Skeptisk til gateprotester

Georgias LO-leder Irakli Petriashvilia har liten tro på endringer som følge av de pågående protestene i Tbilisi. – Vi ønsker lovlige valg, ikke gatedemokrati, sier han til Fontene.
27.04.2009
16:25
16.12.2013 09:47

mia.paulsen@lomedia.no

Protestene i Georgias hovedstad Tbilisi har pågått siden 9. april. Demonstrantene krever at den pro-amerikanske og liberalistiske president Saakashvili skal gå av, og at politiske fanger skal settes fri.

Opposisjonens flagg og bannere vaier over Rustaveli-plassen foran regjeringsbygget, og demonstrantene holder det gående døgnet rundt.

Lei maktkamp

Til tross for at georgisk LO er sterkt skeptiske mot president Saakashvili, er de ikke involvert i demonstrasjonene mot presidenten.

– Dersom presidenten blir kastet, blir det en ny maktkamp. Vi er lei av maktkamper, sier han.

Det er bare åtte måneder siden Georgia var i krig med Russland, og landet har et stort antall internt fordrevne knyttet til konflikter i Sor-Ossetia og Abkhasia. 30 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa.

– De som nå demonstrerer har selv sittet i regjering og har bidratt til å forverre arbeidstakernes rettigheter. De representerer ikke noe alternativ til den sittende regjeringen, sier Petriashvili.

– LO har større ambisjoner. Vi ønsker oss et sivilt samfunn hvor politikerne er ansvarlige overfor folket, ikke omvendt. De som sitter i maktapparatet nå, smisker enten for USA eller for russerne. Vi ønsker politikere med rene hender, og et land uten korrupsjon, sier han.

Forverring

Georgisk LO nøler ikke med å kalle presidenten en løgner etter at han i fjor iverksatte ny arbeidslovgivning. Lovgivningen er klar forverring av arbeidstakernes rettigheter, men presidenten skryter av at de representerer et stort framskritt.

– Den nye loven godtar diskriminering av arbeidstakere, og de har blant annet mistet oppsigelsesvernet, sier LO-leder Petriashvili.

Loven setter formelle begrensninger for arbeidstid, men åpner samtidig for at disse vilkårene kan fravikes hvis arbeidskontrakten tilsier det.

– Kriminelle

– Regjeringen trodde at dette ville tiltrekke seg investorer fra utlandet. Men de som nå kommer nyrike oligarker og kriminelle fra Russland og Sentralasia. Normale investorer er mer interessert i stabilitet, sier Petriashvili.

Georgisk LO har dessuten svart dårlige erfaringer med oppfølgingen av en trepartsavtale som de inngikk med regjeringen og arbeidsgiverne i fjor.

Petriashvili forteller at georgisk LO vil arrangere en stor protestdemonstrasjon 1. mai.

Tusenvis av mennesker demonstrerer dag og natt for at president Saakashvili skal gå av.

27.04.2009
16:25
16.12.2013 09:47