MANDAG MORGEN: Klar for innspurten i statsoppgjøret: Forhandlingsleder Petter Aaslestad for Unio Stat, LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og (bak) YS Stats forhandlingsleder Pål N. Arnesen på vei inn til Riksmekleren

MANDAG MORGEN: Klar for innspurten i statsoppgjøret: Forhandlingsleder Petter Aaslestad for Unio Stat, LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og (bak) YS Stats forhandlingsleder Pål N. Arnesen på vei inn til Riksmekleren

Ole Palmstrøm

Drøye to døgn på å unngå streik i staten

Torsdag morgen kan det bli streik i staten. – Vi vil helst jobbe, men må man streike, så må man, sier Børge Strømgren, FO-tillitsvalgt på Høgskolen i Oslo og Akershus.
23.05.2016
14:36
23.05.2016 14:42

solfrid.rod@lomedia.no

Natt til 1. mai oppsto følgende floke: Akademikerne godtok statens tilbud i tariffoppgjøret. LO, YS og Unio sa nei. Stridens kjerne er om lønnsdannelsen i staten skal skje sentralt eller lokalt. Denne floken må løses av riksmekleren innen midnatt onsdag. Hvis ikke går 5560 statsansatte ut i streik torsdag morgen. 3191 av dem er organisert i LO, herunder 61 FO-ere.

Les også: Hvem skal forhandle lønn for de statsansatte?

Innspurten i gang

Mandag morgen klokka 10.00 ankom forhandlingsdelegasjonene fra LO Stat, YS Stat og Unio Riksmeklerens kontor.

Riksmekler Nils Dalseide har krevende døgn foran seg.

Riksmekler Nils Dalseide har krevende døgn foran seg.

Ole Palmstrøm

Så lenge meklingen pågår kan partene ikke si noe om utviklingen, men de legger ikke skjul på at det er stor avstand.

– Målet med mekling er å unngå streik. Det er målet også nå, men er det nødvendig å streike er vi beredt til det, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Les også: Streikeviljen i staten er stor

Stopper undervisningen

FO tar ut medlemmer i Nav, i Friomsorgen og det statlige barnevernet (direktoratet og regionkontoret i Oslo). Flest tas ut på Høgskolen i Oslo og Akershus. Her vil 26 FO-medlemmer ikle seg streikevester hvis meklingen ikke fører fram. Det samme vil 341 NTL-organiserte.

Høgskolen i Oslo og Akershus kan rammes av streik torsdag morgen.

Høgskolen i Oslo og Akershus kan rammes av streik torsdag morgen.

Eirik Dahl Viggen

Tillitsvalgt for FO Børge Strømgren er på farten mellom diverse møter, og har ikke hatt tid til å lodde strekeviljen blant sine medlemmer ennå.

– Det kommer nok an på det endelige streikegrunnlaget. Alt er fortsatt åpent. Vi vil jo helst jobbe, men må man streike, så må man, sier Strømgren.

En eventuell streik går i første omgang ut over undervisningen, forklarer Strømgren.

Eksamen som normalt

Det er et eget eksamenskontor som tar seg av eksamensavviklingen, så studentenes eksamener vil gå som normalt. Unntaket er hvis faglærerne ikke har rukket å lage oppgavene før de legger ned arbeidet.

Sensuren kan også bli forsinket av streikende høgskoleansatte.

Anspent meklingsklima

Forhandlingsleder i LO stat, Tone Rønoldtangen, kalte tilbudet fra staten en krigserklæring.

FO-leder Mimmi Kvisvik sier at organisasjonene møter en ideologi, ikke en arbeidsgiver.

– Akademikerne har frasagt seg retten til å streike, både på lønn og pensjon. En slik avtale åpner for ensidig styring fra arbeidsgiversiden. I staten har vi ikke forhandlet med en reell arbeidsgiver, men med en politisk ideologi, sa Kvisvik til fontene.no da det ble brudd.

– Trenger føringer for likelønn

FO vil beholde dagens modell med sentrale føringer også for den lokale potten. Disse har gitt lokale prioriteringer en retning, noe som for eksempel har muliggjort likelønnsprofil på oppgjørene. Det er en av grunnene til at offentlig sektor er bedre på likelønn enn privat sektor, mener Kvisvik.

Hvis partene blir sittende med en tilsvarende avtale som den Akademikerne undertegnet, blir det garantert streik i staten, uttalte Kvisvik for tre uker siden.

Les også: FO: – Et tydelig kompetanseoppgjør

23.05.2016
14:36
23.05.2016 14:42