JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På jakt etter makt

I Steinkjer kjemper May Britt Lagesen for å bli ordfører. Hun er en av mange FO-ere som vil ta med sine sosialfaglige perspektiver inn i politikken.
25.08.2011
11:02
16.12.2013 16:46

solfrid.rod@lomedia.no

Arbeiderpartiet, som er Lagesens parti, ligger godt an på meningsmålingene i Steinkjer tog og en halv uke før valget. Likevel ønsker de fleste i Steinkjer at Senterpartiets Bjørn Arild Gram fortsetter som ordfører.

Ser sammenhenger

Lokale medier er først og fremst opptatt av hvem som skal samarbeide med hvem, og Lagesen innser at Ap har en jobb å gjøre med å profilere henne som person. Det irriterer henne at det er så vanskelig å få fokus på de politiske skillelinjene.

– Senterpartiet vil kjøpe private sykehjemsplasser, vi vil ha en langsiktig plan for å bygge egne. Vi går også til valg på en solid økning av grunnbemanningen i kommunens velferdstjenester. Det er vanskelig å få dette ut når mediene bare er opptatt av samarbeidsstrategier, sier Lagesen.

Hvis du blir ordfører, hva tar du med deg fra jobben som barnevernpedagog?

Helhetsperspektivet. Jeg vil ha en helhetlig plan for barn og unge, ikke en plan for barnehage, en for skole, en for kultur. Manglende samhandling er et stort problem i dag. Som barnevernpedagog har jeg helhetstenkningen inne. Alt henger sammen med alt.

Vil bli historisk

Også på Nøtterøy er det en FO-er med i kampen om ordførerkjedet. Jon Sanness Andersen (Ap) synes det er på tide å bryte den blåblå maktdominansen, som strekker seg tilbake til 1800-tallet.

– Høyre har hatt makta her siden formannskapsloven ble til, så du kan trygt si vi har en utfordring. Men vi hadde gode målinger før sommeren, og nå skal vi stå på skikkelig fram til valget, sier Andersen.

To av ungdommene som ble drept på Utøya kom fra Nøtterøy, og det lille samfunnet har vært sterkt preget av tragedien. Valgkampen er så vidt i gang når Fontene ringer.

– Vi politikere har deltatt mye i minnemarkeringer og samvær med pårørende. Jeg kjenner at jeg er både sliten og veldig lei meg. Det er et forferdelig bakteppe for en valgkamp, men nå er det også godt å kunne fokusere på framtidige og lokale saker.

På hvilken måte vil du si at de kommunale tjenestene er preget av at kommunen alltid har vært høyrestyrt?

– Fram til nå har det ikke påvirket så mye. Det er først nå at konkurranseutsettingen virkelig skyter fart. Høyre planlegger å konkurranseutsette sykehjem, konkurranseutsetting av praktisk bistand er allerede vedtatt.

Private mer kreative

Rune Øygarden leder Hedmark Høyre, står på 2. plass på partiets liste i Ringsaker kommune og er portrettintervjuet i septemberutgaven av Fontene.

Vernepleieren har 22 års erfaring fra offentlig virksomhet, og er svært åpen for private aktører. Ansatte i private virksomheter jobber mer kreativt og dynamisk og er mer omstillingsvillige, mener Øygarden.

Hjertesakene er skole og omsorg. Han mener at det offentlige skal betale for omsorgen. Så får leverandøren bli den som leverer best kvalitet. Problemet er mangel på bestillerkompetanse i det offentlige, mener han.

Man spør etter det billigste. Men når du spør etter dritt, så får du dritt. Det er som å gå på restaurant og spørre etter det billigste på kartet. Da må det blir graut, da, sier Øygarden i portrettet.

Han bekymrer seg ikke over at private firma tar ut overskudd fra offentlig sektor. Så lenge brukerne, kommunen og de ansatte er fornøyde, er det greit at folk tjener penger på omsorg, mener Øygarden.

Blå ulykke

FO-er og listetopp for SV i Bergen, Oddny Miljeteig, langer kraftig ut mot høyresidens privatisering. Åtte blå år har vært en ulykke for byen, mener hun.

– Vi har landets største omsorgsgetto, Vestlandsheimen, som Fontene har skrevet om. Sosialhjelpssatsene er satt på vent, barnefattigdommen er neglisjert, og Bergen er den byen i Norge som privatiserer raskest, sier Miljeteig.

Hun går til valg på økt eiendomsskatt og en detaljert oversikt over hva pengene skal brukes til.

Det aller viktigste for Miljeteig er sosial rettferdighet. Opplagt for en sosialarbeider, mener hun selv.

– Hjertesakene mine, et styrket barnevern og kamp mot fattigdom, springer ut av det. Jeg har liksom alltid vært “hun der med sosiale saker”, hun litt rare. Helt til Audun (Lysbakken, red.anm.) ble barneminister. Nå kappes partiene om barnevernet.

Barnevern i vinden

Barnevernet får mer politisk oppmerksomhet sentralt. Smitter det over på kommunepolitikken?

– Jeg synes det. I det siste har posisjonen her i Bergen også tøffet seg opp på barnevern. Audun har mye av æren, og så tror jeg jeg må være så ubeskjeden å si at min innsats har betydd noe også, sier Miljeteig.

Og avslutter med en appell til alle FO-ere på valg:

Ha et våkent øye med situasjonen for utviklingshemmede. Reinstitusjonaliseringen har kommet lengre enn det som synes i den offentlige debatten. Jeg hører stadig oftere: Ville det ikke være bedre om de bodde sammen med likesinnede? Her har alle vi FO-ere et særskilt ansvar.

Harmonisk i Øvre Eiker

Vidar Uthne driver står på fjerde plass på Høyres liste i Øvre Eiker. Her har Høyre hatt makta i 16 år, og går til valg på en fortsatt veldrevet kommune og et trygt og godt lokalsamfunn.

– I 90 prosent av sakene er det enstemmig. De politiske skillelinjene er ikke så tydelige her.

Så det blir like bra om Ap overtar etter valget?

– Som Høyremann mener jeg det er best at Høyre styrer, men lokalt er vi ikke så uenige.

Tidligere undersøkelser har plassert FOs medlemmer godt til venstre i norsk politikk. Vidar Uthne har ikke opplevd at folk stusser på kombinasjonen sosionom og Høyre-mann. Men han er glad for å høre at Fontene har funnet flere partifeller.

25.08.2011
11:02
16.12.2013 16:46

Mye lest