HEKKELØP: Kvinners kroppsidealer er blant de fremste praktiske hindre mot likestilling. FOs nestleder Tone Faugli (t.v.) takket kjønnsforsker Sanna Sarromaa (midten) for innlegget under forbundets nasjonale kvinnekonferanse 2014.

HEKKELØP: Kvinners kroppsidealer er blant de fremste praktiske hindre mot likestilling. FOs nestleder Tone Faugli (t.v.) takket kjønnsforsker Sanna Sarromaa (midten) for innlegget under forbundets nasjonale kvinnekonferanse 2014.

Eirik Dahl Viggen

Kjønnskamp i likingens tid

Kroppsidealer har formet kvinner i århundrer. Nå er minstekravet 70 likes per profilbilde.
22.09.2014
15:32
27.08.2015 20:01

edv@lomedia.no

Likestilling er noe hver enkelt kvinne står fritt til å velge, er budskapet som dominerer tiden vi lever i, blant annet uttrykt av den sittende regjeringen.

Er det så enkelt?

FO hadde samlet 40 av sine kvinnepolitiske strateger til nasjonal kvinnekonferanse i dag, for å få tenke høyt om kvinnepolitikkens vekstvilkår i høyrevind.

- Regjeringen vi har nå sier at likestilling er et resultat av den enkelte kvinnes valg. Det gjør at vi mister fokus på de strukturelle forholdene. Derfor har vi, isteden for de klassiske temaene om sekstimersdag og ufrivillig deltid, valgt å ha mer fokus på de mer overordna forholdene her i dag, innledet Tone Faugli, FOs nestleder og leder for kvinnepolitisk utvalg.

Akademiske overtoner preget programmet, som omfattet en redaktør, tre forskere og tre tenketankere. Alle frammøtte var kvinner med unntak av personell fra Thon Hotel Gardermoen Airport som assisterte ved fuskende radiatorer og powerpointer.

Møter veggen

Serieredaktør i Egmont forlag, Tonje Tornes og kjønnsforsker Sanna Sarromaa snakket om kvinnelig seksualitet og de strenge kroppsidealene den yngre generasjonen vokser inn i.

Det finnes ikke frie valg, vi bare realiserer de posisjonene samfunnet til enhver tid gir oss, oppsummerte Sarromaaa.

Avisa Nordlys fjernet i fjor sommer tegneseriestripen Zelda. Serien, om det som for få år siden kunne kalles "en seksuelt frigjort ung kvinne", hadde gått bare to måneder. Etter en håndfull negative leserinnlegg ble den droppet.

- Jeg tror dette er lesere som ikke ler av en kåt jente, men som ler av en kåt mann. Vi har et stykke vei å gå i folks humorutdannelse, sa tegneserieredaktør Tornes.

Sexfikserte serier med mannlige hovedfigurer, som Pondus og Rocky, går lenger, mener Tornes, men de vekker på langt nær så sterk harme.

Erotisk kapital

- Det holder ikke lenger å være dyktig, du skal være pen og attraktiv, og ha erotisk kapital, for å komme inn i arbeidsmarkedet, sa Sanna Sarromaa.

Sarromaa, riksfeministen fra Høgskolen i Lillehammer, ble semikjendis etter å ha latt seg avbilde naken i VGs helgemagasin i vinter. Det skjedde i en ikke-seksualisert kontekst, understreket hun under dagens konferanse. Hun ønsker å slå et slag for naturlige kropper, som ikke er pumpet fulle av produkter med navn som slutter på "-ox".

Unliker underlivet

Kjønnsforsker Sarromaa hadde fulgt 20 unge kvinner gjennom tre år. Ti av dem definert som middelklasse, ti som arbeiderklasse målt i foreldrenes utdanningsnivå og antall hyllemeter bøker i barndomshjemmet.

Jentene må se pene og velstelte ut for å få seg deltidsjobb hos sine foretrukne arbeidsgivere, typisk Hennes&Mautitz eller Bianco. Får de ikke minst 70 "likes" når de laster opp et nytt selvbilde på Instagram, sletter de bildet.

Det vakte mer oppsikt blant dagens deltakere at bare annenhver voksen mann under 30 år og en tredjedel av kvinnene i samme gruppe er fornøyd med utseendet på sitt eget kjønnsorgan.

Pleier intellektet

- Ungdommer ser ikke strukturene lenger, de ser bare seg selv. De endrer serfor seg selv, sa Sarromaa.

- Hvordan kan man bekjempe denne folkesykdommen, denne undertrykkingen? Roser vi (små)jentene for hvordan de ser ut, eller stiller vi dem et intellektuelt spørsmål: hva var den boken du leste sist? Likte du det du leste, hva lærte du på skolen i dag? Ved å pleie hjernen mer enn kroppen, kan man være et forbilde.

Realpolitikken kaller

Forsker med spesialfeltet feministisk filosofi, Tove Pettersen, refererte Platons over 2000 år gamle tanker om kvinnelig uforstand, som framprovoserte salens sukk. Men selv om den kvinnepolitiske konferansen trakk opp de brede perspektiver på feministisk kultur, kommer ikke FO utenom rollen sin som en fagforening med store politiske vyer.

- Det kommer et nytt statsbudsjett om et par uker som vi frykter, sa Tone Faugli.

- Hvis man privatiserer i offentlig sektor, vil det gå ut over kvinner. Det er kun på lønn og pensjon (selskapene) kan spare penger, og det vil gå ut over kvinner.

- Vi må gjøre det vi kan for at Kristin Skogen Lund (administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen NHO) ikke skal ha rett når hun poengterer at man må ha to kvinner gjennom sykepleierutdanninga for å fylle ett årsverk, men bare én mann gjennom ingeniørutdanninga for å dekke et ingeniørårsverk.

Det holder ikke lenger å være dyktig, du skal være pen og attraktiv, og ha erotisk kapital, for å komme inn i arbeidsmarkedet.

Sanna Sarromaa.

22.09.2014
15:32
27.08.2015 20:01