JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DEBATT: LO nestleder Hans Christian Gabrielsen sammen med AU-medlemmer i FO Kathrine Haugland Martinsen og Irmelin Sangolt Tjelflaat på Sundvollen 14. juni 2016

DEBATT: LO nestleder Hans Christian Gabrielsen sammen med AU-medlemmer i FO Kathrine Haugland Martinsen og Irmelin Sangolt Tjelflaat på Sundvollen 14. juni 2016

Eirik Dahl Viggen

Gabrielsen: LO vil ha medlemmer med høyere utdanning

Hans Christian Gabrielsen, LOs nestleder, etterlyser samspill blant LO-forbundene i offentlig sektor.
14.06.2016
16:36
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

– Det er ikke riktig at vi ikke prioriterer FOs politikk, selv om det kan oppleves slik utad, sa LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen da han tirsdag møtte FOs landsstyre på Sundvollen.

Hva vil LO med velferdsstaten og de som arbeider der? Hva vil LO gjøre for arbeidstakere med høyere utdanning?

Gabrielsen, som trolig blir valgt til LO-leder neste år, kom for å svare på dette.

FO: – Utydelig LO

Kathrine Haugland Martinsen og Irmelin Sangolt Tjelflaat, begge fra FOs arbeidsutvalg, kritiserte LO for å være for utydelig på vegne av medlemmer med høyere utdanning.

– Jeg satt her og venta på at du skulle snakke om utdanningsgruppene, sier Tjelflaat.

– Men det kom helt til slutt. Hvis vi (FOs medlemmer, journ. anm.) skal få til å møte de som har falt ut av arbeid og utdanning, uten fagbrev i hånden, må vi bli heia på, inn i LOs handlingsprogram. Hvordan lage godt barnevern og andre viktige tjenester? Da må vi ha på plass god kompetanse, og gode kontrollordninger. Jeg vil mane til at LO låner et ekstra øre til dette.

MER UTDANNING: LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen tok til orde for bred arbeidslivsreform med livslang videreutdanning og kompetanseheving da han møtte FOs landsstyre på Sundvollen tirsdag 14. juni 2016.

MER UTDANNING: LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen tok til orde for bred arbeidslivsreform med livslang videreutdanning og kompetanseheving da han møtte FOs landsstyre på Sundvollen tirsdag 14. juni 2016.

Eirik Dahl Viggen

LO risikerer medlemmer

– Flere og flere av oss tar høyere utdanning, og vi blir bekymra når stadig flere tenker at LO ikke er sammenslutningen for dem, sier Martinsen.

– Det må LO ta inn over seg på en annen måte enn i festtalene.

Martinsen vil at LO bruker sin kraft til å fremme FO-gruppene og andres høgskolegrupper inn på Stortinget og på statsbudsjettet.

– Det er så mye annet som kommer foran. Mange opplever da at det er andre sammenslutninger som tar den kampen. Det er min bekymring, sier Martinsen.

– Vi må kunne fortelle våre medlemmer at LO er den beste hovedsammenslutningen for våre høgskoleutdannede, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Etterlyser samspill blant forbundene i offentlig sektor

– Når det kommer statsbudsjett eller utspill i privat sektor, kan vi gå ut med ett felles budskap. Hvis vi kunne gjort det samme også i offentlig sektor, kunne vi gått ut på en langt større og tyngre måte. Men da må vi være enige om arbeidsfordelingen, sier Gabrielsen.

LOs nestleder lover kamp for tillitsreform og kompetansereform i arbeidslivet. Arbeidsgiverne i offentlig sektor må forplikte seg til å bidra til etter- og videreutdanning. Det holder ikke da å innvilge permisjoner. For det handler om penger. Det skal ikke være nødvendig å ta opp private lån for å ta en videreutdanning som gagner arbeidsplassen.

Deretter må arbeidsgiver la kompetente ansatte bestemme over sin egen arbeidsplass i større grad enn nå. New Public Management og overdrevne kontrollregimer kan drepe kompetansen.

– Her må FO og LO på banen sammen, sier Gabrielsen.

– Det er viktig at FO samordner seg, kanskje tar en lederrolle i å samordne LOs politikk for høyere utdanning. Vi er nødt til å øke vår profilering og styrke overfor utdanningsgruppene, men FO må legge føringene.

14.06.2016
16:36
21.08.2023 17:14

Mye lest