JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På barnehjem

Jorun Treverket har satt seg fore å beskrive barnas følelser, opplevelser og erfaringer med den vanskelige opplevelsen ved å flytte hjemmefra.
13.05.2005
14:04
15.12.2013 21:02

Det er en katastrofe for et barn å bli flyttet hjemmefra, uansett om hjemmet er aldri så dårlig etter vår målestokk. Jorun Treverket har satt seg fore å beskrive barnas følelser, opplevelser og erfaringer med den vanskelige opplevelsen ved å flytte hjemmefra. Treverket er selv barnevernpedagog blant annet med erfaring fra en akutt- og utredningsinstitusjon, og har fått støtte av frelsesarmeens Sosialtjeneste og faglig veiledning fra NOVA i forbindelse med dette bokprosjektet.

Vi møter søskenparet Mia og Martin, som har narkomane foreldre, tolvåringen Svein, som har bodd mange steder siden han var liten og har fått det temmelig vanskelig, og Mette som har en mor med ”tankesykdom”.

Fire år gamle Tove flyttes umiddelbart til beredskapshjem etter en natt på Freida, fordi mor ruser seg og bestemor som da pleier å ta vare på Tove er blitt syk. Geir er åtte år og har bodd hele livet alene med pappa, fordi mamma er død. Nå har pappa fått vansker med å dra omsorg for gutten sin, fordi han drikker så mye.

Det er mange årsaker til at barn plasseres akutt på barnehjem, for kortere eller lengre tid. Det er klart at det å få høre om at andre barn også synes det er vanskelig å miste sin mer eller mindre trygge hjemlige ramme, kan være til hjelp for barn som plutselig skal flyttes. Det kan være lett å identifisere seg med de seks barna som har fått sine historier i boken.

Boken kan brukes for å alminneliggjøre det å flytte på barnehjem, til å få barna i tale, og å snakke om situasjonen for dem det gjelder.

Barnehjemmet Freida er dessuten utstyrt med to orddetektiver, Frida og Fredrik, som setter vanskelige ord under lupen og forklarer for eksempel hva barnevernet, saksbehandler, fylkesnemnda, BUP, støttekontakt og fosterhjem er.

Freida er et godt barnehjem der de voksne møter barnas behov. De ansatte, saksbehandlerne fra barnevernet, fosterforeldre, BUP og støttekontakt er beskrevet som voksne, ansvalige og engasjerte personer. De biologiske foreldrene er beskrevet med respektfull ømhet og står naturligvis i det positive lys som barna ser dem i, med sine uendelige lengsler.

En god lærebok for barn, og en fin veileder og påminnelse for dem som hjelper barna i slike situasjoner. Illustrasjonene er realistiske og enkle, og lette å identifisere seg med.

EMMa

Jorun Treverket: Vi barna på FreidaNår andre må passe på oss. Ill.: Jorunn Kopperud Libretto forlag 2004 – 47 s. storformat

13.05.2005
14:04
15.12.2013 21:02

Mye lest