JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Osheim Behandlings-senter slipper nedleggelse

FO var med på å redde den nedleggingstruede avdelingen på Osheim Behandlingssenter i Bergen som gir langtidsbehandling til psykisk syke barn i alderen syv til tretten år.
02.05.2007
09:55
16.12.2013 00:57

– Vi greide å snu politikerne, det er sjelden kost i Helse Bergen, sier leder av FO Hordaland Kenneth Larsen. Han har ledet aksjonen for at behandlingstilbudet til sterkt psykisk syke barn blir opprettholt i Bergen. Larsen satt på tilhørerbenken sammen med 20 av de ansatte ved institusjonen under det dramatiske møtet i Helse Bergen 30. april.

Økonomiske hensyn

Bakgrunnen for saken er blant annet at Osheim Behandlingssenter er pålagt å spare tolv millioner kroner på årsbasis, avdelingen trenger seks millioner kroner for å opprettholde behandlingstilbudet. Avdelingen har fire sengeplasser, det siste året har tre familier benyttet seg av tilbudet.På møtet kom styreleder Ranveig Røiland med det som Larsen oppfatter som en trussel til de to politikerne og de fire representantene for de ansatte som argumenterte mot ledelsens forslag til vedtak.– Etter min oppfatning var det ingen form for utilbørlig press. Et helseforetak har en annen styringsform enn en fagforening eller i politikken. Vi er mer som et aksjeselskap. Helseforetak får ikke tilleggsbevilgninger. Et vedtak om å beholde tilbudet på Osheim gjør at vi må spare inn andre steder. Derfor var det riktig av Røiseland å gå oss på klingen. Dette vedtaket gjør at det for eksempel blir mindre penger til å bygge opp ambulansetjenesten. Selv om det ikke er riktig å sette svake grupper opp mot hverandre er dette den smertefulle virkeligheten vi lever i, sier Oddny Miljeteig. Styremedlem for SV og FO-medlem. Hun sier at det var en vanskelig sak for alle som sitter i styret.

– Saken ble på ingen måte bagatellisert av noen av partene. Alle var opptatt av at pasientene skal få et fullgodt tilbud. Men så lenge det ikke finnes planer om et fullgodt alternativ tilbud kunne jeg ikke være med på å legge ned Osheim, sier hun.Barnevernpedagog Guri Holgersen som er talskvinne for de ansatte er enig med Miljeteig. Til Bergens Tidene sier Holgersen at tilbudet til psykisk syke barn ville ha blitt betydelig forringet ved en nedleggelse av familieavdelingen på Osheim.

Vekk fra institusjonene

En annen årsak til at politikerne ønsket å legge ned avdelingen på Osheim er målsettingen om at myndighetene ikke ønsker at barn skal bo alene uten foreldre på institusjonen. Isteden har politikerne et ønske om å bruke større ressurser på polikliniske tilbud og ambulerende tjenester.– I noen tilfeller er kompleksiteten i det psykiske tilstandsbildet slik at det er nødvendig med en utredning og behandling over et lengre tidsrom, og i andre rammer enn hva hjemmet kan tilby, sier Larsen.Han mener en nedleggelse av avdelingen ville ha medført at de mest behandlingstrengende barna mistet et hensiktsmessig tilbud.– Vi har erfart at har gitt store positive endringer, og bedre livskvalitet for familien. I enkelte tilfeller ville det vært uforsvarlig at barnet blir boende hjemme, fremholder Larsen.

I Bergens tidende får han støtte av en av foreldrene som har barnet sitt på Osheim.– Et hjemmebesøk i ny og ne kan ikke erstatte den tette oppfølgingen barnet mitt får på Osheim, sier Terje Moberg.

02.05.2007
09:55
16.12.2013 00:57