JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RETRETT: Støtten til organisasjonen Retretten var fjernet fra statsbudsjettet. Nå gjør regjeringen helomvendig og sikrer støtten på en million kroner.

RETRETT: Støtten til organisasjonen Retretten var fjernet fra statsbudsjettet. Nå gjør regjeringen helomvendig og sikrer støtten på en million kroner.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen gjør helomvending og sikrer støtten til to frivillige aktører i kriminalomsorgen

Statsminister Erna Solberg berømmet Retretten og Wayback i sin nyttårstale, men i statsbudsjettet foreslo regjeringen å kutte støtten til de to frivillige aktørene. Nå gjør de helomvending og sikrer videre finansiering.
16.10.2017
12:14
21.08.2023 17:14

katharina@lomedia.no

I nyttårstalen 2017 trakk Erna Solberg fram Retretten og Wayback og kalte dem viktige organisasjoner.

Retretten jobber for at mennesker skal bli rusfri. Wayback bidrar til at tidligere straffedømte ikke begår ny kriminalitet. I gårsdagens budsjett foreslo regjeringen å halvere støtten til Wayback og kutte all støtte til Retretten.

I dag gjør de helomvending og lover full støtte.

– Vi kommer til å videreføre støtten til Wayback og Retretten, sier Peter Frølich, justispolitisk talsperson fra Høyre.

Med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har Høyre flertall på Stortinget til å reversere forslaget.

NFF: – Budsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen

Uheldig situasjon for statsministeren

– Det må ha skjedd et arbeidsuhell da regjeringen foreslo å kutte støtten. Jeg skal ikke svare for intensjonen. Men Retretten og Wayback er to av fyrtårnene som folk kommer fra hele verden for å besøke, sier Frølich.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) forstår heller ikke hva som har skjedd og beklager.

– Jeg ser det er uheldig at vi har satt oss - og statsministeren - i denne situasjonene, sier Brein-Karlsen.

Ap-politiker vil jobbe for å øke budsjettene til kriminalomsorgen

Wayback er lettet

Ansatte på kontoret til Wayback i Oslo jubler.

– Folk på kontoret er veldig lettet, glade og takknemlige for at de kan fortsette i jobben. Alle er tidligere straffedømte og kunne ikke tenke seg å jobbe et annet sted, sier daglig leder Johan Lothe i Wayback.

– Det er en kjempelettelse at støtten blir videreført og at regjeringen står for det de sier og viser det i praksis, sier han.

Bekymret for resten av frivilligheten

Men Lothe er bekymret for de andre frivillige aktørene innen kriminalomsorgen. Regjeringen sikrer bare støtte til Wayback og Retretten og foreslår fortsatt betydelige innsparinger, blant annet å kutte 40 prosent av statsstøtten til «For Fangers Pårørende».

– Samlet gjør vi alle en god jobb. Vi håper de andre aktørene også får støtte. Vi utfyller hverandre. Det er viktig at straffedømte får støtte når de løslates.

Les også:

Kutter statlige budsjetter med 1,7 milliarder kroner neste år

Etter fire år med trange budsjetter forventer KDI-direktøren ytterligere kutt

16.10.2017
12:14
21.08.2023 17:14