JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slipper ikke anbud

Kommersielle og ideelle aktører skal ikke lenger konkurrere om å drive de samme barnevernsplassene. Men de ideelle må fortsatt konkurrere mot hverandre, varsler statssekretær Kjell Erik Øie.
06.12.2007
10:35
16.12.2013 03:13

De ideelle organisasjonene blir ikke unntatt anbudsrunder. Men de skal nå konkurrere i egen klasse, om bestemte typer tiltak der kommersielle aktører ikke inviteres til å levere anbud. – Institusjonene drevet av ideelle skal ikke skjermes. De skal fortsatt vurderes ut fra pris og kvalitet, sier statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Øie presiserer med dette hva han egentlig mente da han sa: «Vi skal ikke ha ideelle organisasjoner ut på anbud» i P2s Søndagsavisen 11. november. Øie lovte under en debatt med leder i FO Hedmark, Erling Segelstad, å gi Bufetat klare kjøreregler for anbudsrunder innen barnevernet. – I forhold til kommersielle aktører er vi nødt til å ha anbudskonkurranser, det er vi pålagt av EØS-regelverket. Når det gjelder ideelle, så er vi ikke det, der er det mulig å bruke et unntak, sier Øie.

Flere jussprofessorer, blant annet Hans Petter Graver, har de siste dagene i Aftenposten sagt at departementet fortolker EØS-reglene for strengt i dette tilfellet, og at myndighetene ikke er pålagt av EØS-reglene å legge barnevernplasser på anbud.

Ved å holde egne anbudsrunder for ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Norsk Folkehjelp og Norske kvinners Sanitetsforening, håper BLD at de gode barnevernfaglige miljøene opprettholdes innenfor ideell sektor. Samtidig skal de kommersielle anbudsrundene fortsette som før. Her skal ideelle aktører være velkomne til å melde seg på.

4-årskontrakter

Bufetat skal i det lengste unngå at institusjoner der det bor barn må legge ned. For å få til mer stabile tiltak, skal kontraktene som inngås være på minst fire år, med mulighet for to års forlengelse. I dag er kontraktene bare på minimum to år. 4-årskontraktene vil, ideelt sett, også gjelde for kommersielle aktører, ifølge Øie.

Hvordan anbudsreglene konkret skal se ut for ideelle aktører, hvilke barnevernplasser som i første rekke disse skal konkurrere om, kommer departementet tilbake til, lover Øie.

Varsler nedgang for kommersielle

Organisasjonen for Private Barneverntiltak, Hedda Ibsen, hevdet i et intervju med fontene.no mandag at regjeringen gjennom anbudskonkurranser bevisst lar private barnevernaktører underby hverandre til de ikke lenger klarer å drive institusjoner. Dette, hevder Ibsen, er en strategi staten har lagt opp til for å presse såkalte kommersielle aktører, inkludert de 40 driftsoperatørene hun representerer, ut av markedet.

– Det er en fullstendig gal fremstiling, repliserer Kjell Erik Øie. – Jeg har tillit til at Bufetat og kommersielle aktørene inngår avtaler som er både faglig og økonomisk ansvarlige. Det er ikke en bevisst strategi for å presse ut kommersielle aktører. Av hensyn til barna, skal avtalene være ordentlige.

Øie vedgår samtidig at regjeringens politikk er å senke antall institusjonsplasser til fordel for alternative tiltak. Nedgangen skal ifølge Øie tas ut blant de kommersielle aktørene, ikke de ideelle.

06.12.2007
10:35
16.12.2013 03:13