Reagerer på barnevernkritikk

– At det statlige barnevernet er en tragedie, er en alvorlig påstand fra en fylkesleder i FO. Den kan ikke stå uimotsagt, mener barnevernpedagog Anne Grønsund.
19.12.2008
10:09
16.12.2013 08:11

solfrid.rod@lomedia.no

Det var i en nettsak på www.fontene.no i forrige uke at leder i FO Hedmark, Erling Segelstad, karakteriserte det statlige barnevernet som den verste tragedien som har rammet barnevernet siden krigen.

– Segelstad påstår her at Bufetat er en større tragedie enn etterkrigstidenes overgrep i barneverninstitusjoner. Dette er respektløst overfor barnevernsbarn som har opplevd overtramp og overfor alle som jobber i barnevernet, mener Grønsund.

Hun presiserer at alt ikke er rosenrødt i det statlige barnevernet, men mener Segelstad går altfor langt.

– Det er helt klart ufordringer i Bufetat av både økonomisk art og i forhold til samarbeid mellom det statlige og det kommunale barnevernet, men de kan neppe betegnes som etterkrigstidens største tragedie.

Feilaktige påstander

– Bufetat har nå over 2000 ansatte, det vil si at de er flere enn det totale antall ansatte i det kommunale barnevernet, og de har ikke sett en klient siden 2004, sa Segelstad.

Dette er feilaktige påstander, mener Grønsund. Hun jobber selv i den kommunale barneverntjenesten og har mye samarbeid med fagteamene i Bufetat.

– Jeg sitter sammen med ungdommene og fagteamene, og vet at de både ser og snakker med klienter. Ikke nødvendigvis så ofte, men det er heller ikke meningen. Det er den kommunale barneverntjenesten som først og fremst har ansvar for å snakke med ungene og involvere dem i deres egen sak, understreker Grønsund.

Mangler respekt

Hun mener Segelstad skjærer alle over en kam og viser manglende respekt for sine kolleger også i førstelinja.

– Dessverre er det slik at jeg ikke har tro på at Staten kan drive barneverninstitusjoner. Det er ikke mulig å drive et godt barnevern under de rammene Staten gir, uttalte Segelstad.

– Det må jo bety at jeg og mine kolleger gjør en dårlig jobb når vi vurderer det beste tilbudet til å være en plass i en statlig barneverninstitusjon. Det er mange gode statlige institusjoner, det burde Segelstad også vite, sier Grønsund.

Kritiserer de han representerer

Grønsund reagerer på at en fylkesleder går ut mot egne kolleger og medlemmer med slike uttalelser i stedet for å fremme sine saker i de kanaler han har tilgang til som tillitsvalgt.

– Så lenge jeg har sittet i Seksjonsrådet for barnevernpedagoger eller helse og sosialpolitisk utvalg, har det aldri kommet inn noen sak fra Erling Segelstad. Han mener åpenbart at FO har gjort en dårlig jobb i forhold til institusjoner på anbud. Da kunne han ha brukt sin landsstyrerepresentant til å fremme forslag om at dette må prioriteres framfor andre politiske saker. Det finnes andre kanaler enn media.

Etter intervjuet med Anne Grønsund har Fontene sjekket hvor mange årsverk det var i det kommunale barnevernet ved utgangen av 2007. Riktig tall er 3 184. Fontene beklager feil tall i den opprinnelige saken.

19.12.2008
10:09
16.12.2013 08:11