JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Marit Lien Gulliksen er eneste fast ansatte sosionom på kreftseksjonen ved Sykehuset i Vestfold.

Marit Lien Gulliksen er eneste fast ansatte sosionom på kreftseksjonen ved Sykehuset i Vestfold.

Privat

Sosionom Marit møter foreldre som ikke får oppleve jula igjen

Advent og jul er en spesiell tid på sykehuset: – Mange pasienter og pårørende vet at dette er siste jula, sier Marit Lien Gulliksen.
08.12.2022
07:00
09.12.2022 09:25

anne@lomedia.no

Marit Lien Gulliksen er eneste fast ansatte sosionom på kreftseksjonen ved Sykehuset i Vestfold. Hun regnes ikke som livsviktig helsepersonell og kan ta fri i juledagene, men har også erfaring med å jobbe i romjulen. Advent og julehøytiden er en spesiell tid på sykehuset, bekrefter hun.

– Mange pasienter og pårørende vet at dette er siste julen. De og vi gjør nesten hva som helst for at de skal klare det. Jeg står dessverre også denne julen i slike situasjoner, der småbarnsforeldre vet at det er siste jul, sier Gulliksen.

Ivareta familien

Sosionomer på sykehus er med å kartlegge pasientens familieforhold og inntektsgrunnlag. Gulliksen forteller at mange alvorlig syke pasienter grubler på økonomi og forsikringer og hvordan livet vil bli for de etterlatte.

– Mange er opptatt av partneren som skal bli igjen, som kanskje blir alene med barna. Det er tøffe samtaler. Noen er urolige for om partneren vil klare å ha ansvaret for barna. Det er noe av det første de spør om når de blir syke, «hva skjer med barna mine nå?»

Da må hun trygge pasienten, være med å finne ut hvem som kan være omsorgspersoner til barnet.

– Noen ganger får jeg opplysninger som pasienten vil jeg skal formidle til pårørende, sier Gulliksen.

Mye av veiledningen hun gir handler om arbeidshelse og Nav-rettigheter.

Mye av veiledningen hun gir handler om arbeidshelse og Nav-rettigheter.

Nadia Frantsen

Det kan handle om familiens økonomi med mye gjeld og at den gjenlevende ikke vil klare å bli boende i huset. Eller det kan være vanskelige spørsmål om arv og skifte av bo når mine og dine barn er involvert.

– Hvordan går du fram?

– Jeg må snakke så godt jeg kan med pasienten og pårørende ut fra deres problemstillinger og gi så gode råd og god veiledning som mulig og støtte dem i løpet videre, sier Gulliksen.

Julen er spesiell

– Hva gjør juletiden spesiell på jobb?

– Det er en høytid som er familierelatert. Det er en tid hvor alle vil roe ned og ha det hyggelig sammen, og så ligger det folk inne som har det vanskelig. Selv om alle sykdomstilfeller gjør inntrykk er juletiden spesiell, sier Gulliksen.

På poliklinikken møter hun pasienter som forteller at de gruer for julaften. Da prøver hun å gi dem noen knep til hvordan de kan komme seg gjennom høytiden. Det kan for eksempel handle om hvordan de forholder seg i selskap med en del alkohol.

– Juletiden bringer fram nye temaer, selvfølgelig. For noen ligger det som et bakteppe at dette er siste jul, sier Gulliksen.

Hun har jobbet med kreftpasienter på sykehuset i 12 år. En jul for noen år siden fulgte hun opp en dødssyk pasient som sterkt ønsket å feire siste jul hjemme med familien.

– Jeg glemmer det aldri. De klarte det, sier Gulliksen.

Tidlig i sykdommen

Selv om hun kan være en viktig samtalepartner, er det ikke først og fremst det hun er ment å være. Sosionomen skal praktisk ivareta spørsmål pasientene har, understreker hun.

– Vi er få sosionomer på sykehus. Jeg er nødt til å prioritere den praktiske hjelpen og få til samhandling med andre hjelpetjenester, sier hun.

At alvorlig syke kan få møte en sosionom tidlig i sykdomsløpet avgjør hvordan de takler sykdommen framover, understreker hun.

– Det er viktig at de raskt får hjelp med spørsmålene de grubler på. Jeg setter alltid av god tid i første samtale. Hvis de får hjelp og støtte i starten blir det lettere å ta kontakt senere hvis de har nye spørsmål – de må kjenne seg sett og hørt.

Sykehussosionom er ikke en pålagt tjeneste. Gulliksen skulle gjerne hatt flere kolleger.

Sykehussosionom er ikke en pålagt tjeneste. Gulliksen skulle gjerne hatt flere kolleger.

Nadia Frantsen

Det er tilfellet med en pasient som får lindrende behandling på sykehuset nå og som går inn i sin siste jul.

– Vi var blitt kjent tidligere i sykdomsforløpet på poliklinikken, og da jeg så pasienten på sengeposten spurte jeg om hen kjente meg igjen og trengte en ny samtale. Hen ble veldig glad og hadde mange spørsmål, forteller Gulliksen.

Noen ber om skriftlig svar fra henne så de kan gi videre til pårørende. Noen har også meninger om begravelsen som de vil at hun videreformidler.

– Mange synes situasjonen er så tung at de ikke klarer å snakke om de vanskelige temaene. En pasient spurte meg om hen selv måtte kjøpe gravplass før hen dør, forteller Gulliksen.

Hjelp med å mestre sykdommen

Gulliksen jobber hovedsakelig med kreftpasienter i arbeidsfør alder og tar samtaler med pasienter poliklinikken.

– Mye av veiledningen jeg gir handler om arbeidshelse og Nav-rettigheter. Heldigvis finnes det jo alvorlig syke som blir friske!

Om pasienten er i arbeidsfør alder handler det om å få god veiledning fra Nav om rettigheter og inntektssikring. Sosionomen bistår i kontakten med Nav i samarbeid med pasienten, da mange ikke orker selv.

Hun sjekker også om pasienten har fastlege og om kommunen er involvert med å gi tjenester. Hun tar opp spørsmål om forsikringer og ser til at pasienten får dekket transport til og fra behandling på sykehus og at pasientens øvrige rettigheter i førstelinjetjenesten blir fulgt opp.

– Mye handler om å hjelpe pasienten å mestre sykdommen. Jeg kan peke på tilbud som finnes, som at de kan få snakke med prest eller helsefilosof. Og jeg tipser dem om pusterommet, et treningstilbud for kreftsyke pasienter, sier hun.

Å få kontakt med andre hjelpeinstanser og få ting over på andres hender så fort som mulig, er veldig viktig, ellers vil sykehussosionomen drukne i jobb, påpeker hun.

Sykehussosionom er ikke en pålagt tjeneste. Gulliksen skulle gjerne hatt flere kolleger.

– Det burde være pålagt å ha en sosionom tilgjengelig på sykehus, for den helhetlige tenkningen rundt et sykdomsforløp er viktig for pasienten. Sosionomen har spisskompetanse som kan være viktig når krisen rammer, sier Gulliksen.

08.12.2022
07:00
09.12.2022 09:25