Solgt til de utviklingshemmede

Vernepleier Cato Brunvand Ellingsen er innstilt som ny nestleder i FO. Nå kan han endelig få gjort det han blogger om.
25.10.2010
15:02
16.12.2013 14:26

edv@lomedia.no

Ellingsen er bergenser og født i 1972. Siden 2006 har han vært ansatt som fagkonsulent i FO, med ansvar for vernepleierfaget. Han fikk vite om innstillingen på fredag. I dag på FOs vernepleierkonferanse på Gardermoen, står deltakerne i kø for å gratulere ham i pausene.

– Jeg har tenkt tanken siden forslaget om fem i AU kom opp. Det ble aktualisert da Siv Karin (Kjøllmoen, FOs 1. nestleder og leder for seksjonsrådet for vernepleiere, journ. anm.) trakk seg. Jeg brenner for yrkesgruppene våre og tror FO er en viktig aktør for vernepleierne.

Solgt til utviklingshemmede

Han har et grunnfag i sosiologi han tok en gang på 1990-tallet.

– Men jeg jobbet alltid med utviklingshemmede på fritiden. Da var jeg solgt, sier Ellingsen.

Han utdannet seg derfor til vernepleier ved Høgskolen i Østfold, hvor han var ferdig i 1998. Ellingsen har arbeidet som vernepleier ved Kapellveien habiliteringssenter og ved Bleiker behandlingssenter, hvor han var klubbleder for de FO-organiserte.

Medlemmer vs. brukere

– Hva kan du ta med deg inn i ledelsen?

– Jeg ser meg selv som en allrounder. Først og fremst er jeg opptatt av yrkesfag, helse- og sosialpolitikk og tjenestene til brukerne med psykisk utviklingshemming. Et hovedfokus for FO er å være sterke talspersoner for brukerne.

– Mange av medlemmene dine ønsker større bofellesskap velkommen og er på kollisjonskurs med brukerorganisasjoner som Norsk forbund for utviklingshemmede. Hvem skal du spille mest på lag med?

– Organisasjoner som NFU og LUPE kan se verden forskjellig fra våre medlemmer. Men det er viktig å framheve at vernepleierne er den profesjonen som er grunnlagt på å arbeide med psykisk utviklingshemmede. Det gir oss et ansvar. Det er ikke så store motsetninger mellom våre medlemmer og brukerorganisasjonene. Men vi må finne arenaer hvor meningene våre kan brytes.

Vindu for endring

Utviklingshemmede har brått kommet inn i det offentlige ordskiftet igjen, etter mange års taushet. Dagbladet har i høst begynt å skrive om utviklingshemmede som ikke får boligen de har krav på. Inkluderingsminister Audun Lysbakken vil relansere ansvarsreformen.

– Det er faktisk et vindu nå for å gjøre noe. Den muligheten må vi gripe, sier Ellingsen.

– Her må vi være beintøffe mot politikerne. Det er større muligheter til å gjøre noe enn på veldig veldig lenge. Jeg er helt enig i det Lysbakken sier. Og vi i FO skal hjelpe ham til å finne de virkemidlene han trenger for å gjøre det han ønsker.

Lønn og arbeidsforhold

Selv om Ellingsen først og fremst er kjent for et sterkt engasjement for utviklingshemmede, tror han medlemmenes lønns- og arbeidsforhold blir det viktigste. Ikke minst arbeidet med å rekruttere tillitsvalgte lokalt.

– Samtidig er vernepleierne opptatt av å bygge den faglige identiteten sin. Den kan virke vag for mange. De vil ha en fagforening som er synlig på deres vegne.

Blogger

Ellingsen driver faktisk litt profesjonsbygging på si’. I likhet med Lysbakken skriver han sin egen blogg. Ellingsens variant heter http://vernepleieren.wordpress.com/, hvor det stadig står å lese syrlige eller slentrende kommentarer til tidens tegn. Hva skjer med den nå?

– Jeg håper å fortsette med bloggen, med forbehold om at det passer inn med hvordan FOs politiske ledelse ønsker å synliggjøre seg. Og altså, med forbehold om at kongressen velger meg inn i ledelsen.

25.10.2010
15:02
16.12.2013 14:26