JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SOLIDARISK GAVE: Generalsekretær Liv Tørres (t.v.) i Norsk Folkehjelp takket FO for internasjonalt engasjement, og fikk med seg en sjekk på 100 000 kroner. - Vi valgte å gi delegatene nøkterne gaver, og heller gi pengene til Folkehjelpa, sa leder Mimmi Kvisvik (t.h.)

SOLIDARISK GAVE: Generalsekretær Liv Tørres (t.v.) i Norsk Folkehjelp takket FO for internasjonalt engasjement, og fikk med seg en sjekk på 100 000 kroner. - Vi valgte å gi delegatene nøkterne gaver, og heller gi pengene til Folkehjelpa, sa leder Mimmi Kvisvik (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

FO stiller solidaritetskrav

• Ta imot 10 000 syriske flyktninger!
• Anerkjenn Palestina!
• Støtt folkeavstemning i Vest-Sahara!
24.03.2015
11:15
21.08.2023 17:14

FO-kongressen krever at Norge tar et større ansvar for mennesker på flukt fra krigen i Syria.

Norge har sagt seg villig til å ta imot 1500 kvoteflyktninger. Tallet må heves til 5000, foreslo FO Sør-Trøndelag i en uttalelse som lå på bordet. Etter forslag fra Carjet Demir (FO Hordaland) klappet kongressen inn en dobling. FO krever altså at Norge tar imot minst 10 000 syriske flyktninger.

– Uheldig med ensidighet

Palestina-støtten faller enkelte FO-ere tungt for brystet. Men kongressen falt ned på å kreve at norske myndigheter anerkjenner en palestinsk stat.

Ottar Schjølberg fra FO Møre og Romsdal prøvde å stoppe den planlagte Palestina-uttalelsen. Sosialarbeidere av alle bør vite at alle konflikter har minst to sider, en uttalelse som ensidig støtter den ene parten fungerer bare som bensin på målet, argumenterte Schjølberg.

– Takk!

Gøril Madsen fra Troms takket Schjølberg for å sette ord på noe hun mener er vanskelig for mange.

– Jeg er Israel-venn, og for meg har Palestina-støtten alltid vært det største problemet med å være medlem i FO og LO, sa Madsen.

– Jeg skulle også ønske at vi kunne snakke om likeverdige parter, men situasjonen på bakken er en helt annen. Dette er en ulovlig okkupasjon, sa Rasha Abdallah fra Vest-Agder.

Selv om konflikten er komplisert, bør det ikke være vanskelig for FO å vite hvem som fortjener forbundets solidaritet, ifølge Abdallah.

Og fikk støtte fra flere.

11 motstemmer

Jann Krangnes, som har bodd og jobbet i konfliktsoner i flere år, mener trakasseringen og undertrykkingen av palestinere mangler sidestykke.

– Hvis ikke vi som sosialarbeidere kan stå opp og være tydelige på dette, så blir det vanskelig for meg, sa Krangnes.

Uttalelsen ble vedtatt mot 11 stemmer.

Støtte til Vest-Sahara

FO krever videre at den norske regjeringen trapper opp sin innsats for grunnleggende rettigheter i Vest-Sahara, som har vært under marokkanske okkupasjon i 40 år. Folk lever i flyktningeleire i ørkenen, den humanitære situasjonen er svært vanskelig, og fagorganisasjoner og partier er forbudt, påpeker FO.

«Uten en folkeavstemning om selvbestemmelse vil lidelsene til det saharawiske folk bare fortsette», fastslår kongressen i sin uttalelse.

Dusjet inn penger

Norsk folkehjelp og FOs ambassadører for Sør-Sudan-prosjektet stod på stand og informerte om hvordan de FO-støttede prosjektene bidrar til å styrke kvinners rettigheter i verdens yngste land. Sparebank1 stilte med en såkalt sparedusj, der delegatene skulle fange bonger som blåste rundt. 105 personer dusjet inn til sammen 45 350 kroner øremerket Sør-Sudan.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Liv Tørres, fikk med seg en sjekk på 100 000 kroner fra FO.

– Vi valgte å være nøkterne med delegatgavene, og heller gi pengene til det viktige solidaritetsarbeidet dere gjør. Vi er utolig stolte over å smarbeide med Folkehejlpa, sa FO-leder Mimmi Kvisvik.

24.03.2015
11:15
21.08.2023 17:14