JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opprykk ingen selvfølge

FO må finne ny leder utenfor dagens forbundsledelse, fastslår barnevernpedagogene og flere fylkesavdelinger. Andre mener det er naturlig å la nestleder rykke opp.
04.12.2012
13:45
16.12.2013 21:09

Når FOs landsstyre møtes til uka, er det store spørsmålet hvem som skal lede forbundet videre etter at Rigmor Hogstad trakk som forbundsleder.

Seksjonsrådet for barnevernpedagoger har sendt en anmodning til valgkomiteen om raskt å komme i gang med å finne en lederkandidat utenfor den sittende forbundsledelsen.

Krever ledererfaring

– Nestlederen har sittet i ledelsen i to perioder med store konflikter. Å da skulle gå inn og løse opp i det, det tror vi er en vanskelig oppgave, forklarer Anne Grønsund, landsstyrerepresentant for seksjonsrådet.

Hun presiserer at rådets leder, AU-medlem Ellen Galaasen, ikke deltok i debatten.

«Krav til ny forbundsleder må være politisk erfaring og ledererfaring utover FO og det er ønskelig at ny forbundsleder kan tilføre FO ny kompetanse og dynamikk. SRB mener at ny leder må ha erfaring fra å lede en så stor organisasjon som FO», skriver barnevernpedagogene til valgkomiteen.

– Vanlig med opprykk

Valgkomiteens leder Solveig Nysether fastholder det hun har sagt tidligere, at AU bør ha fem medlemmer slik kongressen bestemte.

Valgkomiteen avventer landsstyremøtet, og har foreløpig ikke fått i oppdrag å finne kandidater til toppverv i FO.

– Det har jo vært vanlig organisasjonspraksis i LO at nestleder rykker opp hvis lederen trekker seg, slik det ble da Gerd-Liv Valla trakk seg. Om det skjer, er avhengig av hva landsstyret bestemmer. Men det er tydelig at mange mener mye om dette, og det er uvant for valgkomiteen at det kommer slike innspill (vedtaket i seksjonsrådet for barnevernpedagoger, journ. anm.)

– Det er slett ikke uvanlig at organisasjonsleddene kommer med ønsker om hvem som skal lede organisasjonen. Snarere vil jeg si at det er underlig at ikke valgkomiteen setter pris på gode råd, parerer Anne Grønsund.

– Trenger en utenfra

Ute i avdelingene er det flere som deler barnevernpedagogenes oppfatning.

– Jeg tenkte først at det var naturlig at nestleder rykker opp, men ombestemte meg da vi behandlet saken i styret. Den sittende ledelsen ga seg selv en prøveperiode på to måneder. Den besto de ikke, og det skal ikke belønnes. Dessuten tror jeg vi trenger en leder som ikke er preget av de konfliktene og den kulturen som har rådet. Vi trenger en utenfra som kan påta seg en ryddejobb, sier Tore Kristiansen i FO Oslo.

Synlig i mediene

– Jeg vet ikke om noen av de som sitter i arbeidsutvalget er egnet til å lede FO. Det er helt gale at fem mennesker ikke kan jobbe sammen, sier leder Ann Kristin Nygård i FO Sogn og Fjordane.

Hun overtok ledelsen av fylkesavdelingen i august, og ble sjokkert over stridighetene i FO-ledelsen.

– Jeg kjenner ikke forhistorien. Men jeg har inntrykk av at de bruker mye energi på interne saker framfor å være synlig i media, sier Nygård.

Medieprofilering vektlegges også av FO Vestfold, som understreker at styret tror det er sunt for forbundet å få inn en leder som ikke har vært del av de siste års konflikter.

Nytt blikk og nye løsninger

Samme svar får vi i FO Østfold. De ønsker at valgkomiteen leiter etter en person som kan være synlig i mediene og være pådriver for åpne og inkluderende i prosesser.

– FO trenger en leder som evner å være politiker framfor administrator. Det må være en person som kan se framover og som ikke har prestisje i deler av de løsningene som er forsøkt så langt. Derfor må den nye lederen hentes utenfor dagens AU, sier Bjørn Tore Utne, leder i FO Østfold.

– Valgkomiteen bør finne en kandidat som forstår at AU sentralt er et arbeidende utvalg for landsstyret, og at det er forbundsledelsens jobb i det daglige å utføre landsstyrets og seksjonsrådenes politiske vilje, legger han til.

Vil ha opprykk

Andre avdelinger ser det som helt naturlig at konstituert leder Mimmi Kvisvik velges som forbundsleder ut kongressperioden.

