JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BYTTER BEITE: Lystad er agronom, tidligere direktør for Mattilsynet, og overtok som Nav-direktør etter Tor Saglie i september 2010.  Han går av etter fire år på toppen av Norges mest kompliserte byråkrati. Han har ledet innføringen av arbeidsavklaringspenger, ny uføretrygd og ny avtale om Inkluderende Arbeidsliv.

BYTTER BEITE: Lystad er agronom, tidligere direktør for Mattilsynet, og overtok som Nav-direktør etter Tor Saglie i september 2010. Han går av etter fire år på toppen av Norges mest kompliserte byråkrati. Han har ledet innføringen av arbeidsavklaringspenger, ny uføretrygd og ny avtale om Inkluderende Arbeidsliv.

Vidar Ruud, ANB/Arkiv

Nav-direktør Joakim Lystad får sparken av Robert Eriksson

Lystad må gå etter datasprekk på 1,5 mrd. og manglende evne til å sette hele folket i arbeid.
10.04.2015
12:04
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Robert Eriksson (FrP) har gitt Joakim Lystad beskjed om å fratre stillingen som direktør i Nav.

Det skjer som et forsøk på å vise handlekraft og å snu velfredsstatens egen supertanker. Han har over lengre tid vurdert Lystads stilling, bekrefter Eriksson.

Slaktrapport

Beslutningen ble offentliggjort på en pressekonferanse fredag. Det skjedde bare 24 timer etter at et ekspertutvalg ledet av tidligere KS-direktør Sigrun Vågeng leverte en rapport om Nav sin evne til å sette brukerne sine i kontakt med arbeidslivet.

Etaten fikk slakt: Bare 3 prosent av brukermøtene involverer kontakt med mulige arbeidsgivere.

– Vågeng-utvalgets rapport bekrefter min observasjon over tid, at Nav har gått i en retning der de setter system over folk, sier Eriksson.

– Jeg ønsker at Nav skal bli bedre for mennesker som står i en sårbar, maktesløs situasjon. (...) Skal vi lykkes med Navs hovedoppgave, å få flere som står utenfor inn i arbeidslivet, trengs ny kraft.

1,5 mrd. datasprekk

Den første begrunnelsen Eriksson nevnte for oppsigelsen var likevel datasprekken på 1,5 milliarder kroner. To høringer i Stortinget har stilt spørsmål ved etatens evne til å gjennomføre storstilte omstillinger i datasystemene sine.

Til tross for det, har Eriksson inntil videre konstuert Navs sjef for informasjons- og kommunikasjonsteknologi, Kjersti Monland, som Nav-direktør.

Lystad skriver i en e-post til Nav-ansatte:

"Sammen med alle de dyktige og engasjerte medarbeiderne i NAV har jeg gjort mitt beste for å bidra til at NAV skal bli en stadig bedre organisasjon for brukerne. Den utviklingen vet jeg vil fortsette under fungerende arbeids- og velferdsdirektør, Kjersti Monland."

Han går inntil videre inn i en ordinær stilling i Arbeids- og sosialdepartementet fra neste uke.

Jeg ønsker at Nav skal bli bedre for mennesker som står i en sårbar, maktesløs situasjon

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP)

10.04.2015
12:04
21.08.2023 17:14