Nygårdsparken stengt. – En stor sosial arena er borte

Strax-huset i Bergen er forberedt på omstilling i arbeidet med rusmisbrukere nå som Nygårdsparken er stengt.
27.08.2014
13:42
27.08.2015 20:01

anne.siri.rena@lomedia.no

– Parken har fungert som en sosial arena, mange av brukerne har vært der fast i 20 år. At den nå er stengt medfører derfor usikkerhet fordi mange ikke vet hvor de skal gjøre av seg. Flere av brukerne sliter psykisk og en del er bostedsløse, noe som gjør det enda tøffere å miste et værested, sier sosionom Camilla Marquard ved Strax-huset i Bergen.

Hun jobber ved Strax-husets dagavdeling, et kommunalt lavterskeltilbud som tilbyr sosiale tjenester og helsehjelp. Nå har de Strax-ansatte fått en viktig oppgave med å informere brukere om andre tilbud som finnes i byen. Én dag i uka har de hatt utegåing i parken, nå vil de bruke denne tida til å oppsøke andre steder. Nygårdsparken har ved flere anledninger blitt omtalt som Norges eldste åpne russcene, og er kjent som Nordens største. Selv om omsetningen av rusmidler var stor, var dette altså et sted hvor folk kom for å være sammen med andre.

– Stoffet får en uansett tak i, det blir ikke borte selv om parken er stengt, kommenterer Marquard, som sitter i klubbstyret i Fellesorganisasjonen i Bergen kommune.

Vil ha flere tilpassede tilbud

– Hvilke endringer tror dere som jobber på feltet at stengingen vil medføre?

Ennå er det umulig å si noe om det, om det skulle være med positivt eller negativ fortegn. Vi skal i alle fall ta i mot alle som kommer til oss og informere som best vi kan. Nå oppfordrer vi brukerne til å oppsøke oss, fortsetter Marquard.

I forkant av stengingen etablerte Bergen kommune og Helse Bergen til sammen to nye mottakssenter og et medisinsk mottakssenter, som ifølge NRK er ment å være nye møtepunkter for de rusavhengige. Strax-huset var allerede godt etablert. Kirkens Bymisjon drifter også enkelte steder i et begrenset område i Bergen sentrum. Camilla Marquard og kollegene savner fortsatt flere tiltak for de tunge brukerne, som flere brukerrom og tilpassede boliger.

– Søkelyset har vært for mye på at alle ønsker å komme seg ut av misbruket, men det er ikke noe vi uten videre kan forvente, fortsetter Marquard.

Dårlig rehab-forsøk

Bergens Tidende skriver at politiet har ekstra mannskap ute i bybildet i forbindelse med stengingen av Nygårdsparken, og at 11 politifolk skal jobbe mot åpent rusmisbruk i gatene utover høsten.

Da en mann ble tatt med 1,2 gram hasj i Bergen sentrum denne uka, fikk han en bot på 10.000 kroner.

– Grenseløst naivt å tro at dette er avskrekkende, kommenterte leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk, til Aftenposten.

– For ikke-avhengige kan dette kanskje virke avskrekkende, men tunge brukere er ikke i stand til å betale en sånn bot. Mange har ikke kommet dit hen at rehabilitering er riktig, om dette skulle være et rehabiliteringsforsøk fra det offentlige, fortsetter sosionom Camilla Marquard.

Ikke tilbake til parken

Innganger har blitt stengt, gjerde satt opp og patruljerende politi skal ifølge NRK sørge for at uvedkommende ikke tar seg inn. Når Nygårdsparken åpner igjen neste sommer, er tanken at rusmiljøet ikke skal etablere seg der på nytt. Bergenspolitiet sier de skal holde trykket oppe mot de åpne russcenene framover.

Bare siden mandag formiddag denne uka har det vært registrert 15 overdoser fra illegale stoffer i byen, opplyser Bergens Tidende. Om dette har noen direkte sammenheng med stenging av parken blir ikke bekreftet, heller ikke av Camilla Marquard.

– Det vet vi ikke, men noen av brukerne våre har opplyst om at det var svært sterk heroin i omløp i forrige uke.

– Mange har ikke kommet dit hen at rehabilitering er riktig, om dette skulle være et rehabiliteringsforsøk fra det offentlige.

Camilla Marquard, sosionom ved Strax-huset

27.08.2014
13:42
27.08.2015 20:01

Mest lest