JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg vil gi disse historiene et ansikt. Jeg håper låta vekker empati, sier Evelyn Osaso.

– Jeg vil gi disse historiene et ansikt. Jeg håper låta vekker empati, sier Evelyn Osaso.

Sandra Dal

Faren ble utvist, nå skriver Evelyn slampoesi om det

Da skuespiller Evelyn Osaso, kjent fra tv- seriene Hotell Cæsar og Oljefondet, var tolv ble faren hennes utvist fra Norge. I dag er hun 33 år, skriver slampoesi og er straks ute med låta «Min far».
06.09.2019
13:21
21.08.2023 17:14

jbr@lomedia.no

Hun visste det egentlig, at han ikke ville komme. Men når hun lå i senga si på kveldene klarte likevel ikke en del av henne å la være å vente på lyden av nøklene hans i låsen. Lyden av pappaen hennes som snek seg inn i gangen og tok av seg skoene. Klærne han pleide å slenge over den gamle gyngehesten som de hadde stående i gangen selv om det irriterte moren hennes fra vettet. Alle de små tingene i hverdagen faren gjorde som hun enda ikke hadde vendt seg til var borte.

Hun snakket lite om utvisningen av faren som tenåring. Selv om det var en kjent sak og nærmiljøet hadde en aktiv støttegruppe for å prøve å forhindre utvisningen.

– Da jeg var yngre gikk jeg rundt og skamma meg over at jeg hadde en far som var blitt utvist. Nå når jeg er voksen vet jeg at det ikke er barnet som skal skamme seg. Kanskje heller de voksne, sier Osaso.

Med den nye låta si åpner hun opp om opplevelsen og håper at barn eller unge mennesker som er i lignende situasjoner i dag kan føle at de ikke er alene og ikke skal skamme seg.

– Jeg vil gi disse historiene et ansikt. Jeg håper låta vekker empati, sier Osaso.

Sangen ble til etter at Osaso ble kontaktet av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Vi ville bruke slampoet Evelyn Osaso fordi hun er en dyktig formidler med en sterk, personlig historie. Slampoesi ligger ofte i skjæringspunktet mellom det personlige og det politiske og har en helt egen kraft, sier Betzy A. K. Thangstad som jobber som kommunikasjonsrådgiver i NOAS og var den som tok kontakt med Osaso.

– I NOAS rettshjelpsarbeid har vi sett flere saker hvor foreldre har blitt skilt fra barn enten på grunn av utvisning eller fordi foreldre ikke får søke om familiegjenforening med barnet mens de er i Norge. Psykologer har påvist at slike adskillelser kan medføre psykiske og fysiske skader for barn, særlig i saker hvor barna er små når adskillelsen finner sted, sier Thangstad.

Utvist etter 16 år

Faren til Osaso er fra Nigeria. En sen kveld på 80- tallet møtte han Monica, moren til Osaso i Oslo. De ble forelsket, giftet seg og fikk to barn. Så kom beskjeden om at faren kunne bli utvist. De kjempet sammen med de nærmeste rundt seg mot utvisningen. Men i 2000, etter 16 år i landet, utviste Norge faren til Osaso. Tilbake stod en tolv år gammel Osaso, en mor og en lillebror.

– Jeg var så sint. Heldigvis var jeg så aktiv som ungdom at jeg kanaliserte sinnet i kreativitet og sport, sier Osaso.

Hun har alltid skrevet og oppdaget etterhvert slampoesien. I 2016 ble Osaso norsk mester i slampoesi og i 2017 ble hun både første kvinne og første skandinav til å vinne VM i slampoesi under «Grande Slam» i Paris.

Noe av det som tente Osasos engasjement var da NOAS informerte henne at gebyrene for familiegjenforeninger hadde økt jevnlig over årene og nå lå på 10.500 kroner.

– Da er det jo nesten umulig å søke om familiegjenforening for mange av de som trenger det har ikke råd. Og det gjorde meg så sint, sier Osaso.

Thangstad sier en reduksjon av gebyret ble lovet både i regjeringens Jeløya-plattform fra januar 2018 og i Granavolden-plattformen fra januar 2019, men at ingenting har skjedd.

– I både Sverige og Danmark unntas flyktninger å måtte betale for gebyr for å være sammen med familien, og FNs høykommissær anbefaler og fjerne gebyret, sier Thangstad.

Skrev julekort til statsministeren

Osaso skrev et julekort til statsministeren da hun var fjorten hvor hun ønsket dem god jul sammen med sin familie. Men at dessverre så ville det ikke være en god jul for henne fordi faren hadde blitt sendt ut av landet.

– Du må huske at jeg var tenåring. I ettertid ser jeg at det var litt passiv-aggressivt, sier Osaso.

Kortet sendte hun ut på eget initiativ. Hun hadde så mye energi, så mye sinne.

– Jeg mistet totalt troen og tilliten til myndighetene.

Følelsen av urettferdighet var overveldende.

– Hvorfor skjer dette meg? Hvorfor blir jeg straffet? Jeg gikk rundt og tenkte mye slikt som tenåring, sier Osaso.

Hun husker ikke store delen av tiden etter at faren ble sendt ut av landet. Ofte må hun ringe moren for å høre hvordan det var. Men noen ting husker hun. Som hvis moren sa hun skulle være hjemme fra jobb kl17 og var litt forsinket. Da begynte Osaso å se engstelig ut av vinduet.

– Selv om jeg visste det var helt irrasjonelt tok panikken over og mamma kunne finne meg liggende i fosterstilling i panikkangst.

Sinnet og angsten fikk hun utløp for på ungdomshuset på Bjølsen.

– Hadde det ikke vært for ungdomstilbudene hvor jeg lærte å danse, skrive, synge og lignende så vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sier Osaso.

06.09.2019
13:21
21.08.2023 17:14

Mye lest