JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Håkon Lasse Leira, tidligere overlege ved arbeidsmedisinsk avdeling, St. Olavs Hospital i Trondheim, holdt appell under den politiske streiken og torgmarkeringa mot Arbeids- og sosialdepartementets forslag til forverring av arbeidsmiljøloven, tirsdag 23. september 2014

Håkon Lasse Leira, tidligere overlege ved arbeidsmedisinsk avdeling, St. Olavs Hospital i Trondheim, holdt appell under den politiske streiken og torgmarkeringa mot Arbeids- og sosialdepartementets forslag til forverring av arbeidsmiljøloven, tirsdag 23. september 2014

Ole Palmstrøm

Flere tusen i politisk streik

Det var stor stemning og stort oppmøte flere steder i landet i dag til forsvar for dagens arbeidsmiljølov. Se bildene
23.09.2014
15:28
21.08.2023 17:14

stig.christensen@lomedia.no

2500 i Trondheim

– Fremad, aldri tilbake, sa LOs lokale leder, John-Peder Denstad, og anslo oppmøtet på torget til 2500 mennesker.

– Dette er grunnplanets høringssvar, og starten på en stor mobilisering framover, sier Denstad til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse. Han regner med at også LO sentralt vil bli med på kraftige aksjoner i tiden som kommer.

Flere av appellantene understreket at de blåblås forslag til endring av arbeidsmiljøloven (AML) med utvidet anledning til lengre arbeidsdager og midlertidige ansettelser vil forskyve makt fra fagbevegelsen til arbeidsgivere.

Mykere versjon

Steinar Krogstad fra Fellesforbundet mente det regjeringen nå legger opp til er en mykere versjon enn de forslagene Bondevik II regjeringen la fram, og at strategien fra regjeringa er å gjennomføre små endringer som blir stående.

For å begrunne sine forslag om midlertidige ansettelser, mente Krogstad at Eriksson skyver utsatte, sårbare grupper foran seg. Forbundssekretæren påpekte at det er adgang til prøveansettelse i dag, og at man blir fast først etter prøveperioden. Hvis arbeidsgiver skal si opp, må han ha en begrunnelse. Det er forskjellen i forhold til den borgerlige regjeringens forslag om midlertidige ansettelser, der man automatisk må slutte etter ni eller tolv måneder.

Går på helsa løs

– Et forsvar for arbeidsmiljøloven (AML), er et forsvar for velferdsstaten, sa tidligere overlege ved St. Olavs Hospital, Håkon Lasse Leira, og la til at AML først og fremst er en vernelov. Han ga uttrykk for at skader som følge av forhold i arbeidslivet er underkommunisert i statistikken., og kom selv med et eksempel. Kols som følge av forhold i arbeidslivet, står oppført med 50 tilfeller i tall fra Arbeidstilsynet. Tilsynet hadde selv problematisert dette. Leira viste til at det blir 20 000 nye kols-tilfeller i året, samtidig som han viste til undersøkelser som viser at 50 prosent er arbeidsrelatert.

– Altså skulle tallet vært 10 000, ikke 50, sa han.

Den tidligere overlegen la til at AML er vår fremste helselov. Lengre arbeidsdager og flere midlertidige ansettelser vil føre til større helseproblemer, la han til.

Vi oppdaterer med mer tekst og flere bilder ut over ettermiddagen og kvelden

23.09.2014
15:28
21.08.2023 17:14