– Reint organisasjonsmessig er dette slett ikke vanskelig. Vi valgte en nestleder på forrige kongress. I perioden har vi også laget rutiner for nestledervervet i avdelingene. På alle nivåer gjelder at dersom lederen går av, rykker nestlederen opp, fastslår Ingunn Strand Johansen, leder i FO Akershus.

Hun mener valgkomiteens oppgave er å finne en ny nestleder eller et nytt AU-medlem dersom landsstyret skulle velge å forfremme et av dagens tre til nestleder.

Bernt Erik Klokkervold i FO Vest-Agder er ikke enig i at lederen må velges utenfor det nåværende AU.

– Man bør velge den best egnede. En leder som kan virke samlende både politisk og administrativt, sier han.

Skjør tillit

Leder i FO Nordland, Mona Nilsen, vil ikke promotere noen konkret kandidat. Men hun har forståelse for innspillet fra barnevernpedagogene om å velge en leder som ikke allerede sitter i arbeidsutvalget.

– Det er grunn til å stille spørsmål ved hele AU. Ansvaret for at ledelsen ikke har fungert ligger ikke bare hos forbundslederen, men hos hele AU, sier hun.

Likevel vil hun avvente hva AU og landsstyret sier om dette.

– Hvis de fire skal fortsette, må de vise at de klarer å snu skuta. Nå er tilliten til dem skjør, og jeg tror ikke alle problemer blir borte fordi Rigmor Hogstad har gått av. På landsstyremøtet må de si noe om hva de tenker og hvordan de vil få det til, sier Nilsen.

Avventende

Fylkesleder Gøril Madsen i Troms er lei seg for situasjonen FO har kommet i. Men hun mener at det er for tidlig å si om Mimmi Kvisvik skal fortsette som leder etter å ha vært konstituert i perioden etter Hogstads avgang.

Fylkesleder Inger Brit Line i Aust-Agder sier etter en tenkepause at hun og hennes styre foreløpig ikke mener noe om denne saken. De vil vente på valgkomiteen. Det samme vil FO Buskerud.

Heidi Elisabeth Pedersen, leder i FO Finnmark, vil ikke mene noe om hvem som skal bli forbundsleder.

– Jeg stoler på at landsstyret tar den rette avgjørelsen, sier hun.

Fylkeslederne i Sør- og Nord-Trøndelag har henholdsvis vært, og er, på utenlandsreise, og vil ikke si noe konkret om ledervalget når Fontene ringer.

Vil bruke tid

Leder Oddvar Gran i FO Telemark innrømmer at han ikke har tenkt så mye på hvem som skal lede FO framover.

– Det er jo vanlig at nestlederen overtar når lederen trekker seg, og Mimmi Kvisvik har jo erfaring fra FO sentralt. Det samme har Ellen Galaasen, som har jobbet i Marieboes gate noen år før hun ble valgt inn i arbeidsutvalget, sier han.

I FO Rogaland vil de at landsstyret skal avgjøre ledervervet i ro og mak.

– Vi må skynde oss langsomt. Nå er Mimmi konstituert, hvis ikke hun fortsetter må vi bruke god tid på å finne den beste kandidaten, sier Kari Østerhus, som mener det ikke er så viktig å få på plass ny leder før jul.

Alle vil ha fem

På det ekstraordinære telefonmøtet i etterkant av Hogstads avgang fikk AU i oppgave å utrede om arbeidsutvalget skal bestå av fire eller fem personer. Avdelingslederne Fontene har snakket med mener kongressens vedtak om fem ligger fast. Det er også arbeidsutvalgets innstilling til landsstyret.

– Vi har spilt inn to ting til vår utsending til landsstyret, sier fylkesleder Olav Neerland i Hedmark.

– Det ene er at det må være fem stykker i AU, sånn som kongressen har vedtatt. Det andre er at det må være en reell valgprosess. Der kan vi ha både eksterne og interne kandidater. Vi har ikke noen navn her ennå. Men det viktigste er altså at det er et ordentlig, reelt ledervalg, sier han.

AU innstiller på å gi valgkomiteen i oppdrag å finne en eller flere kandidater til ledervervet.

«Når valgkomiteens innstilling foreligger foretar arbeidsutvalget en vurdering om det skal innkalles til ekstraordinært landsstyremøte for å foreta valg, eller om dette skal vente til ordinært landsstyremøte i mars», foreslår AU overfor landsstyret, som altså møtes i Oslo mandag, tirsdag og onsdag i neste uke.

04.12.2012
13:45
16.12.2013 21:09