JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GAMLE PAROLER OM IGJEN: Likelønnsparolen vil ikke gå av moten på lenge, mener forskere.

GAMLE PAROLER OM IGJEN: Likelønnsparolen vil ikke gå av moten på lenge, mener forskere.

Eirik Dahl Viggen

Forsker: – Mange tiår unna likelønn

Hvis likelønn betyr samme gjennomsnittslønn for kvinner og menn, kommer det til å ta mange tiår, sier Erling Barth. På oppdrag fra regjeringen utredet han og kolleger hvordan vi lå an med likelønn i forkant av årets lønnsoppgjør.
15.05.2015
12:16
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Vil vi noen sinne få likelønn i Norge?

– Det kommer jo litt an på hva vi mener med likelønn. Hvis likelønn betyr samme gjennomsnittslønn for kvinner og menn, kommer det til å ta mange tiår.

Hva skyldes lønnsgapet?

– En grunn til at det tar lang tid, er at det er mange forskjellige årsaker til lønnsgapet mellom kvinner og menn. Noen av dem forsterker hverandre. For eksempel er lønnsprofilen brattere i mange mannsyrker enn i mange kvinneyrker. Men det gir også kvinner og menn ulike insentiver til å satse på karriere. Og hvis de satser forskjellig kan lønnsprofilene ende opp med å bli mer ulike av den grunn. Og så videre. Lønnsforskjellene kan forsterkes i et samspill mellom det som skjer i husholdningene og det som skjer i arbeidsmarkedet.

Les også: Kvinnelønna ligger seks år etter menns lønn

Hvis vi ser bort fra det mannsdominerte ledernivået, ser lønnsgapet ut til å tettes litt mellom den jevne mann og kvinne. Blir det likelønn for vanlige folk?

– Ja, lønnsgapet mellom vanlige kvinner og menn har gått mer ned enn forskjellene på toppen.

Er det da pedagogisk riktig av organisasjoner og media å presentere gjennomsnittstall, når lederlønna trekker menns snittnivå så mye opp?

– De ulike tallene viser ulike sider av virkeligheten, her er det ikke noe riktig og galt.

Hva måtte skje for at gapet skulle tettes?

– Det må skje endringer både i utdanningsvalgene, i hjemmene, i arbeidsmarkedet og på den enkelte arbeidsplass.

Leserbrev: Ny offensiv i likelønnskampen er nødvendig

Er det en løsning, slik leder Arve Bakke i Fellesforbundet har foreslått, at kvinner bare kan søke seg til mannsyrker, så er problemet løst?

– Kvinner søker seg faktisk i økende grad til mannsdominerte sektorer. Det ser vi for eksempel i utdanningsvalgene. Dette har også en effekt over tid, selv om det ikke jevner ut alle forskjeller. Men fortsatt velger ikke menn mer kvinnedominerte jobber enn før. Dette opprettholder kjønnssegregeringen i arbeidsmarkedet og bidrar til å videreføre lønnsgapet.

15.05.2015
12:16
21.08.2023 17:14

Mye lest