JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Blir det enighet eller brudd i lønnsforhandlingene? Det får vi svaret på de neste timene.

Blir det enighet eller brudd i lønnsforhandlingene? Det får vi svaret på de neste timene.

Colourbox.com

Spent på hvor stor lønnsøkning du får? Nå er det innspurt i forhandlingene i kommunesektoren

Fristen er ved midnatt, men sannsynligvis kommer forhandlingene til å gå på overtid utover natten.
15.09.2020
23:10
17.09.2020 15:30

simen@lomedia.no

Det er i alle fall inntrykket Fagbladet sitter med etter å ha vært i kontakt med forhandlere i både Oslo-oppgjøret og i KS-oppgjøret som gjelder de øvrige kommunene.

Fontene følger lønnsoppgjøret utover natten.

Her finner du kravene fra LO til KS

Brudd i forhandlingene i staten

I forhandlingene med staten ble det brudd mandag ettermiddag, selv om fristen også for disse forhandlingene er ved midnatt natt til onsdag.

Saken fortsetter under bildet:

Også i Oslo vil det etter all sannsynlighet bli forhandlet på overtid i natt. Fra v: Forhandlingsleder Per Egil Johansen og leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin

Også i Oslo vil det etter all sannsynlighet bli forhandlet på overtid i natt. Fra v: Forhandlingsleder Per Egil Johansen og leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin

Fagforbundet Oslo

Når det fortsatt forhandles i de andre store oppgjørene, kan det tyde på at partene mener det fortsatt kan være mulig å bli enige uten å måtte be Riksmekleren om hjelp.

Men dette betyr ikke nødvendigvis at det er stor sannsynlighet for at begge forhandlingene ender med et resultat. Det kan bli brudd, selv om begge parter har gjort sitt ytterste – også på overtid – for å bli enige.

Lite penger å forhandle om

Det er snart to uker siden forhandlingene startet. Fellesorganisasjonen (FO) har stilt felles krav sammen med de andre LO-forbundene som organiserer ansatte i kommunal sektor. Et av kravene er at det skal gis likt kronetillegg til alle ansatte. Men det er ikke mye penger å forhandle om i år.

– Vi må erkjenne at det er som det er. Ramma fra frontfaget er på 1,7 prosent, og vi har brukt opp 1,6 prosent allerede. Vi har 0,1 prosent disponibelt å forhandle om. Det er veldig lite, sa FO-leder Mimmi Kvisvik da kravene ble overlevert.

FO-leder Mimmi Kvisvik

FO-leder Mimmi Kvisvik

Hanna Skotheim

Hun avviste samtidig at det er aktuelt å gå over den økonomiske ramma for frontfaget, som lønnsoppgjøret for ansatte i eksportindustrien kalles. Resultatet her legger nemlig føringer for lønnsoppgjørene i andre sektorer.

– Når vi tenker på hvor mye penger som har blitt brukt for å holde samfunnet oppe i denne tiden, ville det vært uforsvarlig. Men hvordan vi skal løse likelønnsproblemet, må vi snakke om framover. For da må noen få mindre enn ramma eller andre mer, sa Kvisvik.

For FO er det også to ting til som er viktige å få på plass: at ansatte skal få riktig stillingskode når de har tatt etter- og videreutdanning, og at det skal settes ned et partssammensatt utvalg som jobber med likelønn i kommunesektoren.

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Hvis ett eller begge oppgjørene skulle ende i brudd, vil de bli sendt til mekling.

I staten starter meklingen 23. september. Partene har frist til 14. oktober med å bli enige.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke datoer som er satt for en mulig mekling i KS-oppgjøret for kommunene og for oppgjøret i Oslo.

I tidligere oppgjør har både staten, kommunene og Oslo hatt den samme meklingsfristen, men det er ikke kjent om det vil skje i år hvis det skulle bli brudd i Oslo og KS-oppgjøret.

Om det blir brudd eller et resultat vet vi sannsynligvis ikke før i natt eller i morgen tidlig.

15.09.2020
23:10
17.09.2020 15:30