Solidarisk jul på Fattighuset

Arbeidsløse, studenter og fattige deler den norske overfloden på Fattighuset.
20.12.2013
15:10
27.08.2015 20:01

edv@lomedia.no

Rikt er det menneske som har en krone mer enn det kan bruke. Av flommen av gaver til Fattighusets utdelingssentral på Grønland i Oslo å dømme, er vi et rikt folkeferd. Mens formiddagen ebber ut er førjulsgatene ennå rolige. Bare ikke utenfor dette inngangspartiet. Folk strømmer på, forbi tvillingvognen med to seks måneder gamle babyer, forbi den eldre kvinnen med hijab og rullator, videre inn til matutdelingen i første etasje.

Virkelighetens økonomistudier

– Sånn er det når du er student og ikke har superbra økonomi, sier Patrick og legger en pakke pinnekjøtt og en pose julebog oppi baggen sin.

Han studerer økonomi, men klarer på tross av fagekspertisen ikke å få endene til å møtes helt denne jula.

– Jeg lever på tusen kroner uka. Flere studenter hadde kommet hit om de visste om det. Jeg har gjort det to-tre ganger før når jeg har trengt det. Jeg får litt mer peiling når jeg opplever det på denne måten, sier 21-åringen.

Overlevelse

Han og kameraten Phil har selv vært innom og levert gaver tidligere – tepper, bukser, ubrukte klær med lappen fortsatt hengende i. Phil tar opp fag fra videregående og har møtt flere han kjenner på matutdelingen tidligere.

– Alle løper rundt nå før jul. Mange stjeler. Det er et instinkt om å overleve som slår inn.

I portrommet står en mann og hiver i seg banan fra trillebagen.

– Mat er for dyrt på butikken, mener Patrick.

Innsatsstyrken

Andreas Bøckmann bærer inn en stabel Zaghi's julekake fra gata. Han og en kollegagjeng fra Tele 2 jobber frivillig før jul. Noen tar kake av lasset, men bare én hver.

Bak utdelingsdisken står sju frivillige og har sin fulle hyre med å ta unna strømmen. Arero Boranto er på Fattighuset og hjelper til opptil fire ganger hver uke.

– Det blir for kjedelig å sitte hjemme. Jeg har ikke jobb. Da er det bedre å være her og gjøre en innsats.

På vei ut fra matutdelingsrommet blir det mer plass igjen mellom folkene før det tetner til igjen oppover trappene. En flokk damer i alle aldre danner kork foran julegaveutleveringen i femte etasje. En eldre mann forsvinner nedover med et svært playmobil-sett stikkende ut av bæreposen.

En overraskelse

Inne i rommet er bordene fylt til randen av donerte gaver: Hårprodukter, kosebamser, parfyme og plastleker. En Star Wars dødsstjerne, et Hello Kitty teservise blir noens perfekte gave. Grensen er fire barnegaver og en voksengave til hver, forklarer Hemdan Bezabih, frivillig utstasjonert fra Tele 2.

– Men sier de at de har ti barn, får de ti, sånn er det. Det går mye leker, og lite barneklær. Det virker som om folk har brukt pengene sine på de fornuftige tingene, så kommer de hit for å finne luksusgavene, mener Bezabih.

En tjetsjensk kvinne bretter ut årets liste skrevet på en krøllete vinduskonvolutt: «9 år, jente. 13 år, gutt...». Hun har til sammen fire barnebarn hun har kommet for å finne gave til.

– Jeg er syk, og vi har lite penger. Mannen min døde for ti år siden, i Tsjetsjenia. Vi har familie der, de er syke. Jeg sier tusen takk til Norge. Jeg bor her sammen med min datter og barna hennes. Hun takker nei til et 3D-puslespill av Big Ben, og legger isteden en allerede innpakket gave opp i trillevogna. Det blir en overraskelse.

Alle løper rundt nå før jul. Mange stjeler. Det er et instinkt om å overleve som slår inn.

Phil (22)

20.12.2013
15:10
27.08.2015 20:01