autorisasjon kan være en form for kvalitetsstempel, og at det vil påvirke yrkesgruppenes etiske bevissthet.

Autorisasjon kan dessuten etter hans mening styrke tilliten mellom tjenesteutøver og bruker/pasient og øke rettssikkerheten for de som mottar hjelp.

Neerland argumenterer med et hypotetisk tilfelle: Skulle et sykehus få mange tilsvarende tilfeller, kan de bli reserverte mot å ansette personell som ikke har autorisasjon.

– Det kunne også komme til å gå utover barnevernpedagoger og sosionomer, som ikke har autorisasjon, sier han.

Flere møter reaksjoner

Av alle de som jobber i helsevesenet er det ytterst få som får advarsler eller mister autorisasjonen. Men tallet er økende. Fra 2003 til 2012 økte tallet på reaksjoner fra Helsetilsynet fra 128 til 245.

Rusmiddelbruk inkludert tyveri av legemidler er årsaken i de fleste tilfeller av tapt autorisasjon.

Tre vernepleiere mistet autorisasjonen i 2011. I 2012 steg tallet til 8.

13.08.2013
14:25
16.12.2013 23:28