JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sper på sosialhjelpa med gjeld

Vi setter rekord i forbruksgjeld under årets juleinnspurt. Selv sosialklienter betaler med kredittkort.
22.12.2010
11:36
16.12.2013 14:58

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Gjeldsrådgiver ved Nav Harstad, Øyvind Marskar, har hendene fulle før jul, med nesten 80 gjeldssaker.

– Det er ikke uvanlig at et par i tjueårene har opp fem til ti kredittkort til sammen. De betaler gjerne kreditt med mer kreditt.

Mange har også forbrukslån på toppen av kredittkortene. Det blir lett en rask vei til fattigdom.

Supplerer sosialhjelp med kort

Hittil i år er det åpnet 3269 offentlige gjeldsforhandlinger hos namsmannen. Det er 16 prosent høyere enn i rekordåret 1997. Dette viser helt ferske tall fra Gjeldsofferalliansen. Det er første gang tallet har passert 3000, skriver Dagsavisen.

Marskar har flere gjeldstyngede klienter som mottar sosialhjelp eller går på arbeidsavklaringspenger fra Nav. Det er merkelig at bankene uten videre kan utstyre stønadsmottakere med kredittkort, synes gjeldsrådgiveren.

– Bankene burde vurdere om denne personen har råd til et forbrukslån eller om gjelda med stor sannsynlighet vil gå til inkasso, med de høye rentene det betyr.

Betaler kreditt med kreditt

Flere tar opp gjeld i nye kredittkort for å betale terminbeløpene på gamle kort. Da vokser det på seg. Mange av de Marskar møter har terminbeløp på til sammen 14-15.000 kroner i måneden.

– Det er synd at bankene sjelden går med på å reforhandle kredittkortet eller legge inn gjelda inn i huslånet isteden. Bankene tjener nok mer på at folk beholder kortet.

Det er mange grunner til at folk opparbeider seg gjeld, påpeker Marskar: Nedgang i inntekt, tap av jobb, samlivsbrudd. Selv om inntekten reduseres, er gjerne forbruket det samme. Få har en buffer mot uforutsette utgifter.

– At bilen havner på verksted kan være det som får hele lasset til å tippe over stupet, sier Marskar.

Etterlyser gjeldsregister

Som gjeldsrådgiver på Nav Harstad prøver Marskar å få folk tilbake økonomisk ved å skaffe en oversikt, sette opp budsjetter, få i stand en utenomrettslig avtale med kreditorene, for å unngå at det opprettes offentlig gjeldsordning hos namsmannen.

Marskar etterlyser et gjeldsregister som kunne vise hvor den enkelte har tatt opp lån. Da måtte bankene vurdere om det var forsvarlig med enda et kredittkort.

Ung hengemyr

Flere av gjeldsklientene på Nav er småbarnsforeldre. Mange er alenemødre. En fjerdedel av inkassosakene i Norge gjelder 18-25-åringer.

– Det er skremmende at så unge folk starter livet i en økonomisk hengemyr. Samfunnet presser oss alle til å bruke penger og opprettholde en viss levestandard. En skal i hvert fall ikke vise at man ikke har penger.

– Uten å dømme noen, så blir nok enkelte økonomisk bevisstløse. De prøver å opprettholde levestandarden, men mister oversikten og gir opp.

Det frister å dra kortet for å unngå jule-smalhans. Da får det være en trøst, om ikke mager, at svineribba aldri har vært så billig som i år.

22.12.2010
11:36
16.12.2013 14:58