JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Har Island svaret? Ja og nei, mener LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. Her lytter de til forskerne evaluering av den islandske likelønnsstandarden.

Har Island svaret? Ja og nei, mener LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. Her lytter de til forskerne evaluering av den islandske likelønnsstandarden.

Jan-Erik Østlie

Islands likelønnsstandard inspirerer. Men LO og Likestillingsombudet advarer mot en ren kopi.

– Arbeidsverdivurdering er kronjuvelen i modellen. Men vi kan ikke, som Island, overlate den til HR-avdelinger og konsulentbransjen. Fagforeningene må med, mener LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad.
15.08.2018
19:06
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

Bjørnstad håper enkelte forbund kan teste ut en slags lightversjon av den islandske modellen her i landet. Men det må skje innenfor den nordiske modellens rammer, understreket han på likelønnsseminaret FO arrangerte under Arendalsuka.

Bøtelegger arbeidsgivere

Island er det første landet i verden til å lovpålegge arbeidsgivere å sikre lik lønn for kvinner og menn med arbeid av lik verdi. Selve verdivurderingen gjøres internt på arbeidsplassene etter fire kriterier: Kompetanse, ansvar, anstrengelse og arbeidsmiljø.

De ulike kriteriene vektes, og alle stillinger gis en poengsum. Sertifiseringen og kontrollen gjøres av eksterne, og brudd på loven kan straffes med bøter.

Den islandske regjeringen bevilger penger til å kurse konsulenter. Dette har blitt en lukrativ bransje, sa forsker Anne Grødem da hun presenterte en rapport om Islandsmodellen.

Den islandske modellen har noen svakheter, men det er likevel 1-0 til Island, mener forsker Anne Skevik Grødem

Den islandske modellen har noen svakheter, men det er likevel 1-0 til Island, mener forsker Anne Skevik Grødem

Jan-Erik Østlie

Bevisbyrden på arbeidsgiver

Standarden fører til et gjennomsiktig lønnssystem. Absolutt en fordel, og en forutsetning for å rette opp i skjevheter, mener LOs sjeføkonom.

Han liker også godt at Island har flyttet bevisbyrden over på arbeidsgiver. Ulik lønn for likt arbeid er ulovlig i Norge også, men her er det opp til den enkelte ansatte å bevise at lønnsforskjeller skyldes diskriminering.

Bjørnstad: – Island et hestehode foran

– Island ligger et hestehode foran oss. Og det hadde vært veldig spennende om noen forbund kunne påta seg å være et slags frontfag for likelønn og teste ut deler av dette. Dette må skje innenfor lønnsforhandlingssystemet og med fagforeningene som en aktiv part. Det er et soleklart krav fra LO, fastslår Bjørnstad.

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er størst på arbeidsplasser med mange høytlønnede, og der de ansatte forhandler lønn individuelt. Her ville det være ekstra nyttig å teste ut arbeidsverdivurdering og arbeidsgivers bevisbyrde, mener Bjørnstad.

Han mener finansnæringen er en versting.

Feil i Islandsmodellen

Fagforeningene var med på å utvikle den islandske modellen. Den ble jobben fram gjennom et trepartssamarbeid, men ansattes representanter har ingen definert rolle i arbeidsverdivurderingene.

– Jeg ble så overrasket over dette at vi spurte islandsk LO hvorfor. De sier at det er en feil de jobber med å rette opp.

• Les også: FO mener Islandsmodellen kan tette lønnsgapet

Bjurstrøm advarer mot gamle feil i ny modell

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener alle tenkelige virkemidler må vurderes i arbeidet for likelønn. Åpenhet, bevisbyrden på arbeidsgiver, effektive kontroller og bøter vil ha effekt, mener hun.

Bjurstrøm er imidlertid bekymret for hvordan arbeidsverdivurderingen foregår.

– Det kan se ut til at man ikke er bevisst nok på hvordan verdien av typisk kvinne- og mannsarbeid vurderes. Det er en risiko for at gamle forestillinger bygges inn i en slik sertifiseringsmodell, advarer Bjurstrøm.

Hennes oppfordring til fagbevegelsen er å holde et veldig våkent øye med det dersom Islandsmodellen skal oversettes til norske forhold.

Norge på rett vei

Det er også en svakhet at arbeidsverdivurderingen skjer internt i bedrifter og virksomheter. Dermed minker den ikke lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor og mellom manns- og kvinnedominerte arbeidsplasser, påpeker Bjurstrøm.

Den norske regjeringen har sendt på høring nytt forslag til å stramme inn arbeidsgiverne aktivitetsplikt. Hvis det vedtas, er Norge på god vei, mener Bjurstrøm.

– Handler egentlig om likestilling

Ombudet advarer videre mot å se likelønn isolert.

– Mangel på likelønn handler om en mer overordnet mangel på likestilling. Det må jobbes mye bredere. Vi må gjøre noe med lønn. Vi må gjøre noe med hvor menn og kvinner jobber. Og vi må gjøre noe med hvordan menn og kvinner jobber, det handler om arbeidstid og tilrettelegging for omsorgsoppgaver, sa Bjurstrøm.

Hun minnet om at partene i arbeidslivet har en plikt til å jobbe for likestilling. Fagforeningene må sørge for at lokale og sentrale tillitsvalgte skoleres i dette, mener Bjurstrøm.

• Les også: – For meg som høytfungerende autist var det en stor glede å ringe hjem til mamma og si at jeg har fått jobb. Vi gråt begge to.

15.08.2018
19:06
21.08.2023 17:14